Villa S - Wonen met de natuur
25 juni 2020
Wonen met de natuur
Te midden van een bosrijk en glooiend duinlandschap doemt subtiel een gebouw op. Het is Villa S, op een plek welke al sinds de jaren zestig zijn bewoners laat genieten van schitterende boszichten en een kalmerende bosgeur – en dat verveelt nooit. Architectenbureau RAU transformeerde deze woning in een villa om de natuur nóg meer op de voorgrond te plaatsen naar wens van het inwonende gezin. Door de straatkant zoveel mogelijk op afstand te houden en de focus te verleggen op de aan het naaldbos grenzende tuin, is haar relatie met de omgeving nog intenser. Alleen de contouren van de oorspronkelijke woning werden behouden. Het monolithische ontwerp is volledig bekleed in gebrand larikshout naar een eeuwenoude Japanse houtverduurzamingstechniek. Dankzij deze opvallende combinatie tussen vorm en materiaal springt de woning in het oog én valt tegelijk samen met de natuurrijke omgeving.
Aldoor aanwezig bos
De overgang van binnen naar buiten, van privé naar bos verloopt subtiel. Aangebrachte glooiingen overbruggen hoogteverschillen in de tuin. Binnen zorgen grote ramen, glasopeningen en deuren voor een optimale beleving van licht en uitzicht. De opeenvolging van de ruimtes voelt organisch aan – ze vloeien in elkaar over, geïnspireerd op het golvende bos. Deze beweging is ook duidelijk te zien in de begane grond, die enigszins verzonken is in het landschap. Hier bevinden zich de sauna, kantoor, logeerkamer en tuinkamer; een open trap langs de gevel geeft een directe verbinding met de erboven gelegen woonkamer. Het gezin komt samen op de 1e verdieping, waar de eetkamer, keuken, speel- en tv-kamer de levendige kern vormen van het huis. Op de 2e verdieping is het heerlijk slapen. In iedere ruimte is het bos aanwezig, steeds wordt een ander aspect van de omgeving getoond. Spectaculair is het uitzicht op de tuin met zwembad, dat dankzij de doorlopende pui van de keuken en woonkamer in volle glorie wordt onthuld. Elk seizoen zorgt voor een ander schouwspel.
Natuurlijk natuurlijk
Naast de organische indeling van de ruimtes en de duurzame materiaalkeuze, speelt ook het energieconcept in op een harmonieuze relatie met de natuur door gebruik te maken van enkel natuurlijke hulpbronnen. Een aparte betonplaat onder de begane grondvloer activeert koude opwekking waarbij de elektrische energie via pv-panelen opgewekt wordt. De zeer goed geïsoleerde woning (RC waarde 8,0 en een EPC van -0,02) is verder voorzien van een laagtemperatuur afgiftesysteem, emissie-vrije materialen, FSC-gecertificeerd hout en een hwa-buffering voor tuinirrigatie. De woning is volledig vrij van chroom en PVC. Het resultaat is een energiepositief gebouw dat de natuur waardeert, omsluit en ermee samenleeft.
Totaalconcept
Met de voltooiing van de tuin en de garage is het totaalconcept nu compleet. De villa, het landschap en de tuin vormen een harmonieus geheel. Waar de oorspronkelijke woning in de jaren zestig uitkeek op de zonnige zuidzijde, richt de villa zich nu op het bosrijke noorden met zijn weelderige naaldbos. De bewoners van Villa S genieten van een thuis waar de ruis van buiten op afstand blijft, terwijl de aangrenzende natuur zoveel mogelijk wordt binnengehaald. Openheid, privacy, rust en natuur: de natuurlijke bouwstenen van Villa S.