Producten
ProducttagsAANUIT

Ecoduct Natuurbrug Laarderhoogte

27 september 2016
Het vormgevingsconcept kenmerkt zich door een eenduidige en heldere esthetische uitspraak; zoveel mogelijk groen en zo helder mogelijk en in samenhang vormgegeven kunstwerken.

Video: de verandering van verlichtingskleuren in ‘motion’

Video: de plaatsing van de betonliggers in ‘stop-motion’

Video: vanaf de snelweg A1

Het verkeer over de A1 zal de natuurbrug ca. 10 seconden waarnemen. Daarom is een heldere en eenduidige gestalte gewenst qua vorm en materialisering. De vorm van de keerwanden en de uiterste rand van het dek zijn met elkaar in relatie gebracht. Hierdoor is de vormgeving een samenhangend geheel geworden. Vanuit deze benadering is ook de natuurbrug over de Naarderstraat vormgegeven als ‘familie van’. Ook hier lopen de keerwanden en de brug-rand in elkaar over maar dan met meer ‘rijkdom’ en verfijning in zowel materiaal als textuur. De herkenbare gestalte van beide kunstwerken resulteert in onderlinge samenhang tussen de natuurbrug over de A1 en de natuurbrug over de Naarderstraat.

Het feit dat de natuurbrug schuin over de A1 is geprojecteerd versterkt aan één zijde de perspectivische werking. De linkerzijde van de brug is daardoor altijd eerder dan de rechter zijde in beeld. Om deze zogenaamde verdraaiing van de brug t.o.v. de weg te versterken zijn de openingen van de steunpunten aan weerzijden van de snelweg dynamisch vormgegeven. De suggestie van deze dynamiek is gecreëerd door de schuine vorm van de openingen. Deze hellen voorover in de rijrichting en in de andere dimensie parallel aan de as van de brug.

Het lichtgrijze beton van de vleugelwanden en de rand heeft een textuur die zich verticaal manifesteert. Het staand toepassen van een textuur is voor deze oplossing sterker en krachtiger dan een horizontale. Daarnaast zal het mooier opgaan in het onvermijdelijke verouderingsproces van vervuiling die zich ook verticaal zal ontwikkelen. Dit speciaal ontworpen textuur is te herkennen als een geabstraheerd vallend blad-motief en verstekt de identiteit van de natuurbrug. Reliëf diepte van het blad is een ruwer oppervlak waardoor kleine vegetatie zich makkelijker kan hechten in deze “poriën”.

Het bruinrode genuanceerde baksteen van de keerwanden is staand toegepast in analogie op het staande blad-reliëf van de natuurbrug A1. De voegen tussen deze stenen zijn grijs en diep terugliggend om scherpte aftekening van de baksteen te ervaren en vegetatie de kans te geven zich makkelijker te hechten. Staande toepassing van het metselwerk is krachtiger in de expressie dan een liggend motief en het onderscheid zich daarmee van ook van regulier bouwwerk. Tevens zal dit verticale patroon natuurlijker aansluiten bij de veroudering door verticale lekstrepen.

Voor de verlichting van de Naarderstraat onderdoorgang is Lichtkunstenaar Tamar Frank betrokken bij het project. Zij heeft een geïntegreerde oplossing van zowel functionele als architectonische verlichting voorgesteld. Aan de onderzijde van het dek tussen de betonnen liggers komen LED-lijnen die middels RGB van kleur zal veranderen. Het principe voor de kleuren is dat deze lichtlijnen aansluiten op de actualiteit van de natuurlijke context. Bij herfstkleuren zal het lichtbeeld oranje-rood / geel zijn en wanneer de heide bloeit kan het paars zijn.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Architecten_Lab

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Architecten_Lab

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan