Zuidgevel aanzicht
Copyright: Marcel van de Berg
Zuidgevel aanzicht
Copyright: Marcel van de Berg
Glazen brug aula, verbinding tussen de oude en de nieuwe school
Copyright: Marcel van de Berg
Aula interieur
Copyright: Marcel van de Berg
Trappenhuis
Copyright: Marcel van de Berg
Balie en trap
Copyright: Marcel van de Berg
Kunstwerk op de gevel
Copyright: Marcel van de Berg
Zuidgevel aanzicht
Copyright: Marcel van de Berg
Zuidgevel aanzicht
Copyright: Marcel van de Berg
Glazen brug aula, verbinding tussen de oude en de nieuwe school
Copyright: Marcel van de Berg
Aula interieur
Copyright: Marcel van de Berg
Trappenhuis
Copyright: Marcel van de Berg
Balie en trap
Copyright: Marcel van de Berg
Kunstwerk op de gevel
Copyright: Marcel van de Berg

Praktijkcollege het Plein

17 oktober 2008
De opdracht bevat zowel de uitbreiding van Praktijkcollege Het Plein als een nieuwe gymzaal van de tegenovergelegen school van Visio Onderwijs. Achter de bestaande school komt een nieuw openbaar plein. De uitbreiding moest zo worden ontworpen dat de zichtlijnen vanuit dit nieuwe plein naar het water aan de andere kant niet werden geblokkeerd. Daarnaast had de school al langer de wens om de bestaande entree van de school op het verhoogde dek te verplaatsen naar de openbare ruimte op het maaiveld. Die voorwaarden en de aansluiting van de uitbreiding op twee bestaande scholen vormde een complexe ontwerppuzzel.

De oplossing lag in de dubbelhoge verbindingsbrug tussen het oude gebouw van het Plein en de nieuwe uitbreiding. Het is een verbindende verkeersruimte maar doet ook dienst als aula en kantine. Het bestaande deel van Praktijkcollege Het Plein is volledig verbouwd. De indeling is gewijzigd, de grootkeuken is verplaatst en alle installaties zijn volledig vernieuwd. In de uitbreiding liggen de nieuwe praktijklokalen.

Het bestaande volume van de school is een rechthoekig volume met een verhoogd deel aan de achterzijde. De uitbreiding met de gymzaal sluit qua breedte aan op het naastgelegen gebouw maar is aan de pleinzijde afgeschuind waardoor er een wigvormig plein ontstaat. Het verhoogde deel van het bestaande volume is op de eerste en tweede verdieping doorgezet in de vorm van de glazen verbindingsbrug en vormt hiermee op een vanzelfsprekende manier de verbinding tussen oud en nieuw. De begane grond is opengehouden zodat er doorzicht is naar het toekomstige plein aan de achterzijde van de school.

De entree van de school is op de begane grond in het nieuwe volume onder de brug gesitueerd. Door het gebruik van veel glas is er vanaf het plein direct zicht op het hoofdstijgpunt dat is uitgevoerd in een fel oranje kleur. Deze trap vormt in de dubbelhoge aula in dezelfde opvallende kleur de verbinding tussen de twee gebouwdelen. De toevoeging van dit nieuwe element schept overzicht en zorgt voor een heldere routing binnen het geheel.

De gevelopeningen van de bovenste twee verschillende verdiepingen zijn onderling met elkaar verbonden, de openingen zijn onafhankelijk van elkaar afgestemd op het achterliggende programma en met elkaar verbonden waardoor een interessant spel in de gevel ontstaat. De stijlen van de vliesgevel in de brug en op de puien op de begane grond zijn ook teruggebracht in de dubbelhoge gevelopeningen op de bovenste verdiepingen in de uitbreiding waardoor deze achter het metselwerk door lijken te lopen. Hierdoor ontstaat een gelaagdheid en de stijlen zorgen tevens voor samenhang in de verschillende gebouwdelen.

De indeling van de school heeft met het oog op de toekomst een ingebouwde flexibiliteit. De wanden tussen de lokalen in de nieuwe uitbreiding hebben boven de plafonds een constructieve draagvoorziening waaraan een vouwwand kan worden gehangen.

De gymzaal voor Visio onderwijs voldoet aan bijzondere eisen die de zaal geschikt maken voor kinderen met een visuele beperking. In nauw overleg met het team zijn de kleuren van de gymzaal bepaald. De lichtniveaus in de zaal kunnen nauwkeurig worden geregeld. De vloer heeft een reliëfband langs de periferie van de zaal die gecombineerd met speciaal schoeisel de kinderen in staat stelt zich te oriënteren in de zaal. Onderdeel van het project was de renovatie van het interieur van Visio onderwijs. Samen met de kinderen en de leraren hebben we een concept ontwikkeld van kleuren en signaal banden op de vloer en de wanden die aansluiten bij de behoeften van slechtziende kinderen. Bij de detaillering is rekening gehouden met het intensieve gebruik van de school.

Met betrekking tot het budget is in het ontwerp steeds gekeken maar een optimale balans tussen investering en exploitatie. In het ontwerp zijn zoveel mogelijk onderhoudsarme materialen gebruikt. De gevel is van metselwerk met aluminium kozijnen en glas. Metselwerk in nagenoeg onderhoudsvrij en budgettair aantrekkelijk. De aluminium kozijnen hoeven niet geschilderd te worden, hooguit eens in de 10 jaar gereinigd. Binnen is gekozen voor een gietvloer die minder onderhoud vergt dan bijvoorbeeld een linoleum vloer. De installaties voldoen aan het frisse Scholen PVE klasse B. Binnen het budget zijn zoveel mogelijk duurzame maatregelen genomen. Zo is de gebalanceerde ventilatie uitgerust met een warmteterugwinning systeem. De verlichting in de verblijfsruimtes en sanitaire ruimtes wordt geregeld door middel van aanwezigheidsdetectie en/ of daglichtregeling. In de gevel zijn hoge isolatiewaarden gerealiseerd.

Door de toevoeging van het nieuwe volume en de verbindingsbrug is een omsloten binnenplein ontstaan. Door de toepassing van veel glas is er een sterke relatie gelegd met de buitenruimte. Van buiten naar binnen ontstaat hierdoor een uitnodigende entree en wordt zichtbaar wat er zich allemaal afspeelt in de school. Andersom biedt deze hoge mate van transparantie overzicht en sociale controle.

In samenwerking met kunstenaar Willem Hoebink en met ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten is een lichtkunstwerk ontworpen voor de brug. Het betreft een lichtkrant in de vorm van een band rondom de brug. De beelden voor de lichtkrant worden door de leerlingen zelf geproduceerd. Zo wordt zichtbaar wat er speelt binnen de school. Het kunstwerk versterkt hiermee de relatie tussen de school en de omgeving.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Berger Barnett Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Berger Barnett Architecten

Berger Barnett Architecten
Berger Barnett Architecten
Berger Barnett Architecten
Berger Barnett Architecten
Berger Barnett Architecten
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan