Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

St. Elisabeth

16 april 2012
Eigentijds gebouw met respect voor het verleden

Wie het monumentale hoofdgebouw van St. Elisabeth in Roosendaal binnenstapt, waant zich in een verrassend openbare ruimte met veel licht en lucht. Het in 1927 gebouwde kloosterverzorgings- en verpleeghuis onderging een flinke metamorfose om als modern woon-zorgcomplex te fungeren. Eind jaren negentig werd besloten om het kloosterverzorgings- en verpleeghuis St. Elisabeth om te vormen tot reguliere instelling voor wonen, zorg en verpleging. “In 2000 nam de eerste niet-religieuze bewoner zijn intrek”, vertelt directeur Pieter Klijn van St. Elisabeth. “Al snel volgde het besluit om het gebouw te renoveren en van nieuwbouw te voorzien. Ons belangrijkste doel? Het creëren van een totaal woonzorgconcept. Alle aspecten van wonen en zorg moesten op harmonieuze wijze samenkomen. Dat heeft vorm gekregen.”
Functioneel, mooi gebouw
EGM architecten tekende voor de renovatie en nieuwbouw van St. Elisabeth. Het bureau ontwierp een functioneel, mooi gebouw met behoud van de monumentale buitengevel. Het complex heeft een traditionele carrévormige opzet, bestaande uit het hoofdgebouw en drie nieuwbouwvleugels voor verpleging, verzorging en wonen. Onder het complex ligt een parkeergarage, diverse (binnen)tuinen geven het ontwerp extra cachet. Architect Chico Leufkens: “Ons bureau koos bewust voor een bescheiden opzet en ingetogen vormgeving. Binnen deze opzet hebben we gespeeld met hoekige vormen, enkele accentkleuren en verschillende atria met vides en daklichten.” Klijn voegt toe: “Om een ziekenhuisuitstraling te voorkomen, is de bewegwijzering met speciale folie op de muren aangebracht.”

Logistieke uitdaging
Medio 2008 startte Kanters Bouw & Vastgoed BV met de transformatie van St. Elisabeth. De hoofdaannemer was verantwoordelijk voor het gehele renovatie- en nieuwbouwtraject. Projectleider Arno Versteeg: “Bij de renovatie van het hoofdgebouw stuitten we op enkele verrassingen, zoals een dunne betonvloer. We brachten een constructieve vloer aan en verrichtten inpandig heiwerk om een nieuwe draagconstructie in het gebouw te maken. Heel bijzonder was de renovatie van de kapel. Vloeren, wanden, plafond, balustrade en een deel van het interieur zijn op zeer gepaste wijze aangepast aan de huidige eisen.” Versteeg noemt het project vooral een logistieke uitdaging: “De aanvoer van materialen, de positie van de torenkraan, het creëren van tijdelijke huisvesting voor de bewoners, het operationeel houden van de keuken: alles moesten we tot in detail voorbereiden.”

Toegankelijkheid
Op voorschrijven van EGM architecten, en in opdracht van Kanters Bouw & Vastgoed, verzorgde GEZE Benelux de automatische deursystemen en deurtechnieken in St. Elisabeth. Project Adviseur Arne Lindholm: “GEZE levert unieke automatische deursystemen met smalle aandrijvingen, met een bouwhoogte van slechts 7 cm. Deze zijn om esthetische redenen zeer geliefd bij architecten. Ditzelfde geldt voor ons uitgebreide assortiment inbouwdrangers.” In St. Elisabeth plaatste GEZE verschillende automatische draai- en schuifdeuren, diverse typen deurdrangers en enkele draaideuren met drangers. “Onze toegevoegde waarde ligt in onze knowhow”, zegt Key Account Manager Richard Stevens. “Regelmatig worden wij al in het ontwerptraject bij een project betrokken om over zaken als toegankelijkheid en brandveiligheid mee te denken.” Eind oktober 2011 werd het vernieuwde St. Elisabeth opgeleverd. Op 8 maart 2012 vindt de officiële opening plaats.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met GEZE Benelux B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan