clubgebouw Rugby Club Groningen

2 juni 2006
Situatie De Rugby Club Groningen is de enige burger rugbyclub in de gemeente Groningen. De vereniging bestaat 34 jaar en groeit als gevolg van de toegenomen belangstelling voor de rugbysport. Sinds vier jaar telt de vereniging dan ook twee jeugdteams met zowel jongens als meisjes. Het oude clubhuis van de Groninger Rugbyclub, gelegen op het Sportpark Esserberg, op de grens van Gro-ningen en Haren, was duidelijk niet ingespeeld op deze groei. Het clubhuis had veel weg van een oude keet. Het was klein, bouwvallig, voorzien van primitief sanitair en bovendien erg inbraakge-voelig. Daarom werd in 2001 besloten om op dezelfde plek een nieuw clubgebouw te realiseren.

Opgave Gezien het beschikbare budget, zeker in verhouding tot het gewenste programma (materiaalop-slag, bar / kantine, keuken), was het vanaf het begin duidelijk dat het gebouw grotendeels door de leden zelf gebouwd zou moeten worden. Goedkoop, zelf te bouwen, en inbraakwerend waren de uitgangspunten bij het ontwerp. Tenslotte was er een speciale wens; de aanwezigheid van tenmin-ste één spant. In het oude gebouw zaten ook spanten en daar was tijdens feesten de traditie ont-staan om daar vanaf af te duiken, om vervolgens door de andere feestgangers opgevangen te wor-den. Deze traditie moest in het nieuw gebouw behouden blijven.

Ontwerp Het gebouw is ontworpen als een fort in het open veld: rechthoekig, 24 meter lang, 10 meter breed en 4 meter hoog. Ondanks de beperkte omvang probeert het de omliggende sportvelden te domineren. Verschillende architectonische hulpmiddelen zijn gebruikt om dit effect te versterken. Zo is de gevel opgebouwd uit gebroken stoeptegels. Zij geven het gebouw een ruwe, harde uitstra-ling. Verder oogt het gebouw 'opgetild' door het toepassen van een teruggelegde plint van gladde tegels. Ter plaatste van de vier dubbele deuren wordt de plint tot aan de bovenkant van de kozij-nen doorgetrokken. Loopbruggen vormen de entree, waardoor het gras rond het gebouw loopt, als een gracht met ophaalbrug. Ramen zijn laag en breed met een diepe negge (als schietgaten). Het buitenspouwblad is gemetseld van ca. 10.000 gebruikte betontegels (een schoolplein van 30 x 30 meter: schoongemaakt, gebroken en verwerkt met dunbedmortel). Ook het interieur heeft een stevige uitstraling: wanden zijn opgetrokken uit diverse kleuren met-selwerk. Het dak zit hoog en wordt gedragen door zware houten spanten. De indeling van het ge-bouw is eenvoudig: de ene helft is kantine de andere helft bevat service ruimten (hal, toiletten, keuken, bijkeuken en materialenberging). Het metselwerk van het binnenspouwblad bestaat uit restpartijen gevelstenen in diverse kleuren.

Bijzonderheden Uiteindelijk is het clubgebouw inderdaad vrijwel geheel door de leden zelf gebouwd. Alleen riole-ring, fundering en de begane grondvloer zijn door een aannemer aangelegd. Ook had een aanne-mer de hand in de prefabricage van de kozijnen. Het stellen gebeurde weer door de leden zelf. Het gebouw is in ongeveer 8 maanden gerealiseerd voor een budget van ca. € 110.000.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAS Groningen B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan