Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek

Blokhuispoort is onderdeel van de stad geworden

6 juni 2018, 14:14
De Blokhuispoort in Leeuwarden fungeert dit jaar als hoofdkwartier van de manifestatie Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. De afgelopen tijd zijn ook de belangrijkste nieuwe functies in de voormalige gevangenis in gebruik genomen, waaronder een bibliotheek, hostel, restaurant en cultureel bedrijvencentrum. TWA Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

De Blokhuispoort, die eind negentiende eeuw was gebouwd op een plaats waar al sinds 1499 een gevangenis had gestaan, sloot in 2008 de deuren. Tijdelijke verhuur aan kleine bedrijven zorgde ervoor dat het complex niet leeg kwam te staan. In 2014 heeft BOEi de Blokhuispoort gekocht met als doel het ontwikkelen van een cultureel ontmoetingspunt.

Een grote uitdaging bij de herontwikkeling was om het gesloten en monumentale complex openbaar en zo onderdeel van de stad te maken. Dit is gedaan door er publieke functies in onder te brengen, maar ook door delen van het gebouw letterlijk open te breken. Daarnaast wordt in het oudste deel van het complex een museale gevangenisroute uitgezet.

De architecten hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk van het complex te bewaren, waaronder ook de eerdere aanpassingen, en nieuwe toevoegingen duidelijk als zodanig herkenbaar te maken. Omwille van de eenheid in het complex heeft Iconic Design een huisstijl ontwikkeld, waarmee de verschillende gebouwdelen een gezamenlijke identiteit wordt verleend.

Bibliotheek
De bibliotheek is gerealiseerd in het voormalige cellenblok H, dat na historisch onderzoek volledig is gerenoveerd. Enkele cellen zijn onaangetast en worden gebruikt als museumcel. Nieuwe ingrepen zijn zo minimaal mogelijk uitgevoegd en strak gedetailleerd in zwart staal en glas. De trappen en enkele boekenkasten van de bibliotheek hebben een opvallende oranje kleur gekregen.

Aan de voorzijde van de Blokhuispoort is in de gevel van de bibliotheek een doorbraak van glas en staal gerealiseerd, wat de openheid en de uitstraling van de bieb naar buiten toe versterkt. Enkele jaren gelden is een deel van de gevangenismuur omgevallen. Dat is zo gelaten, waardoor ten goede is gekomen aan de transparantie van de bibliotheek.

Het hostel en cultureel bedrijvencentrum zijn ondergebracht in cellenblok A, dat in 1891 is gebouwd en waar plaats was voor 76 gevangen. Na uitvoerig kleuronderzoek is besloten om zoveel mogelijk de oorspronkelijke kleuren en materialen terug te brengen. Op het laatst was het blok geel en blauw gekleurd, de kleuren van de gemeente Leeuwarden, maar deze bleken de laatste in een lange rij.

Bij het ‘schoonmaken’ van de wanden en vloeren kwamen de bakstenen muren en een bijzondere tegelvloer tevoorschijn. Alle beschilderde oppervlaktes hebben een kleur gekregen die correspondeert met een kleur vanuit de oorspronkelijke kleurstelling. Daarnaast is een aantal cellen in de huidige staat gelaten om ‘het verhaal’ van de gevangenis te kunnen vertellen.

Hostel
De creatieve ondernemers bevinden zich voornamelijk op de begane grond waar de tussenruimte als straat dient waar zij hun waar kunnen exposeren. Het hostel heeft zijn intrek genomen in de cellen op de verdiepingen. De herstructurering betrof hoofdzakelijk het toevoegen van en sanitaire voorziening aan de cellen.

Dit is opgelost door een ‘tussencel’ te creëren die twee naastgelegen cellen voorziet van sanitair. In de voormalige vrouwenvleugel op de bovenste verdieping is meer openbaar programma gerealiseerd, zoals een eetzaal, lounge- en werkplekken. Hier zijn grotere doorbraken gemaakt en cellen geclusterd.

Aan de zijde van de gracht zijn een restaurant en ruimtes voor onder andere onderwijs, bedrijven en cultuur gerealiseerd. De oude smederij op een van de binnenpleinen is in gebruik als hoofdkwartier voor de Culturele Hoofdstad-organisatie, in de toekomst zal deze een andere nog te bepalen functie krijgen. Ook de zolders rond het tweede binnenplein moeten nog worden ingevuld.

Daarnaast wordt nog gewerkt aan de afronding van de openbare ruimte in en rond het complex. 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Huis voor de Stad Helmond opent officieel zijn deuren

Gisteren, 14:50

KAAN Architecten en LOW Architecten renoveren hoofdkantoor Belgische Nationale Bank

Gisteren, 13:31

Gemeenteraad Den Haag akkoord met renovatieplannen Haags Historisch Museum

Gisteren, 11:18

Amsterdam zoekt partij die kavel 1A2 in Sluisbuurt wil ontwikkelen

Gisteren, 10:03

Plannen voor nieuw rijkskantoor naast pand Belastingdienst en DUO in Groningen

Gisteren, 15:34

Raad Rotterdam stemt in met herziene plannen Feyenoord City

Gisteren, 12:02

Rijk maakt met 60 miljoen woningbouw in Alphense polder mogelijk

Gisteren, 10:39

Dag van de Ontwerpkracht 2024: van zeespiegelstijging tot woningplattegrond van de toekomst

20 juni, 2:45

Onderzoek: uitstoot door energieverbruik naar record in 2023

20 juni, 10:59

Huurwet De Jonge lijkt het ook in senaat te halen

19 juni, 10:15
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan