Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders

Restauratie en uitbreiding Schouwburg Kunstmin

25 november 2016
Schouwburg Kunstmin (Rijksmonument) is in 1890 ontworpen door J. Verheul. In 1939 heeft Sybold van Ravesteyn in neo barokke stijl een nieuwe theaterzaal in de oorspronkelijke zaal ontworpen, een nieuwe foyer en trappenhuizen. Met de huidige restauratie en uitbreiding wordt er een nieuwe periode toegevoegd.

Latere toevoegingen aan het complex, waaronder het filmhuis Cynode en de laad- en losruimte aan de achterzijde zijn gesloopt om terug te keren naar de oorsprong van het monumentale complex: het rechthoekige hoofdgebouw van Verheul (1890) en het halfronde paviljoen van Sybold van Ravesteyn (1939).

Om aan de theatertechnische en ruimtelijke eisen van de bezoekende gezelschappen te voldoen is het bestaande toneel vergroot en verhoogd. Aan de buitenzijde is de verhoging van de toneeltoren zichtbaar aan de glazen stroken in contrast met het bestaande metselwerk waarvan de oorspronkelijke vorm zichtbaar is gebleven; de geschiedenis blijft leesbaar. Het glas gaat op in de grijs/blauwe lucht waardoor de verhoging niet zwaar aandoet.

Het gebouw is aan de achterzijde uitgebreid in de gevellijnen van het oorspronkelijke gebouw, ten behoeve van een inpandige truckdok, artiestenfoyer, kleedkamers en kantoren. Ter plaatse van de nieuwe trappenhuizen is de uitbreiding visueel los gehouden van het oorspronkelijke gebouw.

Het toneelniveau is 92 cm verlaagd tot het niveau van de laadvloer van de bezoekende vrachtwagens.

Hierdoor moest de helling van de zaalvloer en het balkon ingrijpend gewijzigd worden. Dat betekende aanpassingen aan de monumentale betimmering. De zichtlijnen zijn verbeterd. De plafonds zijn gerestaureerd en onzichtbaar van akoestisch materiaal voorzien. De stoelen zijn gerestaureerd.

De foyers zijn vergroot door de kleine zaal 1 meter op te tillen om ruimte te maken voor een nieuwe kelder met garderobes en toiletten. Hierdoor ontstaat er beter zichtcontact tussen begane grond en kelder. Bovendien vereenvoudigt dit het laden en lossen in de kleine zaal; het vloerniveau is hierdoor gelijk aan de laadvloer van de vrachtwagen geworden.

De kleine zaal heeft een nieuw interieur van licht houten akoestische wanden gekregen. De bestaande ramen zijn weer daglichttoegankelijk gemaakt. Er is een nieuwe schuiftribune geplaatst.

In de foyers en de zaal zijn na kleurenonderzoek de oorspronkelijke kleuren teruggebracht.

Verder is het volledige exterieur en interieur van het gebouw gerenoveerd en is het volledige gebouw van een nieuwe fundering voorzien.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met GGH Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan