Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten
Copyright: Nieuwe Architecten

Nieuwe Architecten schept leefruimte op het dak

22 februari 2018, 15:37
Voor een gezin dat extra ruimte bij zijn appartement in de Amsterdamse binnenstad wilde, heeft Nieuwe Architecten een uitbreiding op het dak ontworpen. “Een binnenstedelijke uitbreiding met versterking van de kwaliteit van wonen binnen een beschermd stadsgezicht”, aldus het bureau.

De meest appartementen in de binnenstad van Amsterdam hebben niet meer dan twee of drie slaapkamers, weet bureau Nieuwe Architecten. Daardoor heeft in gezinnen met meer dan twee kinderen niet iedereen een eigen slaapkamer.

Voor een particuliere opdrachtgever heeft Nieuwe Architecten het dak van de woning benut om een extra slaapkamer te creëren, zodat het gezin in het betreffende appartement kon blijven wonen. Naast de slaapkamer biedt de opbouw plaats aan een badkamer en het trappenhuis.

Y
Centraal in de bestaande woning ligt een achthoekige hal, die toegang geeft tot alle kamers. Deze opzet van de onderliggende verdieping heeft het architectenbureau herhaald bij de opbouw: vanuit het hart sterkt de ruimte zich naar drie zijden uit. Tussen de armen van de Y-vormige uitbreiding liggen drie dakterrassen, elk met een eigen sfeer.

Op het pand was aan de voorzijde al een kleine opbouw aanwezig. Die is opgenomen in de uitbreiding en biedt nu plaats aan de nieuwe badkamer. Bij de Y-vorm van het toegevoegde volume heeft Nieuwe Architecten gebruik gemaakt van de hoekverdraaiing die het hoekpand – gesitueerd in een beschermd stadsgezicht – kenmerkt.

Uit het zicht
Het architectenbureau heeft de opbouw teruggelegd ten opzichte van de rooilijn, zodat hij vanaf de straat niet zichtbaar is. Balustraden zijn zo slank mogelijk ontworpen en worden door de verhoogde bestaande borstwering aan de straatzijde eveneens aan het zicht onttrokken.

In het verlangde van de aanwezige schoorstenen is een plantenbak gemaakt, die fungeert als erfscheiding met de buren. Door de bak te vullen met hoge of lage beplanting kunnen de bewoners de mate van privacy versus uitzicht zelf bepalen, aldus de architecten.

Een geheel
De opbouw is uitgevoerd in houtskeletbouw met prefab geveldelen. Het geheel is voorzien van een hoogwaardige PU-coating voor een naadloos resultaat, legt het architectenbureau uit. De kozijnen zijn zo in de gevel opgenomen dat de gevelafwerking van binnen naar buiten lijkt door te lopen.

In het midden van de opbouw is een ventilerende daglichtkoepel geplaatst; daaronder is een glazen deel in de vloer aangebracht. Zo kan daglicht de onderliggende verdieping bereiken; daarnaast draagt het bij aan de ervaring van de bestaande woning en de uitbreiding als een vanzelfsprekend geheel.

https://vimeo.com/246974176

Andere nieuwsberichten

Team BPD wint met transformatieplan voor betaalbare leef- en woongemeenschap

Vandaag, 17:08

Architectenweb symposium: renovatie van sociale woningbouw

Vandaag, 15:30

LIAG geselecteerd voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

Vandaag, 14:57

Locatie oude gevangenis Zwaag in verkoop voor woningbouw

Vandaag, 11:23

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Vandaag, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Vandaag, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan