Portiersloge Research Campus Chemelot

13 augustus 2010
43 meter kunststof: portiersloge research campus chemelot dsm geleen

Voor de vierde keer heeft Broekbakema een nominatie voor BNA Gebouw van het Jaar in de wacht gesleept. De portiersloge gebouw 140 van Research Campus Chemelot DSM Geleen is genomineerd voor BNA Gebouw van het Jaar.

In 2006 verwerft Broekbakema de opdracht voor het ontwikkelen van een masterplan voor de Research Campus Chemelot te Geleen. Vanwege de gewijzigde filosofie om de van oorsprong alleen voor DSM bedoelde Research Campus tevens open te stellen voor externe bedrijven, is het terrein vormgegeven als ‘open campus’. In lijn met het open karakter van de campus heeft het entreegebied, in plaats van een onvriendelijke grens, een meer openbaar karakter gekregen.

Een 43 meter lange glanzend witte kunststof luifel, als markering van de overgang van publiek naar privaat, vertegenwoordigt met trots de nieuwe entree tot de open campus. In samenwerking met Copijn tuin- en landschapsarchitecten is het entreeterrein ontwikkeld. Omdat de vormgeving van het terrein rondom de entree volledig is gericht op het ervaren van een open campus, is de overgang van publiek naar privaat zoveel mogelijk opgelost met landschappelijke elementen. Er is voor gekozen om de nadruk op de luifel te leggen om zo de markering van de toegang tot de campus zo helder mogelijk te houden. De gigantische luifel rust op 10 kolommen en dient als overkapping voor de wachtposten, de slagboomzone en als dak voor de portiersloge.

De kolommen zijn zo slank mogelijk gehouden en de overspanningen zo groot mogelijk om de luifel zoveel mogelijk de uitdrukking te geven van een zwevende vleugel. Het dak is opgebouwd uit composiet kunststof schaalelementen die volledig zelfdragend zijn. De kolommen zijn uitgevoerd in cortenstaal, wat ook wordt gebruikt als materiaal in het landschappelijke ontwerp van het entreeterrein. Hierdoor worden de kolommen onderdeel van het landschap en worden ze visueel gescheiden van het dak. Door daarnaast de ontvangstruimte uit te voeren als een minimalistisch glazen doosje, waarin slechts het interieur een uitdrukking geeft aan de ruimte, wordt het beeld van een zwevende vleugel nog eens extra benadrukt.

Naast de vormgeving van het entreegebied en de portiersloge was er binnen de opdracht ruimte voor een representatief kunstwerk. Hiervoor is gekozen voor Driessen + van Deijne, een ontwerpbureau voor textiele en ruimtelijke vormgeving. Zij hebben het kunstwerk geplaatst op de circa 70 meter lange damwand die doorloopt tot in het interieur van de portiersloge. Het kunstwerk is gemaakt van cortenstaal met daarin uitgestanst een beeltenis van Dyneemaâ (’s werelds sterkste vezel, ontwikkeld door DSM). Vanwege het kleurgebruik en de op aardlagen lijkende tekening wordt men tevens herinnerd aan de oorsprong van (het terrein van) DSM, namelijk de mijnbouw.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Broekbakema

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan