Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer

Stadsarchief in de Bazel

8 november 2007
Levend verleden

Claus en Kaan Architecten heeft tussen 2003 en 2007 het robuuste rijksmonument De Bazel in de Amsterdamse Vijzelstraat onder handen genomen. Dit complex uit 1926 stond oorspronkelijk bekend als De Spekkoek, maar draagt inmiddels de naam van de architect, K.P.C. de Bazel (1869-1923).

Ontworpen als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij en later in gebruik genomen door de ABN-Amro, moest Claus en Kaan Architecten het complex aanpassen aan de wensen van de huidige gebruiker: het Stadsarchief Amsterdam, dat de ambitie heeft een historisch, publieksvriendelijk platform te zijn.
De grootste uitdaging voor de architecten lag waarschijnlijk hierin, dat zij gebonden waren aan de eisen en bezwaren van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Onder toezicht van deze partij en te midden van de historische overdaad, slaagden de architecten erin een heldere, rustige publieke ruimte te creëren. De ervaring van de welhaast serene ruimte wordt versterkt door het contrast met de groezelige en chaotische Vijzelstraat, van waaruit de bezoeker het pand betreedt.

De belangrijkste ingreep was het openbreken van het gebouw. De Bazel ontwierp een oerdegelijk gebouw met twee lichthoven, waarlangs de verschillende verdiepingen waren georganiseerd. Door vele verbouwingen in het verleden was de helderheid volledig vertroebeld. Claus en Kaan Architecten bracht orde aan door onder meer het glazen plafond in de hal terug te brengen en het zicht op het binnenhof te herstellen. Door plaatsing van twee glazen vensters in de plint aan weerzijde van de hoofdentree is bovendien een relatie tussen het gebouw en de straat ontstaan.
Het verlangen naar helderheid wordt in het interieur op de begane grond verder doorgevoerd door te kiezen voor veel lichte kleuren: witgrijze marmeren balies, witte vitrinekasten en een zilvergrijze aluminium wandbekleding. Deze verlichte wereld vormt een wezenlijk contrast met de oude directieruimtes op de tweede verdieping, nu de werkvloer voor het merendeel van de medewerkers. Op deze etage werd onder leiding van restaurator Maarten Fritz op evocatieve wijze de sfeer van de jaren twintig en dertig teruggebracht, compleet met tapijten, lambrisering en originele meubelstukken. Ook de als schatkamer dienstdoende kelder is grotendeels in oude luister hersteld. Tijdens de restauratie kwam het oorspronkelijke geometrische decoratieschema weer tevoorschijn en ook de veelkleurige tegelvloer werd in originele staat teruggebracht.

Toch is De Bazel vooral omgeven door een modern aura, wat niet enkel het gevolg is van de ingrepen en toepassingen van Claus en Kaan Architecten. Door de constructieve onderdelen van het gebouw spierwit te schilderen hebben zij wel de nadruk gevestigd op het betonskelet, waarvoor destijds Bureau van Gendt tekende. Met die simpele ingreep wist Claus en Kaan Architecten het architectuurhistorisch verleden van de Bazel nieuw leven in te blazen.

Neem contact op met Claus en Kaan Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
AluK Aluminium b.v.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
VBI
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan