Ontwerper en ondernemer Terence Conran overleden
14 september 2020, 14:39
De Britse ontwerper en ondernemer Sir Terence Conran is op 88-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie afgelopen zaterdag bekend gemaakt. Conran is vanaf de vroege jaren 1950 van grote invloed geweest in Groot Brittannië en daarbuiten, met zijn product- en interieurontwerpen, boeken en oprichting van Habitat en het Design Museum in Londen.
Terence Conran, geboren in 1931, studeerde aanvankelijk textielontwerp aan de Londense Central School of Art, maar verliet de opleiding in 1948 om te gaan werken. Hij richtte samen met zijn leermeester Eduardo Paolozzi een studio op, waar hij zich volledig richtte op ontwerp van meubels, keramiek en stoffen.
Zijn eerste bekendheid kreeg Conran met zijn werk voor het Festival of Britain en zijn samenwerking met architect Dennis Lennon in 1951. Vijf jaar later startte hij zijn eigen ontwerpbureau, introduceerde zijn eerste meubelserie en ontwierp een winkel voor Mary Quant.
Ontwerp en architectuur
De Terence Conran Design Group heeft grote invloed gehad op de professionalisering van design in Groot Brittannië met ontwerp dat van hoge kwaliteit werd gevonden. Het bureau was gespecialiseerd in interieurontwerp, in het bijzonder voor hotels en restaurant, naast grafisch ontwerp en productontwerp.
In 1980 startte Conran samen met Fred Lloyd Roche het architectuurbureau ConranRoche, later Conran and Partners geheten. Bekende ontwerpen van het bureau waren de transformatie van het Michelin House in restaurant Bibendum en de Bluebird Garage, beide in Chelsea.
Conran speelde ook een belangrijke rol in de herontwikkeling van de wijk Shad Thames in Londen. Hij kocht grond in Butlers Wharf en opende in 1989 het Design Museum aan de voet van de Tower Bridge. Het museum, dat in 2016 een nieuw onderkomen kreeg in Kensington, was een vervolg op Boilerhouse, dat Conran startte in de kelder van het Victoria and Albert Museum.
Dagelijks leven
“Sir Terence Conran heeft een grotere impact gehad dan welke andere ontwerper van zijn generatie dan ook”, stelt het Design Museum in een bericht naar aanleiding van zijn overlijden. “Hij bracht een revolutie in het dagelijkse leven teweeg in het hedendaagse Groot-Brittannië.” Die invloed had hij niet alleen met zijn activiteiten als ontwerper, maar zeker ook als retail-ondernemer.
In 1964 opende Conran de winkel Habitat in Londen, waaruit een bedrijf groeide met internationale vestigingen. Habitat was de springplank voor Conrans uitbreiding naar de mainstream van de (woon)detailhandel. In 1972 opende hij The Conran Shop, met acht winkels in Londen, Parijs, New York en diverse steden in Japan.
Midden jaren 1980 nam hij het meubelbedrijf Heal over en bracht het onder in zijn nieuw opgerichte Storehouse Group. Tot de winkelgroep behoorden ook Next, British Home Stores en Mothercare, waarvoor zijn studio ontwerpen maakte. Grote invloed bij een breder publiek hadden ook zijn (tientallen) boeken over ontwerp en interieur.
Restaurants en kookgerei
Overigens was Conran ook een groot culinair liefhebber, wat vanaf 1953 heeft geresulteerd in de opening van vele restaurants. Ook leidde het tot het ontwerp van producten als een groentesnijder, hakmes, een opvallende keukenweegschaal, de Superwok en bestek voor het Concorde-vliegtuig.