Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Situatie
Copyright: Trans architectuur | stedenbouw
Begane grond
Copyright: Trans architectuur | stedenbouw
Doorsnede
Copyright: Trans architectuur | stedenbouw
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Situatie
Copyright: Trans architectuur | stedenbouw
Begane grond
Copyright: Trans architectuur | stedenbouw
Doorsnede
Copyright: Trans architectuur | stedenbouw

Trans ontwerpt wijkcentrum als compositie van vertrouwde elementen

17 december 2019, 13:33
Met het oog op de voorgenomen uitbreiding en diversificatie van het woningaanbod in de bestaande wijk Schorvoort in Turnhout, was ook de realisatie van nieuwe voorzieningen relevant. Het Gentse bureau Trans architectuur | stedenbouw ontwierp een dienstencentrum, waarin vertrouwde figuren uit de suburbane omgeving zijn omgevormd in een nieuwe compositie.

Schorvoort is een 20e-eeuwse woonwijk, die net buiten de ring van Turnhout ligt. De wijk kent een lage woondichtheid en een beperkt voorzieningenaanbod, maar is nu onderwerp van het zogenoemde Pilootproject Wonen, dat gericht is op het vergroten van de dichtheid en diversiteit in het nieuw te realiseren woonaanbod.

Dienstencentrum voor stedelijke omgeving
Dat voornemen maakte ook de komst van een nieuw dienstencentrum belangrijk; afgelopen week is het door Trans ontworpen De Schoor opgeleverd. Het gebouw is een plek waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten, inlichtingen over het zorgaanbod kunnen krijgen of waar ze leren hoe ze langer in het eigen huis kunnen blijven wonen.

Samen met de naastgelegen groepspraktijk is het centrum een eerste stap in de transformatie van een monofunctionele wijk naar meer stedelijke woonomgeving, legt Trans uit.

Geschakelde volumes
Het gebouw schikt zich naar de grillige perceelgrens, aldus de architecten. Het pand bestaat uit drie geschakelde volumes met zadeldak, telkens licht gedraaid ten opzichte elkaar. De gehele compositie is geplaatst langs een dwars op de bestaande weg aangelegde straat, een voorloper van de nieuwe infrastructuur van het pilootproject.

De wat naar achteren gelegen positie hebben de architecten gecompenseerd door het eerste volume een duidelijk front te geven. Trans heeft dit gebaar meteen wat getemperd met een beperkte diepte van het volume, dat alleen de entree en de verticale circulatie  bevat.

Het tweede, iets lagere volume, huisvest spreekkamers en een opledingsruimte. Aan de straatzijde zijn alleen ramen hoog in de muur geplaatst met het oog op discretie. Achter het grote raam van de verdieping ligt een gemeenschappelijke ruimte.

Compositie
Het achterste volume met spits zadeldak is door zijn omvang zichtbaar vanaf de weg. Voor de multifunctionele ruimte die zich in dit volume bevindt, hebben de architecten bekende elementen uit de woonomgeving genomen en in een nieuwe onderlinge verhouding geplaatst.

Ramen in het dakvlak laten licht toe in de dubbelhoge ruimte, een forse schuifpui aan het terras rolt volledig voorbij de achtergevel en de kachel staat voor een raam dat straks uitzicht biedt op de nieuwe publieke ruimte in het hart van het woningbouwproject, geeft Trans als voorbeelden.

Voor het ontwerp als geheel hebben de architecten “vertrouwde figuren uit de suburbane omgeving” aangepast, geschaald en verdraaid tot een nieuwe compositie, zo leggen ze uit. Hierdoor hebben ze een herkenbare vorm in de omgeving geplaatst, die tegelijk een complex karakter introduceert.

Dit, zo verklaart Trans, bevraagt de omgeving en wijst op de noodzaak om met tegenstrijdigheden die in een stad aanwezig zijn om te gaan.

Andere nieuwsberichten

Team BPD wint met transformatieplan voor betaalbare leef- en woongemeenschap

Gisteren, 17:08

Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 15:30

LIAG geselecteerd voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

Gisteren, 14:57

Locatie oude gevangenis Zwaag in verkoop voor woningbouw

Gisteren, 11:23

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Gisteren, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Gisteren, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan