Beltmancomplex, DRU

22 augustus 2007
Ligging Het DRU-complex is een historisch gegroeid fabrieksterrein dat, door zijn plaats, nauw is verbonden met de ruimtelijke, historische en sociale ontwikkeling van het dorp Ulft. Het complex ligt tegen het centrum van Ulft, aan de Oude IJssel en biedt de mogelijkheid tot het behoud van industrieel en cultureel erfgoed. Vanuit stedenbouwkundig is het belang groot de oude fabrieksstaat Olde Hutstraat, tegenwoordig de Hutteweg, te behouden. Omdat hier sprake is van een relatief goed bewaarde, ten dele gesloten gevelwand, is het karakter van een fabrieksstraat in Nederland nergens beter dan hier nog aanwezig. Onderdelen van het DRU-complex zijn daarom bestempeld tot industrieel erfgoed, waaronder het Beltmancomplex met daarop zijn watertoren.

Historie DRU In 1754 werd in Ulft aan de Oude IJssel een zogenaamde ijzerhut opgericht waarmee het ijzer uit de oer gesmolten werd. De ijzergieterij kwam tot bloei onder de naam Diepenbrock en Reigers in Ulft (DRU). In haar beste periode had de DRU 1500 werknemers in dienst. De fabriek werd bekend om haar gietijzeren pannen, haarden, badkuipen en emaillenwerk. In de jaren zeventig legde de DRU de gieterijen stil en moest het bedrijf sterk inkrimpen. In 2000 sloot de DRU haar deuren in Ulft en vertrok naar Duiven waar nog altijd kachels gemaakt worden.

Bouwstijl Het DRU-complex is een staalkaart van alle denkbare bouwstijlen in de industriebouw. Het complex is sinds 1890 bij voortduring uitgebreid; gebouwen die ogenschijnlijk in één keer neergezet zijn bestaan uit soms vier bouwfases.

Het beltman-complex, eigenlijk de emailleerfabriek, dat in feite een complex op zichzelf is met zijn carré-vormige structuur en zijn met sheddaken overkapt binnenterrein. Het uit 1913 stammende gebouw herbergt tevens een van de eerste betonnen portaalconstructies van Nederland. Ontworpen in 1911 en 1912 door vader (Gerrit) en zoon (Arend) Beltman in de stijl van het zakelijke Nieuwe Bouwen. Alleen de watertoren, die het complex van water(-druk) voorzag, is gebouwd in de stijl van het neoclassicisme en de neorenaissance.

Herbestemming De vorm en indeling van het gebouw zullen er toe leiden dat er verschillende type woningen ontstaan; gelijkvloerse appartementen en maisonnettes over meerdere lagen. Verder zal ook het kantoor van Parès een plaats krijgen in het gebouw. Op dit moment zijn wij volop bezig met de schetsvoorstellen van het voorlopig ontwerp voor ca. 27 appartementen, 8 nieuwbouwwoningen en het kantoorgebouw. Tevens zal het gehele binnenterrein en de watertoren in het plan geïntegreerd worden. De watertoren wordt gerestaureerd maar de functie die hij zal gaan bekleden is nog niet bekend.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Koos van Lith architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan