Fenemaplein kiest voor Nophadrain Groendaksysteem

12 juli 2019
Het Fenemaplein is een van de oudste gebruiksdaken van Nederland, aanvankelijk een 5000 m² groot verhard plein op het dak van een parkeergarage daterend uit de jaren zestig, gesitueerd aan de Zandvoortse boulevard. Het plein in Zandvoort is herontwikkeld tot duinlandschap dat evenementen kan faciliteren en een nadrukkelijke samenhang heeft met de boulevard.. Een uitdagende opdracht, waarvoor Nophadrain als ontwikkelaar van groen- en gebruiksdaksystemen de technische oplossingen heeft geleverd. In samenwerking met gemeente, landschapsarchitect en aannemer is gekozen voor drainagesystemen die afgestemd zijn op de eindinrichting: beplantingsvakken met helmgras, halfverharde paden en betonverharding.

De juiste systeemkeuze begint altijd met de bescherming van het dakbedekkingssysteem. Om deze reden werd de ND TSF-100 gekozen als een glijdende en beschermende folie voor de berijdbare zones, waarop het beloop- en berijdbare ND 600 Drainagesysteem werd aangelegd. Dit drainagesysteem is een sandwichelement op rol dat bestaat uit een noppenkern met extreem hoge druksterkte (ca. 900 kPa) waarop een monofilament filterweefsel is verlijmd.

Het drainagesysteem voorkomt de opbouw van hydrostatische druk op het dakbedekkingssysteem en beschermt deze tegen mechanische belastingen. Dat laatste wordt bij dit gebruiksdak veroorzaakt door personenwagens of grote groepen voetgangers. Het speciale filterweefsel van het toegepaste drainagesysteem is ideaal voor het aanbrengen van begaanbare en berijdbare verhardingen omdat de funderingslaag of het gestorte beton direct op dit filterweefsel kan worden aangebracht zonder het weefsel te beschadigen, zoals bij de gebruikelijke niet-geweven filtergeotextielen. Dit aspect zorgt samen met de hoge druksterkte en het verlijmen van de lagen ervoor dat de waterafvoerende capaciteit optimaal blijft.

Voor de beplantingsvakken met zand en helmgras is het ND 5+1 Drainagesysteem ingezet. Het product heeft een hoge, omgekeerde nop waardoor de noppen tot ca. 5,8 l/m² water kunnen bufferen. Daarnaast zorgt de hoge nop ook voor voldoende waterafvoercapaciteit bij daken met weinig tot geen afschot, zodat het overtollige water niet op het dakbedekkingssysteem blijft staan.

Om aan de steeds extremere klimatologische omstandigheden te voldoen, werden ND WSM-50 Waterreservoirplaten op het ND 5+1 Drainagesysteem gelegd. Deze waterbufferplaten combineren een hoge wateropslagcapaciteit van ca. 40 l / m² met een relatief laag gewicht en transporteren het opgeslagen water via capillaire zuigkracht naar de vegetatie. Dit is nog niet alles. Deze oplossing maakt het mogelijk de regenwaterbelasting tijdens piekuren te reguleren of te verminderen en maakt ook het gebruik van een fijner substraat mogelijk. Hoewel er gewoonlijk een risico bestaat dat fijne elementen worden weggespoeld en dakafvoeren en filterlagen worden geblokkeerd, fungeren deze minerale steenwolplaten als een stappen-filter en voorkomen ze dat het zand de dakafvoeren blokkeert. Zo kunnen in dit project fijne duinzanden, die de natuurlijke omstandigheden op de best mogelijke manier weerspiegelen, worden toegepast.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Nophadrain BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Nophadrain BV

Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan