Changfang Luo en Rob Breed
Copyright: Architecture in Development
Modskool (2019) is een betaalbare en mobiele school voor een sloppenwijk in New Delhi, India
Copyright: Suryan and Dang
Modskool (2019) is een betaalbare en mobiele school voor een sloppenwijk in New Delhi, India
Copyright: Suryan and Dang
Modskool (2019) is een betaalbare en mobiele school voor een sloppenwijk in New Delhi, India
Copyright: Suryan and Dang
Chamanga Cultural Center, een lokaal Afro-Ecuadoriaans cultureel centrum, is herbouwd in 2016 na de een aardbeving in Ecuador
Copyright: Santiago Oviedo
Chamanga Cultural Center, een lokaal Afro-Ecuadoriaans cultureel centrum, is herbouwd in 2016 na de een aardbeving in Ecuador
Copyright: Santiago Oviedo
Het project R-Urban, Agrocite´ is gerealiseerd in Gennevilliers, een buitenwijk van Parijs
Copyright: Atelier Architecture Autoge´re´e
Het project R-Urban, Agrocite´ is gerealiseerd in Gennevilliers, een buitenwijk van Parijs
Copyright: Atelier Architecture Autoge´re´e
Nieuwe perspectieven van Do-It-Together-architectuur
De Global Challenge die Architecture-in-Development (A--D) in juni van dit jaar uitriep, heeft het platform onlangs afgesloten met 80 inzendingen. Doel van de wereldwijde oproep was om op gemeenschappen gerichte architectuurprojecten te verzamelen, waaruit een onafhankelijke jury de vijf meest impactvolle en realiseerbare inzendingen zal selecteren. Die initiatieven gaat A--D promoten in zijn internationale partnernetwerk, om zodoende de prille projecten een stap verder te brengen.
Dat mondiale netwerk is sinds de start van het platform in 2011 enorm gegroeid, vertellen Rob Breed en Changfang Luo. “We hebben een online community met 60.000 professionals uit de hele wereld, onder één missie: duurzame architectuur toegankelijk maken voor iedereen”, legt Breed uit. Dit netwerk bestaat niet alleen uit architecten en ontwerpers, maar sinds een aantal jaren ook uit kleinere én grote ondernemingen, voor wie deelname in het kader van sociaal-maatschappelijke ambities interessant kan zijn.
“Toen we tien jaar geleden het platform opzetten, zagen we in internet meer dan alleen de mogelijkheid van een online architectuurportfolio. Wij zagen ook kansen om architecten te betrekken bij geheel nieuwe uitdagingen door ze te verbinden met voorheen ontoegankelijke groepen. Zo zijn er wereldwijd veel lokale gemeenschappen met een architectonische ambitie, die niet over voldoende middelen of expertise beschikken om ze te realiseren”, legt Breed uit. Breed en Luo, beiden opgeleid als architect, wilden juist deze gemeenschappen en geïnteresseerde architectuurprofessionals een online ontmoetingsplaats bieden, waar ze informatie kunnen uitwisselen met de mogelijkheid aan projecten samen te werken.
Creëren van een plek
“We zijn getraind om architectuur te beschouwen als iets dat architecten maken. Er is aan de ene kant iemand met een architectuurvraag en aan de andere kant iemand die is opgeleid om daarvoor te ontwerpen”, zegt Breed. “Het is echter de vraag of architectuur het exclusieve domein is van een groep professionals, wij denken van niet. Architectuur bestaat al zolang als mensen gezamenlijk plekken creëren om betekenis en richting te geven aan hun bestaan. Juist daar waar het urgent is, ontbreekt het vaak aan genoeg geld, middelen of expertise om het voor elkaar te krijgen.”

“Dat betreft vaak vernaculaire architectuur, die zonder professionals tot stand komt, maar we zagen in de loop der jaren steeds meer kruisbestuiving”, vertelt hij. “Die lokale gemeenschappen vonden steeds vaker een samenwerking met architecten. Ook soms met bouwbedrijven.” Voorbeelden daarvan kwamen al naar voren in de Buildify Challenge die A--D in 2016 organiseerde.

“We lanceerden destijds een open oproep voor projecten die nog iets nodig hadden om ze van de grond te krijgen of te versnellen. Binnen een paar weken hadden we 84 inzendingen vanuit de hele wereld. De helft betrof architecten die al een rol speelden in een gemeenschap; ze waren daar met een project bezig, maar hadden nog materiaal nodig, nog een beetje geld, zochten een platform om te verkrijgen wat ze nodig hadden. Al die initiatieven hebben we gepubliceerd op de site en er zijn door een jury vijf finalisten gekozen. Daarvan is ModSkool in India bijvoorbeeld een heel mooi project geworden. Er zijn mensen uit onze community naar New Delhi gegaan om het project van de grond te krijgen. Dat de ModSkool de Beazley Design Award van het London Design Museum won, was ook een stimulans voor ons om dit verder te gaan uitbouwen.”
Do-It-Together
“In zulke Do-It-Together-architecture, met een cross-over tussen gemeenschappen, architecten en ondernemingen, kunnen die gemeenschappen zich een plek toe-eigenen. Het project is geen eigendom van de onderneming, ze leveren er een bijdrage aan”, zegt Luo. Breed vult aan: “Dit is een heel andere benadering. Het is beslist geen ‘do good’- of humanitaire architectuur.”

“Een probleem van humanitaire architectuur is dat oplossingen vaak worden aangedragen door experts, en dat daarbij vaak wordt voorbijgegaan aan de sociaal-culturele context. De insteek is veelal ‘wij hebben kennis en mogelijkheden en wij gaan iets voor die mensen ontwerpen’”, legt Breed uit.
Nieuwe fase, rebranding AiD
De naam Architecture in Development, en met name de afkorting AiD, maakte de associatie van het platform met ontwikkelingshulp of humanitaire architectuur bovendien eenvoudig. Dat vond ook directeur-ontwerper Thomas Widdershoven van Thonik, het ontwerpbureau dat sinds vorig jaar helpt bij een rebranding. Om de onterechte associatie te vermijden en juist de verbindende ambities van AiD te benadrukken stelde Widdershoven voor om de i vervangen door twee verbindingsstreepjes. Op de nieuwe, huidige website van A--D maakt het verbindingsstreepje dan ook deel uit van de rebranding.

Voor de herpositionering van A--D, de ontwikkeling van een verdienmodel en de communicatie rond de Global Challenge ontving de organisatie vorig jaar een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Een jaar eerder organiseerde het platform al de crowdfunding-campagne ‘unboxing architecture’ voor het opwaarderen van de website. Daarbij werd 123% van het doelbedrag opgehaald, waarbij het leeuwendeel afkomstig was van architecten, maar ook een sponsor als de Hilti Foundation.
“We gaan nu kijken hoe we ons platform zo kunnen inrichten dat zowel architecten als ondernemingen via onze site kunnen laten zien waarvoor ze beschikbaar zijn. Op een gegeven moment kan dat een portfolio worden”, legt Breed uit. “Met studenten van verschillende universiteiten hebben we een business model ontwikkeld zodat we over grotere budgetten kunnen gaan beschikken. Samen met een gerenommeerd internationaal accountantskantoor en Thonik ontwikkelen wij voor de komende
vier jaar een roadmap, om te kijken hoe we het bedrijfsleven meer erbij kunnen betrekken. Hoe kunnen we ze laten zien: we hebben een wereldwijde gemeenschap van waanzinnige architecten waar we jullie graag aan voorstellen en we hebben toegang tot heel interessante projecten waaraan jullie kunnen samenwerken.”

Luo vult aan: “Het platform moet architecten ‘unboxen’, maar ook andere sectoren. Die nieuwe praktijk ‘Do-It-Together’ kan grenzen tussen sectoren openbreken en mensen buiten hun eigen domein laten werken. In al die afgelopen jaren hebben we heel veel initiatieven, prijsvragen en projecten gezien, maar ook hoe oplossingen steeds binnen het eigen domein worden gezocht. Architecten zoeken overal een ontwerpoplossing voor. Wij zitten ook nog steeds in de architectuurpraktijk, maar proberen toch daar buiten te kijken. We positioneren ons nu anders en kijken ook anders naar onze eigen praktijk, maar het blijft een enorme uitdaging.”
Accelerator
De Global Challenge toont al veel vooruitgang ten opzichte van de Buildify-pilot vijf jaar geleden. “In 2016 hadden we een heel klein budget dus we konden projecten laten zien, maar niet echt goed promoten. Ook het leggen van online verbindingen met andere partijen was moeilijker”, vertelt Luo. “We merkten bijvoorbeeld dat maar weinig mensen Skype of Zoom gebruikten. De presentaties van de finalisten deden we fysiek, maar we konden niet veel bedrijven bezoeken. Bij de huidige challenge kunnen we dankzij funding partners een award bieden; we betrekken de partners ook meer bij de selectie van de projecten, om ze veel nauwer met de finalisten in contact brengen.”

“Met de finalisten werken wij gedurende zes maanden samen binnen een acceleratorprogramma. De geselecteerde projecten worden gepresenteerd, er komen workshops met de finalisten en de partners; we creëren veel meer momenten van ontmoeting. Dat is nu zo veel makkelijker; bovendien zijn mensen door de coronacrisis deze manier van communicatie meer gewend.” Breed legt uit: “Die accelerator kun je zien als een online bouwvergadering. We zitten met alle partners en betrokkenen aan tafel. Via het scherm leggen we ook uit hoe we een project met welke partijen verder kunnen helpen, wat er nog moet gebeuren.”
Het streven is vanaf nu de Global Challenge jaarlijks te organiseren en daarmee steeds een momentum te creëren. “De gemeenschappen, architecten en andere partijen weten: dan is er weer de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten”, zegt Breed. “Dat is de uitdaging waar we nu voor staan.”

De vijf finalisten van de Global Challenge 2021 worden eind september bekend gemaakt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

In boek over wonen pleit SO-IL voor openbreken corridorontsluiting

2 uur geleden

Documentaire: architect Lyongo Juliana op zoek naar hedendaagse Caribische architectuur

Gisteren, 17:17

Bouw EDGE Coolsingel in Rotterdam officieel gestart

Gisteren, 16:32

Charlotte Dahmen en Marlene Kossmann winnen Euregionale Prijs voor Architectuur

Gisteren, 16:00

Madlener wil verbreding A27 bij Zeewolde als eerste opstarten

1 uur geleden

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Gisteren, 14:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

Gisteren, 09:35

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan