Christiaan Huygens College

23 april 2013
In het westen van Eindhoven, vlakbij het Evoluon heeft het Christiaan Huygens College begin 2011 haar derde vestiging in gebruik genomen op het sportpark de Botenlaan. De directeur van de school wenste een gebouw dat ‘nog opvallender en bekender’ zou worden als het futuristische congrescentrum. RAU abeantwoorde de vraag met een in het oog springend en zeer innovatief ‘ruimteschip’ met veel daglicht en een gezond binnenklimaat. Tevens is de Olympia locatie van het Christiaan Huygens College de eerste energie leverende school van Nederland. Hier volgen 500 vmbo en havo leerlingen praktijk en theorie lessen.De grote open groene kavel bood de mogelijkheid om een dynamisch en vrij volume met een alzijdig aanzicht te maken. Naar het zuiden bieden terugspringende terrassen verblijfsruimte in de zon, terwijl de gevel op de noordzijde vlak is.

Achter dit opvallende uiterlijk schuilt een rationeel plan. Op de hoeken van een denkbeeldige gelijkzijdige driehoek staan 3 verticale servicekernen. Alle dienende functies, zoals trappen, toiletten, techniek, lockers en de lift zitten in de drie verticale kernen. Dankzij deze bundeling van functies kunnen de rondom de kernen gelegene onderwijsruimten vrij ingedeeld worden. Daarmee is het gebouw toekomst bestendig en kan aan veranderende onderwijsbehoeften aangepast worden. Het compacte volume heeft een relatief klein gevel oppervlak wat energetisch voordelig is. De bandramen in de gevel hebben allemaal dezelfde maat. Hierdoor wordt de veelzijdige gevel bouwkundig gesimplificeerd. Geen van de drie verdiepingen lijkt op de andere. De verdiepingen bewegen zich om de kernen, rond de een als cirkel en rond de beide andere als lemniscaat. Deze vormen maken per niveau een progressie van kern naar kern. Daardoor ontstaat op elke verdieping een, schijnbaar willekeurig geplaatste, transparante tussenruimte. Op de begane grond is dit de aula, daarboven glazen vides die veel daglicht in het gebouw laten. Elke vide kijkt uit op een van de drie pleinen rondom het gebouw. Deze pleinen dienen ter ontsluiting, met aparte ingangen voor leerlingen, docenten en toegang tot de omliggende sportvelden en de sporthal.

Het kleur gebruik heeft in het interieur een andere functie als in het exterieur. De brons en goud gekleurde gevel geeft het gebouw een kostbare uitstraling. Het wil tonen dat de gebruikers waardevol en kostbaar zijn voor de toekomst van onze maatschappij. In het interieur heeft het kleurgebruik een praktische benadering. De drie service kernen hebben ieder een eigen primaire kleur, geel, groen of blauw. Hiermee helpen ze op een eenduidige manier bij de oriëntatie in het gebouw. Dankzij gebalanceerde ventilatie en vloerverwarming en -koeling wordt het gebouw op gezonde en zeer energie-efficiënte manier geklimatiseerd. Een primeur is het energiedak van de school, dat in samenwerking met SolarTech, Volantis en de TU Eindhoven is ontwikkeld. Door de twee zongevoelige lagen kan op de dezelfde dakoppervlakte warmte-energie en elektriciteit opgewekt worden. Op zonnige dagen produceert het gebouw zelfs meer energie dan het nodig heeft. Dit overschot aan warmte energie wordt via een lokale smart grid met de sporthal en een toekomstige woonwijk gedeeld. De gezamenlijke jaarlijkse besparing in energiekosten bedraagt 130.000 euro. De vooruitstrevende omgang met energie sluit niet alleen aan bij de duurzame ambities van de Gemeente Eindhoven, maar zal hopelijk het beginpunt vormen voor een lange traditie van CO2-neutrale en energieleverende schoolgebouwen.

............................................... Fotografie: Norbert van Onna

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met RAU architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van RAU architects

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan