Grondulows

23 oktober 2013
'Grondulows':
ecologische innovatieve recreatiewoningen met boomstammendak

Slapen tussen de koeien

Bij Koe in de Kost in Heeten zijn zes wel heel bijzondere vakantiewoningen gerealiseerd: Grondulows. Deze accommodaties zijn gebaseerd op een grasdak verzonken in het landschap met een logische binding met het boerenerf. Met een boogvormige kap komt de constructie maximaal 3 meter boven het maaiveld. 'Grondulows' zijn voorzien van duurzame en gezonde materialen met als basis hout. Foreco, een zusterbedrijf van IJreka, heeft op verzoek van aannemersbedrijf Dijkhuis het hout geleverd. Het dak is gevormd door ronde boomstammen waarop een laag aarde is gelegd zodat grassen en kruiden kunnen groeien. Hierdoor lijken het net bloeiende groene heuvels in het landschap.

Binnen in het huisje vormen slechts geschilde ronde boomstammen het plafond, dit houdt in dat alleen de bast eraf is gehaald. Samen met de houten eettafels geeft het boomstammendak een unieke warme en natuurlijke uitstraling. Gasten zien niet alleen hout maar ruiken het ook in de modern vormgegeven accommodatie. Doordat het mogelijk is een bad te nemen onder een boomstammenhemel laat het op een innovatieve manier houtgebruik zien in de recreatie sector. Voor velen een unieke kans om 'echt' hout te ervaren.

“Koe in de kost”
Sinds 2006 verhuurde de familie Alferink een recreatiewoning. De vakantiegasten waren enthousiast en dus werd er besloten om uit te breiden met duurzame ecologische grondulows. In 2012 is de bouw van de huisjes afgerond. Sindsdien slaap je met de hele familie middenin het weiland onder een behaaglijk grasdak, pal naast de koeien die een hele dag loom staat te grazen en herkauwen. Je wordt ontvangen met een versgebakken taart van Truus en kunt boer Frans meehelpen met het voeren van de koeien, melken, tuinieren en andere boerderijklusjes. Uit je comfortabele huisje met een boomstammendak hoor je de haan kraaien bij het krieken van de dag en dan begint het. Je kinderen stappen al in hun laarzen en gaan de koeien melken en meteen even bij de zachte konijntjes kijken en het pasgeboren kalfje. Later kunnen ze met de boer mee met de tractor het veld op en raken ze bij terugkomst niet uitgepraat over de nieuwe dingen die ze gehoord hebben. Met een knipoog naar het boerenleven heet deze vakantieboerderij ‘Koe in de kost’.

Groene behaaglijkheid
De huisjes zijn gemaakt naar een ontwerp van de familie Alferink, onder andere in samenwerking met Eberhard Dijkhuis van aannemersbedrijf Dijkhuis. Ze wilden graag vakantiehuisjes die naadloos in de landelijke omgeving pasten. De materialen moesten duurzaam en gezond zijn om groene recreatiewoningen te kunnen plaatsen. Met boerenlogica kwam de familie Alferink op het idee van een ‘grondulow’, afgeleid van de Sallandse ‘jappelkoele’ (aardappelberging); koel in de zomer, warm in de winter. In samenwerking met Aanemersbedrijf Dijkhuis werd het uiteindelijke huisje ontworpen. Ondanks de locatie midden in een weiland kan je het hele jaar door behaaglijk vertoeven in het huisje; een ruime woon-/eetkamer met keuken, twee of drie slaapkamers, een toilet en één of twee badkamers. De voor maximaal vijf of maximaal acht persoonshuisjes hebben elk een eigen terras op het zuiden en westen zodat je van het weidse landschap met grazende koeien kan genieten. De boomstammen van het dak lijken te zijn doorgetrokken tot boven het terras waar ze een zonnewering vormen. De boomstammen liggen hierbij deels dicht tegen elkaar aan om schaduw te bieden en deels met grote opening ertussen om de zon door te laten. Deze zonnewering past perfect in het landschap en er wordt door deze constructie voorkomen dat iedere bezoeker zijn eigen gekleurde parasol gaat opzetten. Om het geheel af te maken zijn de gevels bekleed met fijnbezaagd vuren die zijn behandeld met woodlife. De eerste zes huisjes zijn nu geplaatst, maar de plannen voor de toekomst zijn om er in totaal 18 te bouwen.

Technische specificaties
Gemetselde kalkszandsteenwanden en stalen spanten vormen de constructie van de woning. Om de maximale hoogte van drie meter te behouden, extra werk te voorkomen en binnen het budget te blijven is gekozen voor een geknikte vorm in plaats van een ronde spanten. De boomstammen met een diameter van 110-140 mm en een lengte van 2400-2800 mm liggen deels in de staalprofielen en deels op het metselwerk van kalksteen. Bovenop de rondhouten stammen zijn platen underlayment aangebracht met een dikte van 19 mm met daar bovenop PS-isolatieplaten en een EPDM dakbekking. Om ondanks de geknikte spanten toch een ronde vorm aan de buitenkant te krijgen is de zandbedekking in verschillende diktes aangebracht.

Foreco Innovatief in hout
Foreco heeft zich in ruim 30 jaar ontwikkeld tot een innovatieve en professionele partij in de Nederlandse houtsector. Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijde inkoopkanalen in combinatie met productie en verkoop activiteiten in Dalfsen en Noordeloos. Met innovatieve en duurzame ontwikkelingen is het bedrijf een toonaangevende speler met specials zoals NobelWood en TwinWood. Met ontwikkelingen op het vlak van houtverduurzaming, brandvertraging en modificatie biedt het nieuwe toepassingsmogelijkheden voor diverse houtproducten. Binnen het bedrijf werken ruim 85 medewerkers verdeeld over drie verschillende bedrijfsonderdelen: houthandel en productie, houtconstructies en speelomgevingen. Op de locatie in Dalfsen wordt op een terrein van 60.000 m2 een voorraad gehouden van meer dan 15.000 m3 in combinatie met een geavanceerd machinepark voor bewerking en logistiek. Het hout is afkomstig uit goed beheerde bossen met als waarborg naar wens een PEFC-
of FSC-label. Of het nu om hout voor bouw-, weg en waterbouwprojecten of om rondhout, gezaagd hout of tuinhout, Foreco levert het juiste product op de juiste plaats.

Kijk voor meer informatie op de website: www.foreco.nl

Koe in de Kost
De boerderij ligt tussen Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en Nationaal Park de Veluwe, en op 12 minuten afstand van de snelweg in Deventer. De boerderij is van vader op zoon doorgegeven en stamt al uit de 18e eeuw. De passie voor het boerenleven en de wil om de boerderij over te dragen op de volgende generatie is een reden geweest om een boerderijwoning op het erf in 2006 in te richten als vakantieboerderij. Met veel plezier ontvingen Frans en Truus Alferink de eerste gasten. En de reacties van de vakantiegasten waren zo enthousiast, dat er is besloten om Koe in de Kost uit te breiden met hele bijzondere vakantieverblijven: de ‘Grondulows’. Deze unieke, halfronde vakantieverblijven hebben een boomstammendak en staan midden in het weiland van de koeien, zodat gasten prachtig uitzicht hebt op de landerijen én hun eigen koe!

Kijk voor meer informatie op de website: www.koeindekost.nl of op facebook www.facebook.com/koeindekost.nl

Dijkhuis Aannemersbedrijf B.V.
Dijkhuis denkt met de wereld mee. De wereld waarin mensen natuurlijk en comfortabel willen wonen, opgroeien en bewegen. De wereld waarin waterwonen een prachtige oplossing is voor ruimtegebrek en zeespiegelstijging. De wereld waar de leefbaarheid door vervuilende materialen en processen wordt bedreigd. Dijkhuis denkt mee aan de oplossingen. Per slot van rekening is Dijkhuis aannemer; dat betekent dat het bedrijf aan die wereld kan bouwen. Een duurzame aanpak, meedenkcapaciteit en flexibiliteit in de uitvoering is onze kracht. Dijkhuis streeft ernaar als bedrijf zowel sociale, ecologische als financiële waarde toe te voegen.

Kijk voor meer informatie op de website: www.dijkhuis.nu

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Foreco Houtproducten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Foreco Houtproducten

Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
Foreco Houtproducten
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan