Woopa

23 april 2013
Het gebouw ‘Woopa’ is een van de eerste grote energieleverende gebouwen ter wereld en hét duurzame baken voor de verdere herontwikkeling van het ‘Le Carré de Soie’ gebied vlakbij Lyon. Het is de fysieke vertaling van de hoge ambities van de opdrachtgever Premier Plan, die tevens financierder, installatieadviseur en hoofdgebruiker van het gebouw is. Op 21.000 m2 vloeroppervlakte biedt het multifunctionele gebouw ruimte aan meerdere kantoren, duurzame winkels, een ‘groene’ bank en parkeren. Woopa speelt door zijn ligging naast een druk knooppunt voor openbaar vervoer een belangrijke rol bij de ontsluiting van de snel groeiende wijk.

Le Carré de Soie ondergaat op dit moment een transformatie van industrieterrein naar woon, uitgaans- en werkgebied. Woopa ligt op de eerste kavel van de eerste fase van deze herontwikkeling en heeft daardoor voorbeeldstatus voor de verdere ontwikkeling van het gebied. In de tweede fase worden naast Woopa op basis van het van een masterplan van RAU ook 94 woningen op de kavel gebouwd. Kantoor en woningen zijn in nauwe samenwerking tussen de twee bureaus en de adviseurs integraal op elkaar afgestemd. Deze integrale aanpak toont zich op stedenbouwkundig, architectonisch, constructief en installatie technisch vlak.

Uitstraling en vorm van Woopa komen voort uit de dynamiek van de plek en omringend stedenbouwkundig grid. De kavel is schakel tussen omringende diagonale en orthogonale grid en verbindt deze twee richtingen. Tevens ligt de kavel ligt direct naast een belangrijk openbaar vervoersknooppunt, aan het einde van een metrolijn en halverwege een sneltram verbinding tussen het centrum en de internationale luchthaven van Lyon. Door een groot aantal nog te bouwen woningen zal het gebruik van dit knooppunt in de komende jaren sterk toenemen. Tussen het kantoor en de woningen is daarom een openbaar wandelpad aangelegd dat het knooppunt met de verrijzende woonwijk op korte route verbindt.

De volumes hebben een optimale oriëntatie ten opzichte van de zon. De lange zuidgevel van Woopa staat haaks op de zon. Daardoor zal in de winter de maximale hoeveelheid zonne-energie voor de verwarming van het gebouw opgevangen worden. In de zomermaanden voorkomt de ademende gevel met geïntegreerde zonwering oververhitting van het binnenklimaat. Terugwijkende getrapte gevels zorgen voor zelfbeschaduwing. De oriëntatie van het gebouw zorgt voor een optimaal rendement van de in het dak geïntegreerde PV cellen. De ligging van de woningen maximaliseert de toetreding van daglicht.

Rondom het gebouw is drievoudig glas toegepast. Om de hogere warmtelast aan de oost-, zuid- en westgevels optimaal te weren is de opbouw van de elementen aan deze zijden van het gebouw geavanceerder dan aan de noordzijde. Een sandwich constructie van dubbel glas, zonnelamellen en een laag enkel glas zorgt voor zeer goede isolatie tegen koude, maar ook voor extra zon- en warmtewering, die bovendien door de gebruikers zelf gecontroleerd kan worden. Kleine openingen onder en boven het raam maken luchtcirculatie tussen de ruiten mogelijk. Vooral in de zomer zorgt dit ervoor dat warme lucht niet tussen het glas blijft opgesloten maar juist kan bewegen. De gevel ademt als het ware en koelt daarmee het gebouw.

De gevel is opgebouwd uit 1040 gevelelementen. Elk gevelelement bestaat uit een voor kantoorgebouwen unieke houten kozijn met drielaags glas voor de transparante geveldelen en beplating van geëmailleerd glas en gekleurd staal voor de gesloten geveldelen. De houten gevelconstructie heeft een aantal voordelen ten opzichte van een stalen gevel:
  • de ‘productie’ van hout vraagt minder energie een heeft een lager CO2 uitstoot dan staal; de gevel is gebouwd met onbehandeld inlands (Frans) hout
  • een houten gevel is lichter dan een van staal; er is niet alleen minder materiaal voor de gevel nodig; ook de draagconstructie van het gebouw kan lichter uitgevoerd worden, wat een extra materiaalbesparing als gevolg heeft
  • door de hoge isolatiewaarde van hout kunnen koudebruggen makkelijker worden voorkomen

Door een slimme detaillering en de nauwkeurige industriële pre-fabricage sluiten de elementen minutieus op elkaar aan en wordt een betere kierdichting bereikt. Andere welkome bijeffecten van de pre-fabricage zijn de reductie en beheersbaarheid van bouwafval en een verkorting van de bouwtijd. Het gebruikte hout is PEFC gecertificeerd.

Op dit moment zijn energieleverende gebouwen, zeker op deze schaal, nog niet veel voorkomend. Dankzij de integrale benadering van maatregelen zoals oriëntatie ten opzichte van de zon, goed geïsoleerde en geventileerde gevel, betonkernactivering, verwarming en koeling van het gebouw door grondwater, warmtekrachtkoppeling en PV cellen op het dak van het kantoor en de appartementen, is de energieproductie van Woopa CO2 neutraal en draait volledig op hernieuwbare bronnen. Het gebouw voorziet in zijn eigen behoefte voor thermische energie en produceert een overschot aan elektriciteit die aan het net geleverd wordt.

Door het gebruik van van betonkernactivering zijn radiatoren voor de verwarming overbodig. Omdat het gebouw door middel van stralingswarmte (in plaats van convectie) wordt verwarmd wordt het binnenklimaat door veel mensen als prettiger ervaren dan het klimaat in traditionele panden. Het binnenklimaat is tochtvrij en de stofvorming is sterk gereduceerd. Daardoor zitten minder allergenen in de lucht.

In de vloeren die door deze integrale aanpak mogelijk is gemaakt zitten constructie, installaties en betonkernactivering geïntegreerd. Hierdoor zijn ook de werkvertrekken hoger dan gebruikelijk en over de totale hoogte ruimte bespaard. Alle vloeren zijn volledig vrij indeelbaar met een stramienmaat van 1,35 m. Alle verdiepingen kunnen aan de veranderende behoeftes van de gebruikers aangepast worden. Door een intensief samenwerkingstraject tussen adviseurs en architect is een integraal en toekomstbestendig gebouw met een hoge energetische prestatie gerealiseerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RAU architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan