Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Buitenkant Plateelbakkerij
Transformatie
Appartementen en woningen
Buitenkant Plateelbakkerij
Transformatie
Appartementen en woningen

Transformatie Plateelbakkerij

3 juli 2018
In het voormalige fabriekspand van de plateelbakkerij in Schoonhoven komen zeventien appartementen met daarnaast zeven nieuwe stadswoningen in verschillende grootte. Verstoep Ontwikkeling kocht het pand, pakte de herontwikkeling van de Plateelbakkerij op en voerde het uit met scheidings- en voorzetwanden van Faay.

Oude schuilkerk

In de fabriek waar sinds de 1920 de productie plaats vond van fijn keramiek werden ook oude resten en structuren van een voormalig schuilkerk terug gevonden. Gekozen is om veel historische details te behouden en zo de balans te houden tussen authenticiteit en wooncomfort. Het behoud van deze gebouwdelen zal daarom ook terug te zien zijn in de appartementen. Daarnaast blijft een groot deel van de bestaande gevels behouden.

Voor de interne scheidingswanden in de appartementen zelf zijn de 280 cm hoge VP54 wanden gebruikt met grenen binnendeur, kozijnen zonder bovenlicht stomp en bijbehorend kozijnpaneel. Voor de woningscheiding van de appartementen zijn de solide FAAY-wand IW200 wanden gebruikt. Deze woningscheidende wand heeft een hoge akoestische waarde van 59 dB en heeft een brandwerendheid van maar liefst 130 minuten.

Optimale geluidsisolatie

De woningscheidende IW200 is een samengestelde wand van twee VP54 panelen welke beschikken over een kern van vlasscheven met daartussen een spouw van 92 mm. De ankerloze spouw wordt gevuld met 40 mm minerale wol en garandeert een optimale geluidsisolatie.

Ook werd de akoestiek, het wooncomfort en de energieprestatie verbeterd. Een goed geïsoleerd pand bespaart immers stookkosten, zorgt voor een prettige leefomgeving en levert tevens een positieve bijdrage aan de verlaging van CO2 uitstoot.

Logistiek

In verband met de beperkte breedte van de openingen in het pand, zijn alle panelen aangeleverd op pakketten van maximaal 80 cm breed met een tijd- en kostenefficiënt project tot gevolg.

Duurzaam renoveren

Voorwaarde voor de renovatie was dat de karakteristieke sfeer van het pand behouden zou blijven. Daarnaast was de thermische isolatie van de wanden erg belangrijk. Veranderingen en reparaties moesten worden uitgevoerd zonder de monumentale waarde aan te tasten. Dit gold vooral voor de gevel, wat toch wel het aangezicht vormt van het pand. Daarbij moest er om penanten (lees: Een muurdam of penant is het (bakstenen) muurgedeelte tussen twee gevelopeningen, bijvoorbeeld ramen en/of deuren. In gevels uit de renaissance werden de vensters soms in nissen geplaatst en aan de bovenzijde afgesloten door ontlastingsbogen) heen gewerkt worden met veel snij- en zaagwerk tot gevolg. Het Isoleren van de buitenschil moest dan ook van binnenuit gebeuren.

Goede technische aspecten

Gekozen werd uiteindelijk voor de isolerende voorzetwand Wall-in-One® PG90 basic geschroefd op een houten lat. Dit is een voorzetwand met aan één zijde een gipskartonplaat en aan de andere zijde PIR-isolatie voorzien van een dampremmende reflecterende folielaag. Zo ontstaat een opbouw van verschillende lagen die gezamenlijk zorgen voor een goede isolatie. Een bijkomend voordeel van deze oplossing is dat de voorzetwanden maar een beperkte ruimte vragen, waardoor er niet teveel van het leefoppervlakte hoeft te worden ingeleverd. PIR haalt namelijk hoge isolatiewaarden bij geringe diktes. De W’all-in-One®, type PG90 haalt zelfs een Rc van 3,85. Ter opheffing van koudebruggen zijn tevens de Faay prefab dagkantstukken gebruikt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Faay Vianen B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan