Producten
ProducttagsAANUIT

Gebouw X Hogeschool Windesheim

24 november 2010
Veranderingen in de onderwijsvisie van de Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben geleid tot de vraag naar een nieuw gebouw voor de faculteiten Journalistiek en Economie. Broekbakema is in 2005 middels een Europese aanbestedingsprocedure geselecteerd als architect voor de nieuwbouw van “Gebouw X”. Tijdens het ontwerpproces kwam daar de opdracht bij een stedenbouwkundige visie voor het hele terrein van de hogeschool te ontwikkelen.

Veranderingen in de onderwijsvisie van de Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben geleid tot de vraag naar een nieuw gebouw voor de faculteiten Journalistiek en Economie. In Gebouw X is de flexibiliteit ver doorgevoerd. De vaste onderdelen van het gebouw vormen een blanco basis waarbinnen inrichtingsonderdelen voor meer specifieke indelingen en sfeer zorgen. De toekomstgerichte constructie met grote overspanningen voorziet in vloervelden met maximale indelingsvrijheid. Gebouw X is het eerste nieuwe gebouw binnen het masterplan. Tegelijkertijd met het gebouw is ook een aanzet gegeven voor de bouw van de verbindende begane grondlaag, en de daarbovenop gelegen groene buitenruimte. De architectuur van Gebouw X vormt een duidelijke breuk met de bestaande bebouwing op de campus. Het gebouw is krachtig, eenduidig en helder van opzet met een moderne uitstraling en hoogwaardige detaillering en materialisatie. Het genereuze centrale atrium geeft ruimte aan ontmoeting en maakt zichtlijnen tussen alle verschillende vloeren mogelijk. Zonlicht dringt er diep het gebouw in. ‘Kenniscirculatie door ontmoeting’ is een van de kernwaardes van de school en is in gebouw X, met haar vele visuele relaties en fysieke ontmoetingsplekken, bijna letterlijk voelbaar.

Masterplan
In het nieuwe masterplan wordt de bebouwing geconcentreerd op de noordelijke helft van de campus. De zuidelijke helft van de campus blijft vrij van bebouwing en kan worden gebruikt voor sportactiviteiten. Alle gebouwen zijn met elkaar verbonden middels een doorlopende begane grondlaag. Deze plint is een verlenging van de stedelijke ruimte met ontmoetingsplaatsen, verdiepte pleinen, onderwijsfuncties en parkeergelegenheid. Het dak van de plint vormt een tweede maaiveld dat als een groene buitenruimte vormgegeven wordt. Gebouw X is het eerste nieuwe gebouw binnen het masterplan. Tegelijkertijd met het gebouw is ook een aanzet gegeven voor de bouw van de verbindende begane grondlaag, en de daarbovenop gelegen groene buitenruimte. De architectuur van Gebouw X vormt een duidelijke breuk met de bestaande bebouwing op de campus. Het gebouw is krachtig, eenduidig en helder van opzet met een moderne uitstraling en hoogwaardige detaillering en materialisatie.

Concept
Flexibiliteit van het gebouw was een expliciete vraag van de opdrachtgever. Binnen het gebouw moeten verschillende functies een plek kunnen vinden en in de loop der jaren moet het gebouw kunnen meegroeien met de onderwijsambities en diversiteit aan onderwijsvormen van de hogeschool.

In Gebouw X is de flexibiliteit ver doorgevoerd. De vaste onderdelen van het gebouw vormen een blanco basis waarbinnen inrichtingsonderdelen voor meer specifieke indelingen en sfeer zorgen. De toekomstgerichte constructie met grote overspanningen voorziet in vloervelden met maximale indelingsvrijheid. Om materiaal en gewicht te besparen zijn de dikke betonvloeren voorzien van holle kunststof ballen.

Het gebouw bestaat uit twee vleugels die verbonden zijn door een centraal atrium. De vleugels zijn in hoogte een halve verdieping ten opzichte van elkaar versprongen en gekoppeld met loopbruggen. Door de “split-level”-structuur die zo ontstaat, wordt de verbinding tussen de verschillende lagen van de vleugels gemakkelijker. Via de loopbruggen, die als dynamische accenten dwars door het atrium steken, kunnen gebruikers tussen de verschillende vleugels en niveaus heen zigzaggen. Het genereuze centrale atrium geeft ruimte aan ontmoeting en maakt zichtlijnen tussen alle verschillende vloeren mogelijk. Zonlicht dringt er diep het gebouw in. De binnenwanden zijn aan de atriumzijde en naar de gangen toe zo veel mogelijk van glas, zodat er een licht en transparant geheel ontstaat. Verschillende activiteiten en onderwijsgroepen gaan visuele relaties met elkaar aan.

De expressieve vormgeving van atriumdak en gevel zorgt voor een continue boeiend lichtspel in het atrium en geeft het interieur van het gebouw een herkenbare identiteit. Binnen het casco van het gebouw zorgt het interieurconcept met felgekleurde elementen voor contrasten en een energieke, dynamische omgeving voor het onderwijs en ontmoeting.

Gevel
De gevel verwijst niet naar het gebruik van het gebouw maar verbeeldt het karakter van de hogeschool en heeft haar eigen expressie. Voor daglichttoetreding en andere bouwfysische aspecten bleek een gevel met een glaspercentage van 50% ideaal te zijn. Door driehoekig glas toe te passen dat gevat is in een sandwich-constructie van kunststof, lijkt het gebouw maximaal transparant terwijl het glaspercentage toch op de bouwfysisch ideale waarde blijft. De geprefabriceerde kunststof gevel is licht van gewicht en heeft een zeer hoge isolatiewaarde.

Duurzaamheid
Het slimme materiaalgebruik in combinatie met de flexibele en compacte opzet van Gebouw X maakt het een zeer duurzaam gebouw. Ook de klimaat- en verlichtingsinstallaties spelen hierbij een rol. Warmte wordt opgewekt door een energiezuinige warmtepomp en in de luchtbehandelinginstallatie is gebruikgemaakt van een energiebesparend ‘warmtewiel’.

Om een goed binnenklimaat te garanderen zonder energie te verspillen is CO2-detectie toegepast, zodat alleen geventileerd wordt wanneer het nodig is. Ook op de verlichting wordt energie bespaard: er is gekozen voor energiezuinige armaturen met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie.

Door waterloze urinoirs toe te passen en fecaliën en urine gescheiden af te voeren wordt water bespaard. De Greencalc score voor het gebouw bedraagt 265. Hiermee behaalt het gebouw de meest duurzame waardering: het A-label.

Gebouw X is eind april uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2011!

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Broekbakema

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Broekbakema

Broekbakema
Broekbakema
Broekbakema
Broekbakema
Broekbakema
Broekbakema
Toon alles

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan