Reconstructie (schaal 1:5) Maison d'Artiste bij het voormalige Burgerweeshuis
Copyright: BPD
De Schatkamer
Copyright: BPD
Tentoonstelling Maison d'Artiste in het voormalige Burgerweeshuis
Copyright: BPD
Reconstructie (schaal 1:5) Maison d'Artiste bij het voormalige Burgerweeshuis
Copyright: BPD
De Schatkamer
Copyright: BPD
Tentoonstelling Maison d'Artiste in het voormalige Burgerweeshuis
Copyright: BPD

Schatkamer en tentoonstelling in Burgerweeshuis geopend

6 september 2018, 14:40
In het voormalige Burgerweeshuis in Amsterdam zijn woensdag de ‘Schatkamer’ en een tentoonstelling over het Maison d’Artiste geopend. Ook werd een boek gepresenteerd over het door Aldo van Eyck ontworpen rijksmonument, waarin gebiedsontwikkelaar BPD tegenwoordig is gehuisvest. Architectenweb was aanwezig bij de officiële opening en sprak onder meer met Herman Hertzberger, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het structuralisme.

Begin dit jaar nam BPD zijn intrek in het vermaarde structuralistisch gebouw dat na bijna dertig jaar van afwisselend gebruik en leegstand weer een vaste functie heeft. Naast kantoorruimtes richtte het bedrijf een kamer in om exposities met een relatie tot het Burgerweeshuis te organiseren, plus nog een ruimte waarin de geschiedenis van het gebouw tot leven komt.

In deze Schatkamer, die beperkt en op aanvraag te bezoeken is, staan onder andere maquettes van onderdelen van het gebouw. Het gaat om bestaande en verloren gegane elementen, zoals muren en het verdwenen ‘pannenkoekenhuisje’. Een wandvullende kast geïnspireerd op de kabinetten in het Burgerweeshuis en een tafel met een ingebouwde maquette van het gebouw zijn de blikvangers van de ruimte.

“Een normale maquette van een gebouw staat altijd afgeschermd in een vitrine”, zegt ontwerper Ricky Rijkenberg over het concept voor de tafel. “Door een vergadertafel en maquette als geheel te maken, kunnen mensen de maquette aanraken en raken ze in gesprek over het gebouw. De maquette is gebaseerd op de beroemde luchtfoto van het Burgerweeshuis, die een inspiratie is geweest voor vele architecten, vormgevers en kunstenaars.”

Maison d’Artiste
De tentoonstelling Maison d’Artiste handelt over het gelijknamige ontwerp uit 1923 van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren voor een kunstenaarswoning volgens de principes van De Stijl. Als onderdeel van de expositie is op het voorplein een schaalmodel van het Maison d’Artiste geplaatst. Het betreft een wetenschappelijke reconstructie (schaal 1:5) door studenten van emeritus professor Mick Eekhout, die eerder op de campus van de TU Delft en in Leiden stond.

Hoewel het niet-gebouwde Maison d’Artiste van grote invloed is geweest op Aldo van Eyck en zijn Burgerweeshuis, kan het contrast tussen beide ontwerpen bijna niet groter, betoogde Hertzberger in zijn toespraak tijdens de opening van de tentoonstelling. “Was het Burgerweeshuis vooral bedoeld als een veilige haven en thuiskomst voor kwetsbare kinderen, het Maison d’Artiste kunnen we niet anders opvatten dan als een toch wat overmoedige poging om het huis te zien als een platform ter exploratie van de ruimte”, aldus de inmiddels 86-jarige architect.

Volgens Hertzberger waren Van Doesburg en Van Eesteren niet bezig met de vraag of hun ontwerp ook realiseerbaar zou zijn als gebouw, iets wat Eekhout en zijn studenten aan den lijve ondervonden hebben bij het bouwen van hun reconstructie. Desondanks lijkt het Hertzberger geen slecht idee om het Maison d’Artiste op schaal 1:1 te realiseren en er een museum voor Theo van Doesburg van te maken. Zoals steeds meer mensen vindt Hertzberger dat de kunstenaar ietwat ondergewaardeerd wordt. “Ik heb me voor deze toespraak nog eens in hem verdiept, wat een genie was dat! Hij was de ziel van De Stijl-groep.”

Boek
Hertzberger nam woensdag eveneens het eerste exemplaar van het boek ‘Aldo van Eyck, Orphanage Amsterdam Building and Playgrounds’ in ontvangst. Het boek verhaalt over de geschiedenis van het Burgerweeshuis, de internationale context, Van Eycks beroemde speelplaatsen en meer.

Hertzberger, die zich in de jaren tachtig nog heeft ingezet om een deel van het gebouw voor sloop te behoeden, is blij dat het Burgerweeshuis nog steeds overeind staat. “Het is een beetje gestoffeerd, wat zachter geworden en er lopen allemaal mooie vrouwen rond. Van Eyck zou deze nieuwe situatie niet overleefd hebben, maar het gebouw overleeft op deze manier natuurlijk wel. Het is een enorme prestatie en een klein wonder dat het Burgerweeshuis gespaard is gebleven op zo’n duur stuk grond. Vandaag de dag gaat alles over opbrengsten en architectuur is daarbij niet meer relevant. Ik vind het toch een culturele daad van BPD dit gebouw heeft betrokken en het openstelt. Ik hoop dat het bedrijf in zijn business ook zo cultureel handelt.”

Dat de in 1999 overleden Van Eyck een nieuwe functie van het Burgerweeshuis ‘niet overleefd’ zou hebben, heeft te maken met zijn aard. “Het wezen van structuralisme is dat je een gebouw niet vastlegt op een type gebruik. Dat heeft het Burgerweeshuis zelf ook al aangetoond, zo heeft het Berlage Insitute er nog gezeten in de jaren negentig. Van Eyck had moeite met structuralisme, die term paste hem niet zo. Hij beschouwde zijn gebouw veel meer als kunstwerk en net zoals je niet in een schilderij van Rembrandt gaat zitten klooien, wilde Van Eyck dat het gebouw bleef zoals het was. Hij deed inderdaad erg moeilijk over de aanpassingen die destijds voor het Berlage Insitute gedaan moesten worden."

Het voormalige Burgerweeshuis is geopend tijdens de Open Monumentendag op 8 en 9 september, met uitzondering van de Schatkamer.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan