Masterplan Beeldkwaliteit de Afsluitdijk

28 november 2016
Dwars door de Waddenzee en IJsselmeer ligt een kaarsrechte dam: de Afsluitdijk. Een uniek waterbouwkundig icoon en beschermer van ons land. Om ons te wapenen tegen de dreiging van de stijgende zeespiegel is een grootschalige renovatie noodzakelijk. Daarnaast moet de waterafvoer van het IJsselmeer naar de Waddenzee door het inbouwen van pompen worden gegarandeerd, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat. Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en Paul de Ruiter Architects maakten in opdracht van Rijkswaterstaat het ruimtelijke ontwerp van deze toekomstige aanpassingen aan de Afsluitdijk. Met aandacht voor uitstraling, ecologie en recreatie ontworpen, en natuurlijk in nauwe samenwerking met de betrokken overheden en belangenorganisaties. Wij zien dit project als dé kans om onze duurzame ambities benutten.

Een veilige lijn tussen lucht en water
De Afsluitdijk strekt over een lengte van 32 kilometer en omvat 25 kilometer uniforme dijk en vijf grote knooppunten met havens en sluizen. Het is het slotstuk van een reeks omvangrijke renovatieprojecten van Rijkswaterstaat om de waterveiligheid in Nederland zeker te stellen. Al eerder werden vele dijken en sluizen versterkt om ons te beschermen tegen het toekomstige water. Het Masterplan vertrekt vanuit het behoud van het bestaande profiel van de 32 kilometer kaarsrechte lijn van de dijk en een duurzame aanpak van de versterking. Een opvallend contrast tussen symmetrische architectuur en de onstuimigheid van water en wolken.

Een speeltuin voor duurzame ontwikkelaars
Landschapsarchitect Yttje Feddes en architect Paul de Ruiter ontwierpen een richtlijn om aan de uiteinden van de dam ecologische innovaties te laten floreren. Daar is het water ondiep en is er een scala aan natuurontwikkeling mogelijk. Met een nieuwe inrichting van de Breezanddijk als duurzaamheidseiland geven we ontwikkelaars van duurzame toepassingen een speeltuin waar ze hun innovaties mogen testen. Wij kiezen om de versterking langs de hele dijk op een duurzame manier aan te pakken. Met CO2-voordelige oplossingen ontwerpen we alternatieve dijkbekledingen die de ecologie stimuleren.

Genieten van een uniek uitzicht, historie en natuur
In alle ontwerpen ligt de focus op een optimale beleving van het unieke uitzicht, de historie en de natuur die deze dam te bieden heeft. We willen dat de Kazematteneilanden, waar bijna zestig bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden zijn, straks voor iedereen te bezoeken zijn. Ook het duurzaamheideiland Breezanddijk willen we openstellen zodat je als bezoeker zelf kunt ervaren hoe toonaangevende innovaties tot stand komen. Natuurlijk moet de dam ook een plek ter ontspanning bieden. Van het uitzicht over de watervlakte geniet je straks vanaf het grote terras waarmee het huidige monument van architect Dudok wordt uitgebreid. Ook grote stromen toeristen kunnen hier een rustplaats vinden.

3D-geprinte dijkbekleding
Om de waterveiligheid te garanderen moet de dijkbekleding ruwer worden. Robuust materiaal houden hoge golven immers tegen en zorgen dat de dijk niet overstroomt. Op zoek naar nieuw materiaal stond één ding vast: het karakter van het huidige handgezette basalt moest in ere blijven. We vonden met computermodellen en 3D-prints een innovatieve bekleding, die bovendien duurzaam is in materiaalgebruik en CO2-gebruik. Het ontwerp is een bekleding van monumentaal basalt waar in de openingen van het patroon de ecologie floreert. De golven spoelen door de structuur waarin begroeiing, klei, zand en schelpen vrij spel hebben.

Ritmische torens
Het ritme van de heftorens langs de kaarsrechte dam vormt aan beide uiteinden de poorten van de Afsluitdijk. Om de dam toekomstklaar te maken, moeten er nieuwe pompen in deze monumenten ingebouwd worden. Onze uitdaging was om de technische oplossingen zo in te passen dat de kracht van deze monumenten behouden blijft. Dit is mogelijk met een toevoeging van nieuwe heftorens op het monument, die het ritme van de bestaande torens volgen. Zo krijgt dit icoon in de toekomst nog meer kracht.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Paul de Ruiter Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Paul de Ruiter Architects

Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan