Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R
The Plus, ontwerp van BIG
Copyright: Lucian R

BIG ontwerpt kleurrijke meubelfabriek in de Noorse bossen

2 juli 2020, 9:00
In opdracht van de Noorse fabrikant van straatmeubilair Vestre heeft Bjarke Ingels Group een nieuwe fabrieksvestiging ontworpen. Gesitueerd in de Noorse bossen moet The Plus niet alleen een uiterst duurzame én bijzonder efficiënte productiefaciliteit worden, maar ook een bestemming voor natuur- en architectuurliefhebbers.

Vestre profileert zich al als bijzonder milieubewuste producent van straatmeubilair en wil dat versterken met de bouw van The Plus. De producent en BIG ambiëren met de nieuwbouw het eerste industriële gebouw in Scandinavië met BREEAM Outstanding-certificaat te realiseren. Het gebouw moet en mijlpaal worden in de regionale missie om een groene maakindustrie op te bouwen.

De nieuwe vestiging komt in het dorp Magnor, geografisch precies tussen Vestre’s hoofdkantoor in Oslo en de bestaande staalfabriek van het bedrijf in het Zweedse Torsby. De productiefaciliteit zal 6.500 m2 meter beslaan en komt te liggen in een openbaar bos van 300.000 m2, waar mensen welkom zijn om te wandelen en te kamperen.

Stroomschema
Het gebouw is ontworpen met een kruisvormige plattegrond, waarbij vier grote productiehallen – het magazijn, de kleurenfabriek, de houtfabriek en de montagelijn – in het midden bij elkaar komen. Deze plattegrond maakt een efficiënte, flexibele en transparante workflow tussen de productie-eenheden mogelijk.

Centraal in The Plus liggen het logistieke kantoor en een expositiecentrum, met directe verbindingen naar de vier hallen. Dit centrum wikkelt zich als het ware rond een open en publieke binnenplaats. De centrale ruimte fungeert als een panopticon, van hieruit hebben bezoekers en medewerkers zicht op alle productieprocessen.

“Het hele interieur is georganiseerd als een stroomschema”, legt Bjarke Ingels uit. “Elke machine krijgt een eigen kleur, die op de vloer doorloopt en naar de centrale rotonde leidt. Terwijl de bezoeker The Plus verkent, beweegt hij zich door een functionele archipel van kleurrijke eilanden.” De kleuren fungeren als visuele aanwijzingen voor de workflow, maar verlenen het interieur ook speelsheid, die past bij de bedrijfscultuur, aldus BIG.

Kolomvrije en beloopbare vleugels
De vier hallen worden gebouwd met 21 meter vrije overspanning in kruislings verlijmd hout. Hierdoor beschikt de fabriek over flexibel indeelbare kolomvrije ruimten. Een drie meter brede servicecorridor biedt ruimte aan de technische infrastructuur en zorgt voor de constructieve stabiliteit van elke vleugel.

Langs twee gebouwvleugels worden de schuine daken verlengd om voor bezoekers en personeel een pad te vormen naar het dak. Van elke vleugel is een hoek van het dak opgetild om zicht op het interieur te bieden en andersom vanuit de productiehallen naar het omringende bos.

Naast een groene en bewandelbaar deel wordt het dak voorzien van 1.200 pv-panelen. Dit moet in combinatie met andere duurzame systemen zoals een ijswatersysteem voor koeling, warmte- en koudeopslag en warmtepompen, zorgen voor een minstens 90% lagere energievraag dan die van een vergelijkbare conventionele fabriek, aldus BIG.

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

Gisteren, 13:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

Gisteren, 09:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

Gisteren, 14:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

Gisteren, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

Gisteren, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan