Expressofabriek

25 februari 2008
Interieurarchitect Ramin Visch is een oude bekende op het terrein van de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam. Hij maakte het eerste interieur van bioscoop Het Ketelhuis en neemt deze zomer de verbouwing daarvan onder handen. De eigenaar van de bioscoop, Rick Woertman, klopte ook voor zijn nieuwe espressobar aan bij Visch. Deze liet de oorspronkelijke architectuur van het monumentale Westelijk Meterhuis intact en plaatste een sculpturale doos los in de ruimte, die het hele programma van eisen in zich heeft.

In de interieurarchitectuur zijn grofweg twee typen ontwerpers te onderscheiden. De ene richt zich op verleiding, het ensceneren van een decor en het neerzetten van een bepaalde sfeer. Daarvoor zijn alle middelen geheiligd. Het andere type maakt een interieur dat moeilijk als zodanig herkenbaaris, omdat het ontwerp zich dienstbaar opstelt aan de architectonische ruimte en zich inspant om de kwaliteit en de ervaring daarvan zo optimaal mogelijk te maken. Ramin Visch, opgeleid aan de Rietveld academie in Amsterdam, neemt een positie in tussen deze beide opvattingen. Hij is een sterk architectonisch georiënteerde interieurontwerper en zal zich nooit verliezen in stilistische middelen, die de gebruiker moeten verleiden en bedwelmen. In plaats daarvan richt hij zijn aandacht op het bewaren en respecteren van de architectonische kwaliteit. Op het terrein van de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam West is Visch bezig met twee opdrachten. In beide gevallen gaat het om het verbouwen van een negentiende-eeuws industrieel pand dat een nieuwe bestemming heeft gekregen: het voormalige Ketelhuis als bioscoop en het Westelijk Meterhuis als espressobar. Beide gebouwen zijn rijksmonument. De espressobar, genaamd Espressofabriek, is inmiddels opgeleverd.

De twee verbouwingen laten dezelfde aanpak zien. Een nieuw volume, waarin het hoofdprogramma is ondergebracht, is als een soort sculpturale doos in de bestaande ruimte geschoven. Deze is nadrukkelijk los gehouden van de bestaande architectuur en onderscheidt zich hiervan qua architectonische middelen. De authentieke industriele architectuur met zijn specifieke constructie is geheel intact gelaten en blijft voor de volle honderd procent waarneembaar.

In beide voorbeelden is een zwaar programma in het volume ondergebracht. De Espressofabriek bijvoorbeeld bevat slechts 52 vierkante meter vloeroppervlak. In de doos zijn toiletten, bar, opslag en een trap naar het dak ondergebracht. Dit dak biedt ruimte aan tafeltjes en stoelen. Doordat de ruimte van het Meterhuis relatief hoog is, was het mogelijk een verdieping te maken. Visch plaatste de doos in de lengterichting van het gebouw. Achter de bar ligt de opslagruimte, aan de kopse zijde van de bar is toegang tot de toiletten. Direct naast de ingang leidteen trap naar de zit gelegenheid boven. Aan de langszijde zijn evenals boven de bar tafels en stoelen gegroepeerd. De materialen van de doos, vlakken met schoolbordverf en een buffet in roestvast staal, contrasteren met het materiaalgebruik van de oorspronkelijke architectuur. Oud en nieuw zijn nergens met elkaar verweven. Mocht het gebouw ooit een andere bestemming krijgen, dan kan de doos straffeloos worden verwijderd.

Zowel bioscoop Het Ketelhuis, waar drie bioscoopzalen in een bijna ruimtevullend apart volume worden ondergebracht, als de Espressofabriek kenmerkt zich door het grote en sterke gebaar. De objecten staan als een autonome sculptuur met inkepingen en uitstulpingen in de ruimte. De ingreep is helder: nergens wordt de bezoeker verleid met stilistische middelen. Niet door de ontwerper die uit is op effect, ook niet in het gebruik. Wat een gebruiker er ook mee doet, het concept blijft overeind.

Locatie

Trefwoorden

ketelhuis doos bar bioscoop
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Studio Ramin Visch

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Studio Ramin Visch

Studio Ramin Visch
Studio Ramin Visch
Studio Ramin Visch
Studio Ramin Visch
Studio Ramin Visch
Studio Ramin Visch
Studio Ramin Visch
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan