HOURGLASS – het nieuwe visitekaartje van Amsterdam

23 november 2020
Bijzonder gebouw in een bijzondere wijk

De Zuidas is het financiële hart van de Nederlandse hoofdstad, waar het wemelt van de internationale ondernemingen, exclusieve restaurants en winkels. Hier bevindt zich ook het World Trade Center Amsterdam en hebben grote multinationals hun kantoren. Op een centraal gelegen punt is het bijzondere project Hourglass gerealiseerd, een 80 meter hoog gebouw dat verwijst naar een zandloper. Het architectonische ontwerp is geïnspireerd door het werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi. De sleutel tot het succes van de geometrische gevel is de combinatie van natuursteen met aluminium. Zo heeft het gebouw een tijdloos uiterlijk verkregen. De toepassing van "groene wanden" uit levende planten en het gebruik van hout in het interieur zorgt voor een subtiel lichtspel en een frisse, gezellige sfeer. Hourglass is een ontwerp van bureau Dam & Partners Architecten uit Amsterdam en de constructie-onderdelen van de gevel en het aluminium schrijnwerk (780 aluminium ramen, 20 gevelonderdelen en schuifdeuren) zijn geleverd door onze grote en ervaren Nederlandse partner Byldis.

Aluminium verandert alles
Hourglass is zonder twijfel een architectonische parel van Amsterdam, die is ontstaan door buitengewoon professionele samenwerking tussen de firma Byldis (gevelconstructeur en leverancier van aluminium constructies), vertegenwoordigers van Aluprof Netherlands (verantwoordelijk voor de projectcoördinatie ter plaatse) en de afdeling R&D en technische afdeling van het hoofdkantoor van ALUPROF SA in Bielsko-Biala. Door de verschillende hellingshoeken van de muren was de Hourglass een zeer veeleisend project. De grootste uitdaging voor ALUPROF SA was het ontwerpen van een speciale hoekoplossing op basis van het systeem MB-SR60N, zodat deze verschillende hellingshoeken verkregen konden worden. Bovendien moest de architectonische visie van het buitenaanzicht van de gevel zorgen voor een gemengd visueel effect, door de combinatie van platte druklijsten met een semistructuur (zgn. EFEKT). Hiervoor zijn speciale stijlen geperst die van binnenuit moesten zorgen voor een mooi visueel effect. Dit leidde weer tot de noodzaak tot het ontwerpen van ongewone montagerichtlijnen en voorbereiden van precieze verbindingselementen. Daarbij moet worden benadrukt dat voor deze realisatie gezien de gecompliceerde verbindingen de hoogste mate van professionaliteit vereist was van de producent; iets wat wel aan Byldis toevertrouwd is. De overige constructieonderdelen van de benedenverdiepingen van de gevel zijn hoofdzakelijk gebaseerd op het systeem MB-SR50N, de populairste vliesgeveloplossing van ALUPROF. De vorm van de stijlen maakt het mogelijk om esthetische glazen wanden te vervaardigen met zichtbare, dunne scheidingslijnen, die de constructie duurzaam en robuust maken. De stenen gevel is voorzien van vaste en draairamen op basis van de systemen MB-86SI en MB-86US SI. Deze worden gekarakteriseerd door uitstekende thermo-isolatie en een grote bestendigheid van de profielen, zodat er constructies met grote afmetingen kunnen worden vervaardigd. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor het systeem MB-86US SI, met het uiterlijk als belangrijkste eigenschap, aangezien het vleugelprofiel verborgen zit achter het kozijnprofiel en de vaste en opendraaiende ramen in één vlak liggen. Zo zien de vaste en opengaande gedeelten er van buiten identiek uit.

Evenwichtige bouw
Een evenwichtig gebouw is een zuinig, comfortabel gebouw dat is ontworpen met respect voor de natuurlijke omgeving. Tijdens alle etappes, vanaf ontwerp tot aan opening, wordt rekening gehouden met zuinige omgang met natuurlijke grondstoffen en zorg voor het milieu. Hourglass is een woning- en kantoorgebouw dat is ontstaan op basis van evenwichtige bouw, waarvoor het BREEAM EXCELLENT-certificaat is uitgereikt. BREEAM is heden een van de meest gebruikte beoordelingsmethoden in Europa op het gebied van ecologische eigenschappen van gebouwen. Het certificaat garandeert dat een investering tot stand is gekomen met respect voor het milieu en de menselijke gezondheid.
Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Aluprof Nederland BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Aluprof Nederland BV

Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Aluprof Nederland BV
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan