Beeldengalerij het Depot

29 januari 2007
Beeldengalerij het Depot in Wageningen

De vraag van de opdrachtgever was een museum voor beelden met een vaste collectie en een mogelijkheid voor wisseltentoonstellingen. Gezien de educatieve doelstellingen moest er ook een seminarruimte komen en daarnaast facilitaire ruimten als kantoor, koffieruimte en winkeltje. De opdrachtgever heeft voor dit doel een villa uit 1855 gekocht van de Universiteit van Wageningen. De villa staat in het voormalige arboretum van de Universiteit en is een rijksmonument.

Ontwerpstrategie
Om de monumentale kwaliteiten van de villa te sparen hebben we alle grote ingrepen in een afzonderlijk gebouw naast het monument ondergebracht en deze nieuwbouw op een zo 'licht’ mogelijke wijze met het oude verbonden. De villa blijft in zijn waarde en de nieuwe vleugel gaat daarmee een spannende dialoog aan. Op deze manier wordt recht gedaan aan de wens naar reversibel bouwen.

Restauratie
De restauratie van de villa bestond uit het ongedaan maken van alle ingrepen, die zijn gedaan om het als universiteitsgebouw te kunnen laten functioneren. De Velux dakramen, voorzetwanden en verlaagde plafonds zijn verwijderd. Verder was het voldoende om het gebouw in oude luister te herstellen. Onder andere zijn de kozijnen en ramen, de trap en de uitbundig bewerkte plafonds minutieus gerestaureerd. Het uiterlijk van het monument heeft vooral een grote gedaanteverandering ondergaan door het in zonnige geeltinten te schilderen.

Nieuwe vleugel
De uitbreiding is ontworpen als een zelfstandig gebouw dat op minimale manier verbonden is met de bestaande villa. Op deze manier ontstaat er een dialoog tussen oud en nieuw. De villa is een krachtig gebouw met goed gedetailleerde onderdelen met de nodige ornamentiek. bd architectuur heeft ervoor gekozen om de nieuwbouw daartegenover zo abstract mogelijk vorm te geven.

Tentoonstellingzaal
De nieuwe tentoonstellingszaal is half in de grond gebouwd en is rondom afgewerkt met hardsteen. Van de kozijnen is nagenoeg alleen het glas te zien. De lichthappers zijn geheel in glas gemaakt en staan als bankjes op het dak.

Trappenhuis
De trap en de lift zijn ondergebracht in een betonnen 'W'. Dit in het werk gestorte beton is aan de buitenzijde afgewerkt met Trespaplaten in drie verschillende kleuren. Hier omheen, op enige afstand van de gevel, is een gedeeltelijk transparante huid aangebracht van geprepatineerd koper. Het patina van het koper is het gevolg van een natuurlijk proces, in dit geval in de fabriek versneld en levert daardoor een genuanceerd beeld op. De transparantie wordt bereikt door de koperplaten te perforeren met ronde gaten. Aan de zijde van de villa wordt het gebouw afgemaakt met glas, dat als een ‘U’ aansluit op het Trespa. De glazen gevels gaan voor de vloeren langs. Het glas wordt vastgehouden door een door ons ontworpen stalen constructie, die binnenstaat. Aan de buitenzijde zijn de glasplaten alleen met elkaar verbonden door kit. De achterliggende Trespaplaten en de ramen in de gevel veroorzaken samen met het geperforeerde koper een gelaagd en daardoor intrigerend beeld van het gebouw.

Verbindingsbruggen
De verbindingen tussen villa en nieuwbouw bestaan uit glazen wanden uit één stuk en gesloten vloeren en daken met een dikte van minder dan tien centimeter.

Park
De opdrachtgever heeft ook het arboretum laten restaureren. In de wildgroei van de laatste twintig jaar is letterlijk gekapt, zodat oorspronkelijke doorkijken weer zijn hersteld. Op strategische plaatsen zijn grote beelden geplaatst.

Monumentenprijs
De oude villa, de nieuwbouw, het park en de beelden vormen weer een harmonieuze eenheid. De gezamenlijke kwaliteit van het project is gewaardeerd met de tweejaarlijkse monumentenprijs van Wageningen.

Locatie

Trefwoorden

vleugel koper glas monument
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met bd architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van bd architectuur

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan