Copyright: Kaas & Rijst
Copyright: Kaas & Rijst

Nieuwstraat 24

23 augustus 2019
Tussen het oude centrum van Den Bosch en de Zuid-Willemsvaart ligt het vijf hectare grote Gasthuiskwartier. Het terrein was van het Gasthuisziekenhuis en is tien jaar geleden gekocht door de Vof Gasthuiskwartier, een samenwerkingsverband van AM en Heijmans. Het gebied wordt aan de oostkant omsloten door de Nieuwstraat met gemeentelijke- en rijksmonumenten en aan de zuidkant door de Dieze met daaraan de Gasthuispoort, de Oude apotheek en het Regentenhuis. Houben / Van Mierlo architecten zal zich de komende jaren buigen over de diverse opgaven bij de herontwikkeling van dit historische stukje stad.

Het masterplan voor het totale Gasthuiskwartier welke door West 8 is ontworpen biedt achter de monumenten ruimte voor nieuwbouw. Het ensemble wat de oude en nieuwe structuren hier met elkaar vormt wordt de ‘dronkenzeemansverkaveling’ genoemd. Bezoekers van het gebied worden elke keer opnieuw verrast doordat straten niet doorlopen maar de bouwblokken ten op zichten van elkaar verspringen. Houben / Van Mierlo architecten versterk deze ervaring door de nieuwe woonblokken zo te draaien, te plaatsen en te vormen dat een passant na elk gebouw moet afbuigen om zijn route te kunnen vervolgen. Hier wordt de bijzondere intieme Bossche stedenbouwkundige stegenstructuur nog eens op een subtiele manier vorm gegeven.

Het Rijksmonument aan de Nieuwstraat 24 in Den Bosch is in de 19eeeuw gebouwd als woning. De aan- en opbouwen achterzijde dateren uit de 20eeeuw toen het in gebruik was als kantoor. Houben / Van Mierlo architecten is gevraagd het gebouw te renoveren en de oude woonfunctie terug te geven.

In het Rijksmonument komen woningen waarbij de bestaande structuren zoveel mogeljk worden gerespecteerd. De nieuwe uitbreidingen op de begane grond en op het dak zijn onderscheidend van de bestaande bouw en geven het monument een nieuw leven. Ze zijn sterk onderscheidend maar zorgen dat het monument nog steeds de meeste aandacht krijgt. Daarnaast wordt de moderne kap van de dakopbouw ondanks zijn fremdkörper-achtige vorm moeiteloos in zijn nieuwe hoedanigheid opgenomen in het kappenlandschap van Den Bosch.

In de tuin achter het Rijksmonument wordt een nieuwbouw gerealiseerd. Hierin komen drie stadswoningen. Met de nieuwbouw wordt in concept verwezen naar de oorspronkelijke situatie waarin de stadsvilla (het rijksmonument) beschikte over een diensthuis. De nieuwbouw is daardoor een eenvoudig volume met kap waarin de ‘voormalige’ poorten en sparingen dichtgemetseld zijn en nieuwe ramen en deuren voor de drie woningen worden gemaakt. De gelaagde gevel vertelt het fictieve verhaal van de transformatie van diensthuis naar wonen.


Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Houben / Van Mierlo

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Houben / Van Mierlo

Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Houben / Van Mierlo
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan