CBW Mitex

23 april 2013
In 2008 besluiten de twee retail brancheorganisaties CBW (centrale branchevereniging wonen) en Mitex (modedetailhandel) de handen ineen te slaan en intensief te gaan samenwerken. Omdat het oude pand van CBW niet geschikt was om beide organisaties te huisvesten werd gekozen voor volledige nieuwbouw op de bestaande locatie. De nieuwbouw van ruim 3.000 m2 biedt ruimte aan alle medewerkers maar is bovenal bedoeld als ‘retailhuis’ voor alle ruim 7.000 leden die er terecht kunnen voor vergaderingen, productpresentaties, cursussen en informele bijeenkomsten.

Het door RAU ontworpen gebouw ligt in de bossen van Zeist, nabij de Utrechtse Heuvelrug, midden in het Park de Breul – een Rijksmonument bestaande uit een landschapspark met vijver. De fraaie groene ligging was een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp waarbij de interactie tussen mens, architectuur en natuur centraal staat. Het gebouw heeft een vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen. De vier vleugels zijn rond een binnentuin geplaatst. Aan de parkzijde is de begane grond opengelaten, waardoor er een directe verbinding tussen de binnentuin en de aangrenzende natuur ontstaat.

Bezoekers betreden het gebouw via de herkenbare entree, komen direct in het hart van het gebouw met rondom zicht op de mensen die door het gebouw bewegen. In de dubbelhoge entreehal tref je geen balie aan, maar een lange eikenhouten tafel waar halverwege een gastvrouw zit te werken, en aan het uiteinde van de tafel zijn enkele traptreden gemaakt die er een uitnodigende catwalk van maken. Een knipoog naar de modebranche. De centrale hal kijkt uit over de binnentuin en is via twee transparante gangen verbonden met het restaurant, woonkamer en enkele vergader- en werkkamers.

Het gebouw is voorzien van een slimme installatie die de energie alleen daar brengt waar het nodig is. Sensoren in de plafonds detecteren de aanwezigheid van mensen en meten de lichtsterkte, temperatuur en het CO2 gehalte. Hiermee worden de installaties nauwkeurig aangestuurd, waardoor verwarming, koeling, verlichting en zonwering de mensenstroom exact volgen. Dit gebeurt door middel van een ringleiding in de kelder die de binnengezogen lucht verspreidt en naar wens verwarmd, dan wel koelt. Aftappingen van deze ringleiding worden verticaal door het gebouw geleid, geïntegreerd in de kantoorwanden. Daardoor waren er geen verlaagde plafonds nodig, wat de ruimtelijkheid ten goede kwam. De luchtaanzuiger staat bovendien niet als een detonerende opbouw op het dak, maar als een soort object in de tuin.

De nieuwbouw voor CBW-Mitex is flexibel ontworpen. De fundering is zo aangebracht dat er probleemloos kan worden uitgebreid. Binnenin kunnen wanden eenvoudig worden toegevoegd en/of weggehaald. De hoogte van de beide verdiepingen is met 2.80 meter zeer aangenaam. De verticale stroken glas tussen de verschillende kamers geven doorzicht en verbinden alle ruimten visueel met elkaar. Het gebouw heeft een eigen warmte/koude opslag en maakt gebruik van beton-kernactivering. Het drielaags glas heeft een ingebouwde zonwering en houten lamellen zorgen voor zelfbeschaduwing waar nodig. Door de combinatie van deze en andere duurzame maatregelen is een zeer energie efficiënt gebouw ontstaan.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen download op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met RAU architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan