Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode

Het Timmerhuis: meer dan een wolk van pixels

15 december 2015, 16:57
Met de officiële opening van het Timmerhuis afgelopen vrijdag is het tweede deel van de OMA-trilogie in Rotterdam voltooid. Architectenweb was aanwezig bij de opening en heeft samen met de architecten en twee bewoners het multifunctionele complex bekeken. “Ik voel me hier echt onderdeel van de stad.”

Tekst Ronnie Weessies

Een wolk van pixels, een schip vol containers; de (door OMA zelf geplugde) bijnamen zijn niet van de lucht. Toch doet deze beeldspraak niet helemaal recht aan het gebouw. Net als het in 2013 opgeleverde De Rotterdam voegt het complex niet eerder in Nederland geziene kwaliteiten toe. Neem bijvoorbeeld de complexe manier waarop de woningen getrapt zijn. Of hoe de stalen constructie brutaalweg ingezet is als beeldbepalend element in de atria (al lopen de meningen uiteen over de schoonheid hiervan).

Daarnaast verlevendigt het Timmerhuis een plek waar je voorheen in het donker beter niet kon komen, zoals schrijver en presentator Wilfried de Jong aangaf in zijn lezing tijdens de officiële opening. Het programma behelst 84 woningen, kantoorruimte voor in totaal 1.800 ambtenaren, het op 6 februari te openen Museum Rotterdam, winkels en horeca plus een ondergrondse parkeergarage. De verbindende factor is de openbare passage op de begane grond.

De realisatie van de passage was mogelijk door de constructie vorm te geven als twee ‘bomen’, legde Katrien van Dijk, een van de projectarchitecten, vrijdag uit. De dragende stammen staan opgesteld in de atria en dankzij een combinatie van vakwerk- en vierendeelliggers reiken de takken ver naar de zijkanten. In het bovenste deel van de kruin zijn de woningen ondergebracht; de gemeentelijke kantoren bevinden zich op de vijf verdiepingen daaronder.

Demontabel
De stalen constructie draagt er voor een belangrijk deel aan bij dat het gebouw met het label BREEAM Excellent voor duurzaamheid is gecertificeerd. “Een stalen constructie scheelt in bouwtijd en ze is demontabel”, vertelt ‘partner in charge’ Reinier de Graaf. “Als je een betonnen constructie moet afbreken, krijg je te maken met bouwpuin. Nu kan zelfs de vorm wijzigen. Als de gemeente ooit vertrekt, kunnen de kantoren worden omgebouwd tot bedrijfsruimten.”

Bijzonder is ook de gevel, die als een uniforme semitransparante huid meerdere programmaonderdelen omhult. De gevel is opgebouwd uit staal en drie lagen glas, met twee luchtkamers voor isolatie. In het glas is een zonwerend grit, bestaande uit kleine stipjes, verwerkt. Onder invloed van het zonlicht zijn deze stippen meer of minder zichtbaar, vertelde Van Dijk tijdens de rondleiding. De bewoners worden zo beschermd tegen al te fel licht en hitte, terwijl ze toch maximaal uitzicht genieten.

Dat ervaart ook architectuurfotograaf Ossip van Duivenbode, die de afgelopen weken is uitgegroeid tot de beroemdste bewoner van het complex. Hij woont met zijn gezin op de tiende verdieping, waar ze een panoramisch zicht op de stad hebben. De Markthal en Laurenskerk lonken op ooghoogte en de binnenplaats van het naastgelegen stadhuis kan haast in volle glorie worden aanschouwd. “Het mooie aan deze plek is dat je alles ziet, maar tegelijkertijd zit je er middenin. Je voelt je op die manier echt onderdeel van de stad”, zegt Van Duivenbode.

De bewoners vormen een vrij hechte club, in die zin dat de meeste elkaar kennen. Al dat glas zal dan ook zeker verbinden, maar lijkt ook wel enigszins ten koste te gaan van de privacy. Vanaf het terras van de een kijk je zo naar binnen bij de ander. Toch blijkt het moeten delen van een terras het grootste obstakel. “Acht tot tien woningen zijn samengevoegd omdat de bewoners zoiets niet wilden”, zei Van Dijk. Voor de gedeelde terrassen kon helaas geen fraaiere oplossing worden gevonden dan diagonaal geplaatste schermen. Een minpuntje in het verder voortreffelijke woonlandschap.

Handtekening
De handtekening van OMA is het meest zichtbaar in het kantoorgedeelte. Dankzij de aluminium vloer en ‘harde’ materialen als draadglas (voor onder meer de kastdeuren) doet het interieur van de gedeelde ruimten haast Spartaans aan. Tegelijkertijd zorgen elementen als tapijt waarin beelden van Rotterdam zijn verwerkt voor de nodige verzachting. Het doet wel een beetje aan de inrichting van het nhow hotel in De Rotterdam denken, ook al een ontwerp van OMA. “We horen vaak van mensen dat ze het een zeer mannelijk interieur vinden”, zegt Van Dijk lachend, “maar het is net als dat van het Timmerhuis door Saskia (Simon, RW) en mij ontworpen.”

Het interieur van het gemeentelijke deel bestaat in de basis uit gemeenschappelijke ruimten, het zogeheten Traject (herkenbaar aan de aluminium vloer), en een ring van kantoren. In de kap van het monumentale Stadstimmerhuis, waar de nieuwbouw tegenaan is gebouwd, zijn de installaties en een boardroom ondergebracht. Via het atrium en de ramen van enkele ‘pixels’ hebben de ambtenaren zicht op de andere functies, waaronder het toekomstige Museum Rotterdam. Eigenlijk zou in die ruimte het Stadsloket komen, waar inwoners van de stad bijvoorbeeld hun rijbewijs kunnen verlengen.

Om financiële redenen heeft de gemeente Rotterdam daar op het laatste moment van afgezien, terwijl het niet-monumentale deel van het Stadstimmerhuis al tegen de vlakte lag. Reinier de Graaf spreekt de suggestie in een artikel van The Guardian tegen dat hij woedend zou zijn geweest over deze beslissing. “Ik ben er juist heel blij mee, want een museum is veel openbaarder dan een Stadsloket." In februari opent het Museum Rotterdam met een expositie over de wederopbouw, die in de tweede helft van de vorige eeuw werd geleid vanuit het Stadstimmerhuis.

Forum Rotterdam
Volgend jaar moet de bouw van het derde grote project van OMA in Rotterdam starten. Onlangs werd bekend dat het ontwerp voor het Forum Rotterdam in sterk gewijzigde vorm zal worden uitgevoerd. In 2018 moet het gebouw volledig zijn opgeleverd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan