Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs
Copyright: Hendrik Biegs

Terug naar de natuur in een ultramodern jasje

17 november 2015
Terug naar de natuur in een ultramodern jasje

Architect Walter Wuyts heeft een voorliefde voor moderne architectuur en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Zijn eigen privéwoning wordt gekenmerkt door een uniek ontwerp, met goed benutte ruimte, slimme lichtinval en de alomtegenwoordigheid van water.

De buitenzijde van het huis, dat iets wegheeft van een witte kubus, doet niet vermoeden hoeveel licht, ruimte en openheid schuilt aan de binnenkant.

De inkomhal, die door het glas in de vloer en de nabijheid van de zwartstalen keldertrap aanvoelt als een passerelle, weerspiegelt meteen de materialen en kleuren in de rest van het huis. De witte muren en polyurethaanvloeren, de zwarte stalen trap, de houten wand waarachter een opbergruimte en ultramodern toilet schuilgaan.... Het typeert de stijl van het huis, dat voor een aantal verrassingen zorgt.

Een keer de inkomhal voorbij, komen we in de imposante leef-, eet- en keukenruimte, waarbij drie elementen meteen naar voor springen: ruimte, licht en water. De dominerende ruimte, waar ook het eetgedeelte is, is open en hoog. Het glas in het plafond wordt gecombineerd met een aantal dakjes die refereren naar de industriebouw van vroeger, iets wat trouwens ook geldt voor de stalen trap. Het zijn loftachtige, magazijnachtige elementen die de architect heel bewust heeft geïntegreerd.

De in het oog springende witte vloer in de ruimte is het werk van Excellent Epoxyvloeren uit Genk. Zij zijn gespecialiseerd in milieuvriendelijke designvloeren. Die combinatie van design en duurzaamheid dwingt tot voortdurende innovatie, wat ook bij deze opdracht een voordeel bleek te zijn.

De vloer is een gietvloer uit polyurethaan, die aan een aantal voorwaarden moest voldoen, zoals lichtbestendigheid, om te vermijden dat het heldere wit zou worden aangetast door de alomtegenwoordige lichtinval in huis. De kwaliteit van de schraaplaag en van de afwerkende lak was van groot belang en bij dat alles werd rekening gehouden met mens en milieu, en dus niet alleen esthetisch en kwalitatief gekozen, maar ook ecologisch.

Om de openheid van de grote leef- en eetruimte te behouden, is de slaapkamer erboven een zwevend volume, opgehangen aan het plafond. De gebruikte materialen zijn er die je ook buiten ontmoet, zoals het parket onder het eettafelgedeelte, dat naadloos aansluit op de witte vloer. Walter Wuyts: “Ik had graag parket als warm element, dat hier contrasteert met het wit. Zo komen beide materialen nog beter tot hun recht.” De industrieel aandoende zwarte stalen trap zorgt dan weer op zijn beurt voor contrast. De trap is één lange, voorgeplooide staalplaat, verstevigd met steunprofielen, opdat hij niet zou doorzakken. Onder de trap ligt een bed van dikke kiezels, waardoor buiten alweer een beetje binnen wordt.

Als buiten naar binnen komt

Vanuit de zitkamer, met aan twee zijden een glazen wand, heb je uitzicht op de patio en op het langwerpige zwembad dat naast de zitkamer de tuin in loopt, als een moderne slotgracht aan één kant van het huis.

Walter Wuyts: “Ik wilde water in het ontwerp, maar dan wel op zo’n manier dat ik er een heel jaar van kan genieten. Ik wilde het zwembad dus een heel jaar open laten, met proper water. Zo krijgt het een dubbele functie: het is absoluut een zwembad, diep genoeg en gefilterd. Maar tegelijk is het een waterpartij die je vanuit bijna het hele huis kunt zien, een overal aanwezig sfeerelement. ‘s Avonds wordt het verlicht met kleuren en zie je de weerspiegeling van het water op de witte betonmuren. Dat is echt mooi om te zien, het geeft zo veel leven. Ik heb dan ook bewust niet gekozen voor een open haard of cassette, dat zou dat bijzondere uitzicht alleen maar breken. Om het binnen-buitengevoel niet te verstoren, heb ik ook geen schuifdeuren geïntegreerd in de glazen wanden van de zitkamer. Ik vond het belangrijk de slanke profielen te behouden; dikke profielen zouden het zicht belemmeren en de overgang van binnen naar buiten verstoren.”

Als we het over slanke profielen hebben, is de stap naar Anyway Doors niet veraf. Het Belgische bedrijf heeft ingestaan voor de deuren in de woning en ook dat was een heel bewuste keuze van de bouwheer, die zeer te vinden was voor de mogelijkheden die Anyway te bieden heeft. Anyway dankt zijn naam aan de letterlijke wendbaarheid van de deuren, waarvan zowel de scharnierzijde als de draairichting kunnen worden gewijzigd na montage.

Tegenwoordig zijn deuren zonder omlijsting populair, maar het werken mét is een stuk veiliger, de deur kan niet verkeerd worden ingewerkt. Bovendien is de integratie heel eenvoudig, geen van de andere aannemers dient met deze deuren rekening te houden. Anyway verzorgt het hele plaatje, van het gaten boren over het afkitten tot het opblinken van de deuren op het einde. Het deurconcept is modulair, technisch uitgekiemd en montagegericht ontworpen. Wat dit project verder bijzonder maakte voor Anyway, was dat veel deuren zich in een door-lopende wand bevinden. Doordat onze deuren ingebouwde handgrepen hebben, kan je de deur probleemloos tot tegen de wand openen.

In het verlengde van de open eetruimte ligt de keuken, waar de witte damkap een reflectie lijkt van het eiland eronder, met een werkblad in wit composiet. Ook hier is het vele licht bepalend. Walter Wuyts: “‘s Ochtends valt de zon al binnen via het dak, maar ook: hier in huis is altijd indirecte verlichting, door het zonlicht dat op de betonnen muren valt. Ik heb de glaspartijen niet rechtstreeks naar het zuiden gericht, zodat het zonlicht geen storend element kan worden. Je kunt beter indirect zonlicht vatten.”

De eerste verdieping is in zekere zin een weerspiegeling van het gelijkvloers. Ook hier is het licht alomtegenwoordig en wordt er op een bijzondere manier mee gespeeld. De loopbrug bovenaan de stalen trap wordt gekenmerkt door een glazen luik in de vloer, een vreemd spiegelbeeld van de glaspartij in het dak. In combinatie met de spiegel aan de zijmuur, langswaar het licht naar binnen valt, zorgt het alweer voor een spel van onrecht-streeks licht, dat van overal lijkt te komen.

In de badkamer is hetzelfde effect gecreëerd als in de zitkamer eronder. Met glas aan twee wanden, keien onder het vrijstaande bad en een onbelemmerd uitzicht naar buiten en op de waterpartij, moet je jezelf er even aan herinneren dat je nog binnen zit. En toch garandeert de badkamer totale privacy, want ook hier geniet je de bescherming van de betonnen buitenmuur. Bescherming die wordt gecombineerd met extreem veel licht en optimale openheid, het is een intrigerend concept.

Door zijn hogere ligging lijkt het kantoor een beetje tussen de bomen te zweven, wat een rustgevend gevoel geeft. Het kantoor biedt zicht op de straat, maar ligt door de bomen en de lamellen voor de ramen wel beschut. De stalen trap die we eerder zagen als verbinding tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping, komt hier in het klein terug tussen de split levels van het kantoor, maar dan in een witte uitvoering.

Met de medewerking van :

Fotografie: Hendrik Biergs

Magazine: www.homesweethome.be

Binnendeuren: www.anywaydoors.be

Architect: www.architect-walterwuyts.eu

www.excellent-epoxyvloeren.be

www.matrixdoors.be

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Anyway Doors

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt