Bewust Wonen Werken Boschveld, 's-Hertogenbosch
Copyright: Architectuur Lokaal
De Lindehoeve, Tilburg
Copyright: Architectuur Lokaal
Gezinshuis El Noor, Breda
Copyright: Architectuur Lokaal
Kloostervelden, Sterksel
Copyright: Architectuur Lokaal
NRE-terrein, Eindhoven
Copyright: Architectuur Lokaal
Bewust Wonen Werken Boschveld, 's-Hertogenbosch
Copyright: Architectuur Lokaal
De Lindehoeve, Tilburg
Copyright: Architectuur Lokaal
Gezinshuis El Noor, Breda
Copyright: Architectuur Lokaal
Kloostervelden, Sterksel
Copyright: Architectuur Lokaal
NRE-terrein, Eindhoven
Copyright: Architectuur Lokaal

Vijf finalisten Brabantse Stijlprijs 2021 bekend

6 oktober 2021, 10:19
De jury van De Brabantse Stijlprijs 2021 heeft uit dertig inzendingen vijf finalisten gekozen. De projecten betreffen vernieuwende woonvormen die inspelen op de behoeften van deze tijd, met oog voor omgeving en medemens, aldus provincie Noord-Brabant, initiator van de prijs.

De vijf finalisten zijn, in alfabetische volgorde: Bewust Wonen Werken Boschveld in Den Bosch, De Lindehoeve in Tilburg, Gezinshuis El Noor in Breda, Kloostervelden in Sterksel en het NRE-terrein in Eindhoven. Alle projecten hebben een eigen karakter en passen tegelijkertijd naadloos bij het thema van deze editie, ‘Een thuis voor iedereen!’, stelt provincie Noord-Brabant.

Bewust Wonen Werken Boschveld
Dit Bossche project kent een grote diversiteit aan bewoners, die het woonbuurtje zelf hebben gebouwd. Hun moderne houten huizen zin op verschillende manieren ecologisch en gezond en staan midden in een oude arbeiderswijk, legt de jury van deze Stijlprijs uit. Het motto ‘samen leven en in contact zijn met elkaar’ staat in het hele bouwproces centraal. Het project omvat bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin met een stadskas, die wordt gebruikt voor gezamenlijke activiteiten.

De Lindehoeve
De bewoners van De Lindehoeve in de Tilburgse wijk Theresia zijn de projectontwikkelaars van hun eigen initiatief. Zij hebben hun oude dag zelf geregeld door een monumentale stadsboerderij uit 1907 te restaureren en te renoveren. De levensloopbestendige woningen met gezamenlijke voorzieningen liggen rond een grote gemeenschappelijke tuin. ‘Wonen op het platteland in het hart van de stad’, zo omschrijft de jury het project.

Gezinshuis El Noor
Op initiatief van de familie Yaqini heeft woningcorporatie Alwel in de wijk Biesdonk in Breda twee eengezinswoningen samengevoegd tot Gezinshuis El Noor. Het huis heeft een grote woonkeuken en twaalf slaapkamers. Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen krijgen in dit interculturele gezinshuis warmte, veiligheid, begeleiding en structuur, zodat ze kunnen uitgroeien tot volwassenen die mee kunnen doen in de samenleving.

Kloostervelden
Het voormalige instellingsterrein Providentia vlakbij het dorp Sterksel is omgevormd tot een nieuwe leefgemeenschap. Kloostervelden is een gevarieerde woonomgeving waar mensen met en zonder handicap samen leven, wonen en zorgen. De kleinschalige en vanzelfsprekende woonmilieus heten kloosterhof, landleven en buitenleven. De wijk omvat diverse voorzieningen, zoals een moestuin, een wijkboerderij, een natuurpad, een kunstroute en een bloementuin.

NRE-terrein
Deze stadsbuurt vlakbij het centrum van Eindhoven kwam van de grond op het terrein van een voormalige gasfabriek. Vooraf doorliepen de toekomstige gebruikers van het NRE-terrein het gehele planproces, waardoor al een hechte gemeenschap was ontstaan voordat de eerste bewoner zijn woning betrok. De buurt biedt een mix van wonen, horeca, werkplaatsen, creatieve bedrijvigheid en kantoren. Het historische industriële karakter is overeind gebleven.

Kwaliteit van leefomgeving
De Brabantse Stijlprijs is een prijs van de provincie Noord-Brabant die zich richt op de kwaliteit van de leefomgeving in Brabant. Voor deze prijs nodigt de provincie Brabanders uit om gerealiseerde en inspirerende projecten in te zenden, die ook als voorbeeld kunnen dienen voor anderen – waar dan ook in Brabant, zo legt de organisatie uit.

Deze derde editie van de Stijlprijs is gekoppeld aan het provinciale actieprogramma ‘Nieuwe woonvormen en zelfbouw’. De provincie ging voor de Stijlprijs 2017 op zoek naar Brabantse voorbeeldprojecten in de publieke ruimte voor de Omgevingsvisie. De Stijlprijs 2014 stond in het teken van openbare ruimteprojecten voor het bestuurlijke programma Mijn Mooi Brabant.

De winnaar van de juryprijs krijgt een fraaie trofee, eeuwige roem, extra publiciteit en een podium, aldus de provincie. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro.

Jury
De jury van de Brabantse Stijlprijs 2021 bestaat uit voorzitter (zonder stemrecht) Erik Ronnes, gedeputeerde provincie Noord-Brabant, Heleen Aarts (CEO Amvest), Bert van Helvoirt (directeur Van Helvoirt Groenprojecten), Mohamed Acharki (bestuurder Zayaz), Mieke Reynen (toezichthouder zorg, welzijn en wonen en adviseur Institute for Positive Health) en Marijke Voermans (stedenbouwkundig ontwerper gemeente Eindhoven).

Secretaris van de jury is Cilly Jansen, met medewerking van Margot de Jager (Architectuur Lokaal). In opdracht van de provincie Noord-Brabant werkt Architectuur Lokaal mee aan de uitvoering van de Brabantse Stijlprijs.

Andere nieuwsberichten

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

1 uur geleden

Wie wordt de Architect van het Jaar 2024?

2 uur geleden

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

41 minuten geleden

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan