New Horizon neemt Oogstkaart.nl over van Superuse Studios

22 mei 2020, 9:15
Welke materialen zijn of komen binnenkort beschikbaar uit projecten voor hergebruik? Om die vraag te beantwoorden ontwikkelde Superuse Studios tien jaar geleden het platform Oogstkaart.nl. Met de overname door New Horizon Urban Mining moet het platform doorgroeien tot het belangrijkste platform op dit gebied in Nederland.

In bestaande gebouwen is een grote hoeveelheid grondstoffen en materialen aanwezig. Die materialen komen bij onderhoud, renovatie, verduurzaming of sloop vrij. Door hergebruik van deze materialen is een forse reductie aan CO2 en andere milieuschade te realiseren. Dit is nodig om de landelijke circulaire doelstellingen te halen, maar biedt vooral economische kansen voor de bouw- en vastgoedwereld.

New Horizon richt zich op het toepassen van grondstoffen en materialen die vrijkomen uit de bestaande gebouwde omgeving. De onderneming ontwikkelde samen met producenten en distributeurs van bouwmaterialen (verenigd in het Urban Mining Collective), een groot assortiment aan bouwmaterialen uit Urban Mining. Door de acquisitie van Oogstkaart.nl. creëert het bedrijf nu een platform waarop ook andere professionals herbruikbare materialen kunnen aanbieden aan de markt.

Oogstkaart.nl is tien jaar geleden ontwikkeld door Superuse Studios. De grondleggers van dit bedrijf voorzagen de enorme potentie van hergebruik van materialen in gebouwen. Superuse Studios ontwikkelde zich als een specialist op het gebied van ontwerpen met gebruikte materialen en reststromen. 

Niet slopen, maar oogsten
Michel Baars, oprichter van New Horizon, kan zich de kennismaking met Jan Jongert van Superuse Studios tien jaar geleden nog goed herinneren. “Jan sprak toen al over het ‘oogsten’ van materialen en over hoeveel waarde er verloren gaat als we de potentie van hergebruik niet gaan inzien. Jaren later startte ik New Horizon en herinnerde mij toen het gesprek met Jan en bedacht de slogan ‘Wij slopen niet, wij oogsten!’. Vanaf dat punt verdubbelden we ieder jaar onze impact en wisten we grote vastgoedeigenaren mee te krijgen in ons initiatief.” 

“Nu mijn bedrijf voldoende data heeft opgebouwd om voorspellingen te kunnen doen over de toepassingsmogelijkheden en de waarde van grondstoffen en materialen in bestaande gebouwen en ik daarvoor een platform wilde gaan ontwikkelen, heb ik Jan opnieuw opgezocht”, vervolgt Baars. “Ik wilde simpelweg niet met hem concurreren, want hij heeft mij geïnspireerd en zijn vroege initiatief verdient respect en erkenning. Ik ben er trots op dat ik het platform heb kunnen verwerven en daarmee onze ambitie verder kan invullen. Het spreekt voor zich dat we nauw blijven samenwerken met Superuse Studios. Zij hebben de unieke ontwerp- en materiaalkennis die nodig is om de potentie van hergebruik echt te benutten.”

Open platform
“Het platform biedt de markt een overzicht van wat beschikbaar is en komt aan herbruikbare materialen. De komende tijd zullen we daar vanuit onze eigen projecten tienduizenden datasets aan toevoegen”, vertelt Baars. “Vastgoedeigenaren, bouwbedrijven en industriële partijen roepen we op om zoveel mogelijk vrijkomende materialen te publiceren op Oogstkaart.nl, zodat de beschikbare voorraad voor de komende periode steeds inzichtelijk is en er ook nieuwe toepassingsmogelijkheden ontstaan.” 

“Het doel is om zoveel mogelijk materialen uit bestaande gebouwen weg te houden bij verbranding of laagwaardige recycling. Juist omdat dit het doel is, werken we niet met abonnementen, ingewikkelde paspoorten of verplichte afname van advertenties. We willen het zo praktisch mogelijk houden. Zet er gewoon op waarvoor je nog geen bestemming hebt gevonden en we gaan er samen met de markt alles aan doen om het materiaal niet verloren te laten gaan.” 

“Wellicht kunnen onze bestaande afzetkanalen en projecten direct worden ingezet voor een bepaald materiaal dat wordt aangeboden. Maar ook materialen waar we zelf nog geen bestemming voor hebben staan natuurlijk gewoon op het platform. Naast alle leveringen die we inmiddels doen van nieuw geproduceerde bouwmaterialen uit Urban Mining is dit een mooie manier om één op één hergebruik van materialen tot stand te brengen”, aldus Baars.

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan