Plangebied De Nieuwe Kern
Copyright: Gemeente Ouder-Amstel
Structuurvisiekaart De Nieuwe Kern
Copyright: Gemeente Ouder-Amstel
Uit de concept-structuurvisie De Nieuwe Kern
Copyright: Gemeente Ouder-Amstel
Plangebied De Nieuwe Kern
Copyright: Gemeente Ouder-Amstel
Structuurvisiekaart De Nieuwe Kern
Copyright: Gemeente Ouder-Amstel
Uit de concept-structuurvisie De Nieuwe Kern
Copyright: Gemeente Ouder-Amstel

Ouder-Amstel presenteert visie voor 4.500 woningen rond stadspark

30 januari 2020, 11:23
Tussen station Duivendrecht en de A2 verrijst de komende jaren een nieuwe gemengde wijk met 4.500 woningen rond een groot stadspark, alsook ruimte voor bedrijven, horeca, kantoren en uitbreiding van sportfaciliteiten voor Ajax. Gisteren heeft de gemeente Ouder-Amstel de concept-structuurvisie voor De Nieuwe Kern gepresenteerd.

De gemeente Ouder-Amstel heeft sinds 2008 aan invulling van dit gebied gewerkt, vertelt wethouder Marian van der Weele. Daarbij heeft de gemeente nauw samengewerkt met de andere grote grondeigenaren in het gebied: de gemeente Amsterdam, NS Vastgoed, AFC Ajax en VolkerWessels Vastgoed.

Totaalplan
Al in 2017 is een samenwerkingsovereenkomst met de verschillende eigenaren getekend; ook toen is een plan opgesteld. In tegenstelling tot dat plan, waarbij het gebied in tweeën werd gedeeld, legt Van de Weele uit, ligt er nu een totaalplan voor het hele gebied.

In opdracht van de grondeigenaren heeft West  8 geschetst hoe het stedelijk gebied eruit kan gaan zien. De concept-structuurvisie gaat uit van ruimte voor 4.500 woningen rondom een groot stadspark (formaat Vondelpark, stelt Van der Weele), en 250.000 m² voor bedrijven, horeca, kantoren en uitbreiding van sportcomplex De Toekomst van Ajax.

Balans
De woningbouwopgave is zo goed mogelijk verzoend met de verantwoordelijkheid voor een goede ruimtelijke inrichting van het groene gebied, aldus Van der Weele. Een belangrijk onderdeel daarbij was het vinden van een oplossing voor de sportfaciliteiten en vooral de vier volkstuinverenigingen in het gebied.

De Nieuwe Kern moet een balans bieden tussen bebouwing en groen, tussen stedelijke dichtheden en de intimiteit van Ouder-Amstel, legt Van der Weele uit. Er moet plek zijn voor recreatie naast (top)sport, voor zowel werk als ontspanning.

Het woongebied vormt het hart van De Nieuwe Kern. Woningbouw telt veelal vier tot acht bouwlagen, naast een aantal lagere woningen en hoogteaccenten tot vijftien lagen. Maatschappelijke voorzieningen zijn steeds op loop- en fietsafstand; dat voorzieningen dichtbij zijn draagt ook bij aan sociale cohesie in de wijk, aldus de wethouder.

Plaats voor volkstuinen
Het stadspark strekt zich over de lengte dwars door de wijk. Door rondom het park hoger en compacter te bouwen, kan twee derde van de (831) volkstuinen op de huidige plek blijven. De gemeente Amsterdam als grondeigenaar en verhuurder biedt de overige tuinders “een passend maar wel wat kleiner alternatief” binnen de bestaande volkstuinparken.

Voor de huidige sportverenigingen beloven de gemeentes tijdelijke en vervolgens definitieve oplossingen. De volkstuincomplexen worden semi-openbaar, zodat ze deels bijdragen aan het publieke groen. Te denken valt aan speeltuinen en plukvelden tussen de fietsroutes door het park en de volkstuinen.

Mobiliteit
 Snelfietsroutes komen dwars door het gebied. De plannen voorzien in een Smart Mobility Hub, een multifunctioneel gebouw met parkeervoorzieningen en sportvelden op het dak.

Bijzonder aan het gebied is, zo legt Adriaan Geuze van West 8 uit in een wervend filmpje tijdens de presentatie, dat het gebied al goede ov-voorzieningen in de nabijheid heeft met een NS- en drie metrostations. Hierop kan een uitgebreid ov-netwerk worden aangehaakt.

Participatietraject
De concept-structuurvisie zoals die gisteren is gepresenteerd is ook een stap naar “een breed participatieproject in de komende drie maanden”, zegt Van der Weele. In deze periode kunnen de gebruikers en omwonenden van het gebied en andere belanghebbenden  hun zorgen, wensen en ideeën kenbaar maken in verschillende bijeenkomsten. Tertium, dat het participatieproject begeleidt, probeert ook de wensen en ideeën van toekomstige bewoners te inventariseren.

De participatiegesprekken betreft onderwerpen als het karakter van de wijk, het soort voorzieningen, bereikbaarheid leefbaarheid, economie, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. De uitkomsten van het traject zijn eind april bekend; op basis hiervan zal de gemeente Ouder-Amstel de concept-structuurvisie verder uitwerken.

Planning
Als de besluitvorming door de raad van Ouder-Amstel (met betrekking tot de structuurvisie) en de raad van Amsterdam (sport en volkstuinparken) volgens planning verloopt, kunnen in 2022 de werkzaamheden starten. In 2024 zouden de eerste bewoners De Nieuwe Kern kunnen betrekken.

Toon alles

Andere nieuwsberichten

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

1 uur geleden

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

1 uur geleden

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

4 uur geleden

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

Vandaag, 10:54

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

2 uur geleden

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan