Copyright: M+R interior architecture
De nieuwe ontmoetingsruimte
Copyright: M+R interior architecture
De nieuwe ontmoetingsruimte
Copyright: M+R interior architecture
De nieuwe binnentuin
Copyright: M+R interior architecture
Copyright: M+R interior architecture
De nieuwe ontmoetingsruimte
Copyright: M+R interior architecture
De nieuwe ontmoetingsruimte
Copyright: M+R interior architecture
De nieuwe binnentuin
Copyright: M+R interior architecture

Eigentijds interieurontwerp voor historisch Provinciehuis

15 januari 2018, 12:29
Het Provinciehuis Zeeland in Middelburg, gehuisvest in de middeleeuwse Abdij, ondergaat een grootscheepse verbouwing. M+R interior architecture heeft voor het gebouwcomplex een nieuw interieur ontworpen; het gebouw De Librije krijgt een gevarieerde werkomgeving met circulaire inrichting.

Het provinciebestuur van Zeeland wil dat de eigen ambtenaren beter kunnen samenwerken, zowel onderling als met externe contacten. De Statengriffie en de Statenfracties zullen naar de Middelburgse Abdij verhuizen, om de ambtelijke organisatie geheel in het pand te huisvesten.

Ontmoetingsruimte
Om een goede samenwerking te faciliteren wordt in de Abdij, een uit de 12e eeuw daterend complex, een eigentijdse werkomgeving met flexplekken en ontmoetingsruimtes gerealiseerd. M+R interior architecture verzorgt het ontwerp, na de gewonnen bureaucompetitie.

M+R heeft een ontmoetingsruimte met aangrenzende binnentuin ontworpen, die inmiddels is gerealiseerd. Binnen de monumentale structuur van het gebouw heeft het bureau openingen gerealiseerd, zodat een heldere en toegankelijke ruimte is ontstaan.

De openingen zijn bedacht als een lijnenspel van verbindingen. De verbindingslijnen hebben de ruimtes en hun gebruik gedefinieerd, legt M+R uit. Binnen de lijnen zijn ‘eilanden’ ontstaan, die zijn vormgegeven als verschillende ontmoetings- en overlegplekken. “Deze ruimte heeft als doel de medewerkers van de Provincie kennis te laten maken met een nieuwe manier van werken; ontmoeten, kennis delen, flexwerken”, legt Hans Maréchal van M+R uit.”

Het lijnenspel dat het interieur van de ontmoetingsruimte bepaalt, heeft het bureau doorgetrokken tot in de binnentuin in de vorm van houten vlonders. Deze pieren, zoals M+R ze noemt, creëren een vanzelfsprekende relatie met de entree en de omliggende functies.

Flexibel en duurzaam
De verbouwing, verduurzaming en herinrichting van het gebouw De Librije, binnen het complex gesitueerd tussen de Statenzaal en de Kloostergangen, is de eerste grote bouwkundige aanpassing. Hier worden de bestaande werkomgevingen aangepast naar nieuwe, innovatieve werkvloeren, legt M+R uit. Het gebouw is nu nog ingedeeld met gangen en werkkamers aan beide gevels.

De realisatie van de nieuwe, flexibele werkomgeving wordt gecombineerd met grootschalig onderhoud en restauratiewerkzaamheden aan het exterieur. Het verouderde inbouwpakket uit de jaren 1980 wordt verwijderd. Het gebouw krijgt een duurzaam ventilatie- en klimaatsysteem.

Bij het nieuwe interieurontwerp is gekozen voor biobased producten en materialen. Zo wordt ruim gebruik gemaakt van natuursteen, glas en hout, dat in de nabije omgeving van het gebouwencomplex ‘geoogst’ kan worden. 

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan