Muziekpaleis collage van veel architecten

2 juni 2005, 13:31
Verschillende Nederlandse architecten gaan een zaal ontwerpen voor het nieuwe Muziekpaleis in Utrecht.

Jo Coenen (voormalig rijksbouwmeester) tekent de popzaal, Thijs Asselbergs ontwerpt de jazzzaal, NL-Architects (bekend van de Basketbar op De Uithof) gaat aan de slag met de cross-over zaal.

Herman Hertzberger zelf ’doet’ de zaal voor kamermuziek en treedt op als supervisor. Ook ontwerpt hij de gemeenschappelijke ruimtes en de overkoepelende structuur. Hij ontwierp in het verleden ook de grote zaal, die gehandhaafd wordt in het nieuwe ontwerp. Gisteren presenteerde Hertzberger het voorlopig ontwerp voor het Muziekpaleis aan het Vredenburg in Utrecht. Het wordt geen glazen kubus, maar een collage-gebouw. Zowel vanaf de straat als van binnenuit zullen straks de vijf -in kleur en vorm sterk van elkaar afwijkende- zalen te zien zijn.GoedkoperUitvoering van het nieuwe (voorlopige) ontwerp kost naar schatting 90,5 miljoen euro en is daarmee bijna zeven miljoen euro goedkoper dan de vorige variant. Het Muziekpaleis kan in 2010 klaar zijn.

Muziekpaleis: Rijke veelheid aan vormen en stijlen
Een rijke veelheid aan vormen en stijlen. Daaraan is straks het nieuwe Muziekpaleis van Utrecht te herkennen. Meer dan het huidige Muziekcentrum richt het Muziekpaleis zich naar buiten, de vijf zalen voor symfonische muziek, kamermuziek, popmuziek, jazz en cross-over zullen van buitenaf goed herkenbaar zijn. Zo ontstaan verschillende sferen die passen bij de verscheidenheid aan muzieksoorten die straks in het Muziekpaleis te horen zullen zijn. Dat blijkt uit het Voorlopig Ontwerp van architect Hertzberger waarmee het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd.

De vier nieuwe zalen komen naast en boven de grote zaal. Hertzberger heeft een invulling door verschillende architecten per zaal mogelijk gemaakt. Zo werkte Jo Coenen aan de Rock-Pop zaal, Thijs Asselbergs tekende voor de jazz-zaal en NL Architects ontwierp de cross-overzaal. De zalen zijn akoestisch van elkaar gescheiden waarbij elke zaal is geconstrueerd volgens het zogenaamde 'doos in doos'-principe. Zo kunnen zalen probleemloos tegelijkertijd worden gebruikt zonder overlast binnen het paleis of naar buiten.

Tussen alle zalen, op ca. 18 meter boven straatniveau, komt een centraal foyerplein van waaraf alle zalen te bereiken zijn. Dit foyerplein, dat boven de omliggende bebouwing is gesitueerd, biedt een wijds uitzicht over de hele stad. Het zitcomfort in de grote zaal en de gebruiksmogelijkheden van de foyers worden verbeterd. Er komt een ondergrondse expeditieruimte. Commerciële ruimten en de kleine zaal worden gesloopt. De gevels van het Muziekpaleis en rondom het Vredenburgplein komen beschikbaar voor commerciële functies waaronder horeca. De hoofdentree ligt aan een voorplein van circa 2.000 m2 aan de Catharijnesingel met een gunstige bezonning. Hier is op de begane grond onder meer een grand café gepland.

Het Muziekpaleis krijgt een krachtige uitstraling. Hertzberger zegt het zo: "Het Muziekpaleis presenteert zich als een groot solitair gebouw, waarop alle oude en nieuwe zalen al vanaf buiten leesbaar zijn, waar volop mogelijkheden zijn om het programma te adverteren op de gevel en waar 's avonds het Muziekpaleis een lichtgevend baken is: een poort naar de stad. Door deze ingrepen ontstaat een markant gebouw met de gewenste uitstraling van een 'paleis'.

Het Voorlopig Ontwerp van Hertzberger heeft draagvlak onder alle betrokken partijen waaronder Muziekcentrum Vredenburg, Tivoli en SJU en Corio. Het ontwerp is in veel opzichten een verbetering van de haalbaarheidsstudie uit november 2004. Zo komt het ontwerp tegemoet aan de eisen van gebruikers en biedt het alle mogelijkheden voor een gezonde exploitatie. Het Muziekpaleis is te realiseren binnen het daarvoor gestelde budget. Uit de grondige financiële haalbaarheidstoets op basis van de kostenraming van het Voorlopig Ontwerp blijkt een aanzienlijke kostenbesparing ten opzichte van de haalbaarheidsstudie.

Na vaststelling van Definitief Ontwerp en kredietaanvraag gaan de werkzaamheden naar verwachting in de loop van 2006 van start. In 2010 kunnen de muziekpartijen het nieuwe huis op het Vredenburg dan betrekken. Het college is ervan overtuigd dat de ontwikkeling van het Muziekpaleis niet alleen blijk geeft van de culturele ambities van de stad Utrecht, maar ook een belangrijke aanjager zal zijn van de verdere ontwikkelingen in het Stationsgebied.

Bron: bron : utrechts nieuwsblad / gemeente utrecht

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan