Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Architectuur lokaal
Copyright: Architectuur lokaal
Copyright: Architectuur lokaal
Copyright: Architectuur lokaal

Winnaar van de Brabantse Stijlprijs 2021 bekend

9 december 2021, 17:28
De leefgemeenschap Kloostervelden bij het dorp Sterksel is de winnaar van de Brabantse Stijlprijs 2021. Dat is gisteren bekend gemaakt door gedeputeerde Erik Ronnes in een online evenement. Gezinshuis El Noor in Breda kreeg een eervolle vermelding en won de Publieksprijs.

Met de Brabantse Stijlprijs wil de provincie Noord-Brabant aandacht vestigen op kwaliteit in omgeving en samenleving. De afgelopen editie had als thema ‘een thuis voor iedereen’ en was gekoppeld aan het provinciale actieprogramma ‘Nieuwe woonvormen en zelfbouw’. De focus lag dan ook op “vernieuwende woonvormen waar samenleven een belangrijke rol speelt”, aldus de organisatie.

Uit dertig inzendingen koos de jury vijf finalisten. De winnaar is gisteren bekend gemaakt tijdens een evenement, dat vanwege de coronabeperkingen online plaatsvond. De trofee voor de winnaar is ontworpen door kunstenaar Simone van Bakel.

Kloostervelden
 De winnaar Kloostervelden betreft een gevarieerde woonomgeving, waar mensen met en zonder beperking samen leven, wonen en zorgen. De plek is gerealiseerd op het voormalige instellingsterrein Providentia in Sterksel (gemeente Heeze-Leende). De woonwijk biedt uiteenlopende voorzieningen, zoals een moestuin, een wijkboerderij, een natuurpad, een kunstroute en een bloementuin.

De jury vindt dat in Kloostervelden een maatschappelijke opgave is vertaald naar een omgeving waar iedereen zich thuis kan voelen. “Kloostervelden is niet zomaar een wijkontwikkeling of een transformatie van bestaande gebouwen en terreinen. Het gaat om integratie, inclusiviteit, wonen, landschap en natuur. Er is een brede blik op gezondheid. Zingeving, eigen regie, veerkracht en van betekenis zijn maken deel uit van de visie; het accent ligt op wat mensen wél kunnen.”

Gezinshuis El Noor
Een eervolle vermelding ging naar intercultureel Gezinshuis El Noor van de familie Yaqini. De medemenselijkheid die van dit project uitgaat maakte grote indruk op de jury. Op initiatief van Mohammed en Jamila Yaqini heeft woningcorporatie Alwel in de Bredase wijk Biesdonk twee eengezinswoningen samengevoegd tot Gezinshuis El Noor. Hiermee is een thuis gecreëerd voor kinderen met een interculturele achtergrond, die niet veilig thuis kunnen wonen.

“Hoe eenvoudig de ruimtelijke ingreep ook lijkt, voor de woningbouwvereniging Alwel is dit geen alledaags project waarvoor ook zij lof verdient”, stelde de jury. Verder zei de jury dat ze “is geraakt door de maatschappelijke betrokkenheid van de familie Yaqini en de manier waarop zij zich volledig inzet voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Aan hen wordt een echt thuis geboden; de kinderen zijn onderdeel van het gezin.”

Publieksprijs
De Provincie Noord-Brabant reikte ook een publieksprijs uit. Ruim 10.000 mensen brachten hun stem uit. Ook het publiek had een grote voorkeur voor de projecten Kloostervelden en Gezinshuis El Noor. Hier werd echter met een ruime voorsprong Gezinshuis El Noor de winnaar. Het project ontvangt daarom een geldbedrag van 2.500 euro.

Jury
De juryleden van de Brabantse Stijlprijs 2021 waren gedeputeerde provincie Noord-Brabant Erik Ronnes (voorzitter, zonder stemrecht), Heleen Aarts (CEO Amvest), Bert van Helvoirt (directeur Van Helvoirt Groenprojecten), Mohamed Acharki (bestuurder Zayaz), Mieke Reynen (toezichthouder zorg, welzijn en wonen en adviseur Institute for Positive Health) en Marijke Voermans (stedenbouwkundig ontwerper gemeente Eindhoven).

Secretaris van de jury was Cilly Jansen met medewerking van Margot de Jager (Architectuur Lokaal). In opdracht van de provincie Noord-Brabant werkte Architectuur Lokaal mee aan de uitvoering van de Brabantse Stijlprijs.

Brabantse voorbeeldprojecten
Eerder is de Brabantse Stijlprijs georganiseerd in 2014 en 2017. Voor de Stijlprijs 2017 zocht de provincie Brabantse voorbeeldprojecten in de publieke ruimte met het oog op de Omgevingsvisie. De Stijlprijs 2014 stond in het teken van openbare-ruimteprojecten in het kader van het bestuurlijke programma Mijn Mooi Brabant.

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

Gisteren, 14:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

Gisteren, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

Gisteren, 09:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

Gisteren, 09:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan