Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Place Unterlinden met de Sinn, het nieuwe huisje en de nieuwe Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Binnenhof bij Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Nieuwe huisje aan de Sinn en de toegang tot het museum. Ruedi Walti
Copyright: Het nieuwe huisje. Ruedi Walti
Copyright: De betonnen wenteltrap. Ruedi Walti
Copyright: Zaal voor moderne kunst (1930-1960) in de uitbreiding Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Het huisje op de PLace Unterlinden met het kloostercomplex. Ruedi Walti
Copyright: Het retabel van Issenheim, nieuwe gepresenteerd in de kapel. Ruedi Walti
Copyright: Zaal met 15e eeuse kunst. Ruedi Walti
Copyright: Doorgang richting de betonnen wenteltrap in het kloostergebouw. Ruedi Walti
Copyright: Zaal met de betonnen wenteltrap in het kloostergebouw. Ruedi Walti
Copyright: De wenteltrap in de uitbreiding Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Tweede zaal in verbidende expositieruimte, tevens interieur van het huisje. Ruedi Walti
Copyright: Derde zaal in verbindende tentoonstellingsruimte. Ruedi Walti
Copyright: Zaal voor moderne kunst (1930-1960). Ruedi Walti
Copyright: Evenementenhal La Piscine. Ruedi Walti
Copyright: Tweede verdieping van de uitbreiding Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Place Unterlinden met de Sinn, het nieuwe huisje en de nieuwe Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Binnenhof bij Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Nieuwe huisje aan de Sinn en de toegang tot het museum. Ruedi Walti
Copyright: Het nieuwe huisje. Ruedi Walti
Copyright: De betonnen wenteltrap. Ruedi Walti
Copyright: Zaal voor moderne kunst (1930-1960) in de uitbreiding Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Het huisje op de PLace Unterlinden met het kloostercomplex. Ruedi Walti
Copyright: Het retabel van Issenheim, nieuwe gepresenteerd in de kapel. Ruedi Walti
Copyright: Zaal met 15e eeuse kunst. Ruedi Walti
Copyright: Doorgang richting de betonnen wenteltrap in het kloostergebouw. Ruedi Walti
Copyright: Zaal met de betonnen wenteltrap in het kloostergebouw. Ruedi Walti
Copyright: De wenteltrap in de uitbreiding Ackerhof. Ruedi Walti
Copyright: Tweede zaal in verbidende expositieruimte, tevens interieur van het huisje. Ruedi Walti
Copyright: Derde zaal in verbindende tentoonstellingsruimte. Ruedi Walti
Copyright: Zaal voor moderne kunst (1930-1960). Ruedi Walti
Copyright: Evenementenhal La Piscine. Ruedi Walti
Copyright: Tweede verdieping van de uitbreiding Ackerhof. Ruedi Walti

Moderne museumuitbreiding herstelt historisch plein

17 februari 2016, 16:20
Het Musée Unterlinden in het Franse Colmar heeft een renovatie en uitbreiding ondergaan naar ontwerp van Herzog & de Meuron. Het project omvatte drie facetten: de stedenbouwkundige ontwikkeling, de architectuur en de ‘museografie’.

Het stedenbouwkundige deel van het project hield in dat de betekenis van het plein voor het Musée Unterlinden is hersteld. Het museum heeft zijn onderkomen in een middeleeuws kloostercomplex. Herzog & de Meuron hebben als uitbreiding een gebouwcomplex aan de andere zijde van het plein gerealiseerd. Ooit lag hier boerderij- en stallencomplex Ackerhof.

Nieuwe openbare ruimte
Het nieuwe museumgebouw verwijst in vorm naar het volume van de kloosterkerk. Bovendien creëert de nieuwbouw samen met de voormalige gemeentelijke badinrichting een binnenhof, zoals het kloostercomplex dat ook heeft. De nu aan weerszijden van het Place Unterlinden gelegen oud- en nieuwbouw van het museum is verbonden door een ondergrondse tentoonstellingsruimte.

Het plein, dat in gebruik was als parkeerplaats, is weer een openbare stedelijke ruimte en het kanaaltje Sinn, dat onder de oude stadskern stroomt, is hier blootgelegd. Dichtbij het water is een klein huisje gerealiseerd, dat enigszins doet denken aan een middeleeuwse wasplaats. Het is echter een verwijzing naar de molen die hier ooit heeft gestaan. Via twee ramen kunnen voorbijgangers in de ondergrondse tentoonstellingsruimte kijken.

Renovatie
In nauwe samenwerking met architecten van de Franse monumentenzorg is de kloostergevel gerenoveerd. Toevoegingen voor het museum zijn verwijderde en de ruimtes zijn teruggebracht naar een eerdere staat.

Originele houten plafonds zijn weer in het zicht gebracht en dichtgemaakte vensters geven weer zicht op het klooster en de stad. Het kerkdak is gerenoveerd en het schip is voorzien van een nieuwe houten vloer. Een nieuwe betonnen wenteltrap leidt naar de ondergrondse expositieruimte.

Toevoeging
Herzog & de Meuron hebben de ondergrondse ruimte en het nieuwe museumgebouw – dat de naam Ackerhof kreeg – een hedendaags, abstract ontwerp gegeven. Het puntdak en de opvallende hoogte van de tweede verdieping is een verwijzing naar de afmetingen van de dominicaner kerk aan de overzijde van het plein.

Vanuit de nieuwe tentoonstellingszalen is de centrale ruimte van het voormalige badhuis, La Piscine, bereikbaar. Deze ruimte is geschikt gemaakt voor concerten, bijeenkomsten en installatiekunst. Verdere ruimtes van het oude badhuis bieden nu onderkomen aan de bibliotheek, het café en de kantoren van het museum.

De nieuwe Ackerhof en het kleine huisje hebben gevels uit gebroken stenen, als een reactie op de muren van het klooster uit natuursteen en pleisterwerk. De muren zijn voorzien van een aantal smalle ramen en de daken zijn bekleed met koper.

Presentatie
Tot slot heeft Herzog & de Meuron, samen met Jean-François Chevrier, Élia Pijollet en de museumcuratoren de ‘museografie’ ontworpen, in nauwe relatie tot de architectuur. Hiermee wordt de gehele collectie – archeologische vondsten, altaars, voorwerpen en kunst van de elfde tot en met de twintigste eeuw – in een vanzelfsprekende opeenvolging en in relatie tot elkaar gepresenteerd.

Het architectenbureau verkreeg de opdracht in 2009 na een gewonnen competitie. In 2012 is de bouw gestart; het hernieuwde museum is eind januari 2016 officieel geopend.

Andere nieuwsberichten

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

2 uur geleden

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 20:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

Gisteren, 14:39

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

Gisteren, 13:23

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

3 uur geleden

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

3 uur geleden

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Gisteren, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Gisteren, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan