PANalytical

25 oktober 2011
“Sober en functioneel” was de boodschap die PANalytical door DHV architects liet optekenen in het Programma van Eisen voor haar nieuwe bedrijfshuisvesting. Een nieuwbouw met als doelstelling de groei van het bedrijf te faciliteren door moderne voorzieningen, een optimale operationele efficiëncy én het waarborgen van business continuity.

Het gebouw kent drie bouwlagen die gerelateerd zijn aan het productieproces van de klant; premontage, montage en afmontage. In totaal beslaat dit proces zo’n 2.000 m2. Door de activiteiten te stapelen ontstaat een compact en helder gebouw, waarbij de ruimtelijke opzet het proces volgt en leesbaar maakt. Parallel aan de productielagen bevindt zich de researchfaciliteit (1.330 m2). Hier worden nieuwe producten ontwikkeld en getest. Dankzij een atrium heeft de research- en supportafdeling direct contact met productielagen, zonder de specifieke ruimtecondities te verstoren.

Het gebouw is qua installaties en constructie modulair van opzet. Ook het bedrijfsstoffensysteem heeft een modulair hoofddistributienet waardoor ‘plug & play’ aansluitingen mogelijk zijn. In combinatie met lichte scheidingswanden en een volledige quick response sprinklerinstallatie is het gebouw uitermate flexibel. Het gebouw is uitbreidbaar over 3 stramienen. Doordat stabiliteitsvoorzieningen in de schil zijn opgenomen, is er sprake van een maximale interne flexibiliteit. Functies zijn volledig uitwisselbaar dankzij het uniforme constructieve concept voor wat betreft trillingen en belastingen.

De werktuigbouwkundige installaties bepalen in sterke mate het energiegebruik voor het gebouw. Daardoor is nadrukkelijk gezocht naar het toepassen van energie-efficiënte oplossingen. De meest in het oog springende oplossing is om de grote hoeveelheid warmte die door het proces wordt gegenereerd (en die grotendeels door koelwater wordt afgevoerd) weer te gebruiken voor gebouwverwarming. Daarvoor wordt een warmtepomp ingezet. Hierdoor kan het merendeel van de jaarlijkse warmtebehoefte voor gebouwverwarming worden gedekt door deze procesenergie. Dit betekent dat het aardgasverbruik voor verwarming en daarmee samenhangend de CO2-uitstoot, aanzienlijk wordt gereduceerd. Alle verlichtingsarmaturen zijn in energiezuinige uitvoering (HF) geïnstalleerd en worden geschakeld via aanwezigheidsdetectie per zone, gecombineerd met de werktuigbouwkundige installatie.

Het realiseren van een ‘gestapeld productiegebouw’ had als bijkomend voordeel dat het terrein relatief klein kon zijn. Dankzij de toepassing van twee bronpompen in plaats van de traditionele sprinklertank werd nog meer ruimte bespaard. Dit betekende voor PANalytical dat het niet noodzakelijk was om extra terrein aan te kopen.

Functionele kwaliteit staat centraal in het gebouw, het gebouw “is als een machine”: een heldere routing leidt tot een optimale productieflow, minder verspilling en ondersteunt de hoogwaardige productkwaliteit. Een product dat wordt gemaakt door mensen, daarom is het gebouw mensgericht en nodigt het uit tot samenwerking.

Alle functies gerelateerd aan het productieproces (ontdekken – ontwikkelen – produceren – verkopen) zijn rondom een atrium gesitueerd. Het atrium werkt als communicatiemiddel en zorgt voor synergie tussen afdelingen en vooral tussen de mensen. Alle ondersteunende activiteiten zoals vergaderen en ontspannen, zijn in het atrium zelf opgenomen.

De gevels van het gebouw referenen aan de strakke behuizingen van de eindproducten. De oranje accenten markeren belangrijke momenten in de gevel. Door beplating met wisselende profilering toe te passen krijgt het gebouw extra tactiliteit en verfijning. Het relatief gesloten exterieur staat in contrast met het verrassend transparante en lichte interieur.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DHV architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van DHV architects

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan