Producten
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
Copyright: Architecten_Lab
ProducttagsAANUIT

Traverse Dieren

26 juni 2020
Het verkeer in en rond Dieren liep vroeger regelmatig vast. Traverse Dieren heeft een betere doorstroming en een veilige stationsomgeving gerealiseerd. #ZinnigZijn  Het gebied rond de N348 door Dieren heeft een enorme transformatie ondergaan door een complete reorganisatie van de wegenstructuur. #GoedFunctioneren De “Parklaan” kenmerken van het Hof te Dieren zijn als ruimtelijke kwaliteit gebruikt bij de stedelijke traverse: ’ruim van opzet met ‘gras-bomen-concept’ en ruimte voor verschillende verkeers-, verblijfs- en verbindingsfuncties. Door deels te ondertunnelen is de impact van de N348 op de omgeving aanzienlijk teruggedrongen. #GezondBlijven  Het daarbovenop gelegen Stationsplein is hét knooppunt geworden in de Dierense samenleving. #ThuisVoelen

In een ‘Design & Build’ opgave was Rudo Cleveringa de landschapsarchitect en heeft het Architecten_Lab de vormgeving van de civiele kunstwerken gedaan in opdracht van de “Combinatie Traverse Dieren”.

Dit kunstwerk bestaat uit een ondertunneling van de N348 in het centrum van het plangebied in Dieren. Er is een open tunnel gerealiseerd die alleen ter plaatse van de Harderwijkerweg, het stationsplein en de Wilhelminaweg dicht zijn uitgevoerd om daarmee de ongelijkvloerse kruising mogelijk te maken. Aan de zuidzijde, in de oksel tussen het plein en de tunnelbak, is de verdiepte fietsenstalling gesitueerd. 

De rand van de open tunnelbak is autonoom en een robuust object in de Parklaan. De rand is vormgegeven als een eenduidig gebaar en fungeert tevens als valbeveiliging van de tunnelbak. Aan de buitenzijde is een abstract gras-motief dat als verdiept reliëf in het beton is opgenomen. Deze textuur is beeldbepalend en zal met name bij de waarneming van dichtbij een meer verfijnd karakter aan dit autonoom object geven. Gras motief is gekozen omdat dit fraai aansluit bij het grazige maaiveld waarop het aansluit. De afdekrand is niet scherp maar wel wel zo afgeschuind waardoor er geen lege frisdrank blikjes o.i.d. op de rand kunnen worden neergezet. 

Op de plekken waar het maaiveld over de tunnelbak kruist is een afwijkende balustrade toegepast. Deze bestaat uit een staande houten lamellen structuur. Deze lamellen zijn parallel aan de as van de tunnel georiënteerd waardoor er vanuit de tunnelbak een optimale doorkijk ontstaat. Strepen aan de onderzijde van het dek versterken de lamellenstructuur. Om geluidsreductie van het wegverkeer te bewerkstelligen zijn de wanden van de tunnelbak met een geluidsabsorberend houtvezelbeton met verticale cannelures bekleed.

Traverse Dieren 

Voor een veilige en functionele stationsomgeving is er binnen het project Traverse Dieren zijn op het Stationsplein een paviljoen en naast het plein een verdiepte fietsenstalling integraal vormgegeven. #ZinnigZijn Het Stationsplein is hét knooppunt geworden in de Dierense samenleving. #GoedFunctioneren 

Het Paviljoen is een stalen frame dat bekleed is met verticale ramen met erop een expressief dakvolume in een lichtblauwe kleur. Deze kleur geeft subtiel iets meer expressie aan het volume en versterkt tevens de leesbaarheid van IJssel thema aan deze zijde van de traverse en contrasteert met de gele wereld van het plein.

De vorm van het paviljoen verloopt over de lengte-as in hoogte. Dit geeft meer expressie aan de langwerpige structuur en geeft oriëntatie middels hoogte accent richting het station en busperron. Het schuine dak geeft vanuit de tunnelbak een mooie tegenbeweging met de schuine balustrade rand van het dek. 

De fietsenstalling aan de weg “Stationsplein” is voor de helft verdiept in het maaiveld waardoor de ruimtelijke impact op de openbare ruimte minimaal is. Door het hoogteverschil tussen vegetatiedak en maaiveld ontstaan een opening waardoor vanaf de weg deels zicht is in de fietsenstalling voor de sociale veiligheid. De daken hellen iets naar de weg waardoor het groene karakter beter zichtbaar is voor passanten en omwonenden. De daken blijven qua hoogte onder de rand van de tunnelbak die in hiërarchie belangrijker is in deze ruimtelijke setting en waardoor de ontmoeting logisch ‘leesbaar’ blijft. Boven het gangpad van de stalling is geen dakvlak gesitueerd waardoor de stallingsruimte van natuurlijk daglicht en ventilatie is voorzien. Leuningwerk voor de balustrade rand t.p.v. de overgang met het plein, is een voortzetting van de balustrade van de tunnelbak. Hierdoor ontstaat er meer samenhang aan de pleinzijde. De houten lamellen die hier zijn toegepast hebben dezelfde oriëntatie als die bij de tunnelbak maar lopen wel door als bekleding in de fietsenstalling. 

De opbouw van de overkapping is een staalconstructie, daardoor blijft het geheel slank en luchtig ten opzichte van de betonnen tunnelbak. De kolommen die onder het dak staan zijn schuin geplaatst om zoveel mogelijk openheid in de stalling te ervaren en de schuine dakhellingen te accentueren. Tussen het dak en de kerende muur is een invulling middels spijlen die door hun willekeurige positie een analogie op het grasmotief van de bakrand vormen. Hierdoor is het aanzicht van de fietsenstalling aan de straatzijde in sterke samenhang vormgegeven.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Architecten_Lab

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Architecten_Lab

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan