jongerencentrum De Wende

13 april 2008
STEDENBOUW:
Aanleiding voor de nieuwbouw was de door de Gemeente beoogde sloop van een voormalige boerderij aan de Goudlaan, bestaande uit een schuur en stallen, die in de loop der jaren zijn verbouwd tot jeugdcentrum. Door zeer intensieve begroeiing in de loop van de tijd is het jeugdcentrum aan het oog onttrokken en voldeed het niet meer aan de eisen van deze tijd. Door de in 1992 gerealiseerde kinderdagopvang ‘De Wikke’ en diverse woningbouw in de wijk in het kader van het ‘Herstructureringsplan Vinkhuizen’ was de enigszins amorfe stedenbouwkundige situatie aan verbetering toe.

ONTWERP:
Architekt J.P. Moehrlein ontwierp naar aanleiding van een vooronderzoek een orthogonaal gebouw met een oppervlakte van circa 635 m2 bestaande uit 2 volumes. In het grote en hoge volume bevinden zich de grote zalen welke in een vrije, bijna organische vorm als een ‘huis in huis’-constructie zijn vormgegeven. Hierdoor ontstaat niet alleen een geluidsbuffer door de dubbele gevels maar ook een functioneel verblijfsgebied met een thermisch ‘tussenklimaat’. Daarmee is de verhouding gebruiksoppervlak / verkeersoppervlak uitermate gunstig. In het kleinere, lage deel zijn alle secundaire, ondersteunde functies zoals werkplaats, keuken, kantoren, techniek en natte cellen ondergebracht. Door een daadwerkelijke ‘splitsing’ en zonering van de plattegrond layout kon flexibiliteit en diversiteit in gebruik door verschillende doelgroepen op verschillende tijden worden gerealiseerd. Om symbolisch aan te geven dat de grote zalen de belangrijkste functie en derhalve het hart van het gebouw zijn, zijn deze in een warme, rode kleur afgewerkt. Door deze wandvlakken te voorzien van een lichtkunstwerk gloeit het gebouw met name in de avonduren en ‘s nachts op en levert hierdoor een bijdrage aan de sociale veiligheid. Door sloop in 2 fasen was het mogelijk de nieuwbouw te realiseren terwijl het jeugdcentrum in ‘de Schuur’ nog kon blijven functioneren. Na oplevering van de nieuwbouw en verhuizing van de gebruikers kon de schuur gesloopt worden. De grote, waardevolle bomen konden worden behouden welke nu voor een bijna parkachtige coulisse gaan zorgen.

MATERIAALTOEPASSING:
In verband met kosten is er gekozen voor een in zicht blijvende houten constructie met een lichtdoorlatende, semi-transparante buitengevel. Het lage volume is voorzien van een ruige steen, gemetseld in wild verband, wat het gebouw in zijn parkachtige omgeving een rustiek karakter moet geven. De kleur- en materiaaltoepassing is in overleg met de gebruikers vastgelegd, waarbij bepaalde wandafwerkingen door jongeren in eigen regie mogen worden uitgevoerd.

MOTIVATIE TOEPASSING HOUT:
Het gebruik van hout voor zowel hoofddraagconstructie (gelamineerde kolommen en liggers)danwel de binnenwanden is ontstaan vanuit de behoefte een zo duurzaam mogelijk materiaalgebruik met en warme belevingswaarde in combinatie met lage investeringskosten toe te passen. Als regenereerbaar fossiel product en de goede bewerkbaarheid is hout ook de logische keuze geweest voor het maken van de secundaire draagconstructies, de ‘getordeerde’ binnenwanden van de grote zalen. Deze wanden, verdiepingshoog in twee richtingen gekromd en hellend in een vrije, bijna organische vorm als een soort 'kloppend hart’ en omsluiten de hoofdfuncties van het jeugdcentrum. Symbolisch zijn de grote zalen dan ook in een felle rode kleur afgewerkt en dienen gelijktijdig als lichtkunstwerk.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met MAD architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van MAD architekten

KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan