Bodyhouse in aanbouw

23 april 2004
ROOFDIER

CHINA TOWN
De locatie van dit particuliere huis is onderdeel van de herontwikkeling van Katendrecht, een havenpier ten zuiden van Hotel New York, tot woonwerkgebied. Tot in de jaren ’70 was Katendrecht, omgeven door havens en schepen, het Rotterdamse China Town en rosse buurt. Op dit moment wordt Katendrecht ingelijfd bij de ‘Kop van Zuid’, de zuidelijke helft van het stadscentrum.

LEEGTE
Het huis bezet een vrij kavel in één van drie rijtjes met zeven huizen. De huizen van de buren boden ons een leegte die we zoveel mogelijk hebben benut.

HART
Het programma van eisen was eenvoudig, er was geen lijst met ruimten en vierkante meters. De opdrachtgevers wilden een living met keuken- en eetruimte als hart van het huis. Slapen en baden konden meer perifeer plaatsvinden. Om de living zo leeg mogelijk te houden hebben we alle functies, uitgezonderd de keuken/eetruimte, in een sokkel verzameld. Het ‘hart’ kon dan vrij zweven in de living boven de sokkel.

ISOLATIE
De positie van het hart was aanvankelijk geïsoleerd en de vraag was hoe het verbonden kon worden met de vier zijden van het exterieur. We ontwikkelden een draadfiguur om het hart te dragen en het constructieve en ruimtelijke gedrag van dit frame werd belangrijk. Verbindingen met de buitenwereld werden op verschillende manieren gemaakt.

BODY
Het frame groeide en verbond zich met de sokkel en met het dak. Omdat het frame functies bevatte is het deels bedekt met een huid. Het werd een soort massa, een lichaam of ‘body’, een roofdier in een kooi. We hebben de body vervormd om de kwaliteit van de ruimte eromheen te verhogen. Het is als een grove diamant geslepen om gekromde oppervlakken te vermijden. Het resultaat is een gefacetteerde body. De body heeft contact met de buitenwereld gezocht via vier houten onderdelen: een draaiend stuk buitengevel als entree, een deur naar de patio, een groot klepraam naar het terras boven de patio en een schuivend stuk vloer naar het dakterras.

OOG
De body heeft zich in de grote gevelopening aan de voorzijde vastgezet en heeft zich vervormd richting het panorama op de rivier. De voorgevel is gefacetteerd als een insectenoog en is door de body zowel naar binnen getrokken als naar buiten geduwd. Drie facetten zijn beglaasd, het onderste gericht op de context (het park), de middelste westwaarts op de rivier gericht en het bovenste uitwaaierend gericht op de steeds veranderende Rotterdamse skyline met haar concentraties hoogbouw.

LONG
Belangrijk was het onderzoek naar het interne gedrag van de body. Het wortelen in de sokkel en het groeien tegen het dak maakte ruimte voor trajecten en bundelingen van infrastructuur zoals een geheime trap, kanalen, leidingen en kabels. De body absorbeerde ook functies zoals badkamer, toiletten, garderobe, installaties die in een losse lay-out het open karakter van de living zouden verstoren. De ventilatie unit kan als een long beschouwd worden, ademend binnenin. Een tentakel heeft zich met de voorgevel verbonden om verse lucht te inhaleren via de letter ‘O’. Delen van de body zijn bekleed met verschillende soorten huid: metalen roosters, vezelplaat met epoxy coating en synthetisch weefsel.

STEDELIJKE MULTIPLEX
Het body house is een stedelijke stapeling van drie kleine projecten. Onderin en bovenop bevinden zich twee extreem tegengestelde concepten. Beneden vinden we een in zichzelf gekeerde, donkere, zware, robuuste, betonnen sokkel. Boven een dakterras als ‘camping’ met een vrije, lichte, flexibele, dunne, nylon tent. Daartussenin de grote living met de body, een volume binnen een tweede enveloppe, een concept dat normaal gesproken in grote gebouwen wordt toegepast.

Trefwoorden

frame sokkel
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Monolab

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Monolab

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan