Mirakelsteeg als ruimtelijke onderneming

4 oktober 2011
In de periode van 1960-1990 heeft de enorme woningbouwproductie in Nederland op alle plekken binnen het stedelijk weefsel haar stempel achtergelaten. In Leiden was er onder de woningbouwverenigingen in deze periode geen groot enthousiasme tot het realiseren van nieuwbouwwoningen. De corporaties investeerden derhalve liever in de bestaande woningvoorraad en voerde op veel plekken ingrijpend onderhoud uit aan panden die reeds in beheer waren. De plekken in de binnenstad waar toch nieuwbouw is gepleegd waren dan ook veelal de plekken waar sloop en nieuwbouw de enige optie bleek; zo ook in de Mirakelsteeg.

Een van de dingen die naar onze mening scheef zijn gegroeid in de afgelopen decennia op plekken als de Mirakelsteeg zijn de oorzaak van het implementeren van complexen van gebouwen die enkel en alleen te gebruiken zijn als woongebouw. Hierdoor gebeuren er feitelijk nog maar 2 dingen in het straatbeeld: wonen en parkeren.

Mirakelsteeg

Portaal is eigenaar van tientallen kleinschalige complexen in de Leidse binnenstad. Nu, ruim voor het eind van de oorspronkelijke exploitatietermijn, horen deze complexen niet bepaald tot de mooiste en beste van de stad. Er zijn leefbaarheidsproblemen en er valt veel te zeggen voor bouwtechnische en energetische modernisering.

Aan de andere kant hebben deze complexen één bijzondere, onmiskenbare kwaliteit: hun ligging in het historische centrum van Leiden. Juist deze positie, in een van de dichts bevolkte steden van Zuid-Holland, biedt een commercieel perspectief.

Door de potentie van de locatie maximaal te benutten, kan Portaal haar financiële positie, woningbezit en de aanliggende openbare ruimte verbeteren. Mits zij open staat voor maatwerk en combinaties van verbouwingen en kleinschalige herontwikkeling. Dit geldt vanzelfsprekend niet alleen voor de Mirakelsteeg, maar voor alle vergelijkbare locaties.

De ruimtelijke onderneming

Ruimtelijke ingrepen moeten volgens ons altijd een meervoudig effect hebben. In het geval van de Mirakelsteeg streven we onder meer naar een aantrekkelijkere straat, verlenging van de levensduur van de woningen, vermindering van leefbaarheidskosten en energetische duurzaamheid. En al deze doelen moeten wat ons betreft onder de streep tot een positief bedrijfsresultaat leiden.

Dit maakt de wijk tot een gezonde, ruimtelijke onderneming.

Juryrapport

Het team van het voorstel ‘Mirakelsteeg als ruimtelijk onderneming’ draagt structurerende ingrepen aan voor een effectieve en doelgerichte aanpak van de huidige problemen in vroege stadsvernieuwingsbuurten. Deze ingrepen dragen bij aan de woonkwaliteit, de uitstraling van het complex en de openbare ruimte en het verlagen van de energiebehoefte. Uit de financi”ele onderbouwing van het plan blijkt dat de ruimtelijke ingrepen zich terugverdienen.

Volgens de jury slaagt het winnende team erin om op overtuigende wijze relatief kleine maar effectieve ingrepen voor te stellen vanuit een samenhangende visie op de locatie en de opgave. Deze ingrepen dragen als geheel bij aan de verbetering van de ruimtelijke verschijning van het complex. Verder leidt volgens de juryleden de strategie tot nieuwe inzichten op het gebied van de onderhoudsopgave waarbij de mismatch tussen de ruimtelijke uitstraling van dit soort complexen en de mooie binnenstedelijke locatie wordt aangepakt.

De jury voert de strategie van het team verder door. Het resultaat van de uitvoering van groot onderhoud, en de centrale ligging van deze buurten bieden kansen om de binnenstad te verdichten en structureel te verbeteren. Ook de waarde van de woningen zal toenemen. De jury daagt de corporatie uit om (gedeeltelijke) verkoop van de woningen te onderzoeken. Uit de opbrengst kan de verbetering van andere locaties door middel van groot onderhoud bekostigd worden.

Tot slot merkt de jury op dat op meer locaties de ruimtelijke kwaliteit van het stadsvernieuwingscomplex in contrast staat met de omgeving. Deze complexen zijn door de groei van de binnenstad hiervan onderdeel gaan uitmaken. De jury meent dat het winnende voorstel van waarde is voor de locatie in Leiden, maar als strategie ook op andere locaties hanteerbaar kan zijn.

De jury • Karin Laglas, voorzitter (bestuurslid Forum Stedelijke Vernieuwing, decaan TU Delft, faculteit Bouwkunde)
• Maike van Stiphout (landschapsarchitecte DS Landschapsarchitecten)
• Olv Klijn (architect .Fabric, winnaar Prix de Rome 2010)
• Jan Winsemius (directeur VGG adviseurs, partner Bureau Middelkoop)

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met PosadMaxwan

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan