Woning in Nieuw Leyden door Architectenbureau Ruud Visser

13 juni 2010
Een perfect concept is nog geen perfect gebouw.

Bij Architectenbureau Ruud Visser werken ze niet met een vooropgesteld beeld van het te bouwen object. Bij het bureau loopt het ontwerpproces vanaf het begin door tot in de daadwerkelijke uitvoering. Tegelijkertijd wordt aan het begin van het ontwerpen al direct gekeken naar de materialisatie en de technische uitwerking. Tijdens het ontwerpproces wordt voortdurend teruggekoppeld en geschakeld tussen de verschillende ontwerp- en uitvoeringsfasen. Van de gebruikelijke ontwerpfasen (VO, DO enz.) is dan eigenlijk geen sprake meer. Daardoor is het mogelijk om te ontwerpen in verschillende schaalniveaus. Zoals een boek is opgebouwd uit hoofdstukken, paragrafen, alinea’s en zinnen. Waar het Bureau Ruud Visser om gaat is om de samenstellende delen zo op elkaar af te stemmen dat het geheel swingt.

In de wijk Nieuw Leyden in Leiden worden geschakelde woningen gerealiseerd op vrije kavels. De woningen zijn vrij van welstandseisen. Wel moeten de ontwerpen voldoen aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden en aan een aantal spelregels. In deze wijk ontwierp Architectenbureau Ruud Visser een ‘woning op maat’ voor een gezin met twee kinderen. Uitgangspunt bij het ontwerp was om een zo groot mogelijk oppervlak te realiseren voor zo weinig mogelijk geld (uitgangspunt was 1000 euro/m2).

Omdat er grenzen waren aan het te bouwen volume moest efficiënt worden omgegaan met de beschikbare ruimte. Architectenbureau Ruud Visser ontwierp een woning met zo min mogelijk verkeersruimte en een efficiënte indeling, zodat er veel optimaal vloeroppervlakte ontstaat. Door de verkeersruimten steeds twee verdiepingen hoog te maken, verbinden deze de verdiepingen. Zo worden zij ook ontmoetingsplekken voor de bewoners met veel invallend licht.

In het stedenbouwkundig programma zijn de straten tussen de woningen autovrij. Door de woonkamer een halve verdieping hoger te situeren dan de straat en de speelkamer daar onder een halve verdieping lager dan de straat, wordt de straat een verlengde van de woonkamer zonder dat de woonkamer haar privé-functie verliest. De straat wordt zo een ideale speelplaats voor de kinderen.

Die functies waarvan de straat een verlengde is: woonkamer, kinderspeelkamer en de entree, zijn ondergebracht in het ‘grote gebaar’ van het uitgespaarde glasvlak in de gevel. De slaapkamers liggen achter de horizontale bandramen. Helemaal bovenin bevindt zich een groot dakterras met studeerkamer, waar je je kan terugtrekken.

Aan het ontwerp ligt geen overkoepelend concept ten grondslag. Het is zoals het is. Zo is ook de gevel ingedeeld en gematerialiseerd. De gevel is niet in één oogopslag te vatten, maar laat zich lezen in lagen. En omdat alles in de gevel op elkaar is afgestemd maken verschillende schaalniveaus hun verbindingen. Daardoor ontstaat er wrijving tussen verschillende lagen. Het is als de swing in Jazz.

Architectenbureau Ruud Visser bna in samenwerking met Peter Boer.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Ruud Visser Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Ruud Visser Architecten

Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten
Ruud Visser Architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan