Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: APLUS CG
Copyright: APLUS CG
Copyright: APLUS CG
Copyright: APLUS CG
Copyright: APLUS CG
Copyright: Plattegronden Haian Road. MVRDV
Copyright: Situatie. MVRDV
Copyright: Plattegronden Lagoon Plaza. MVRDV
Copyright: Doorsnede lagune. MVRDV
Copyright: Doorsnede Haian Road. MVRDV
Copyright: Concept. MVRDV
Copyright: APLUS CG
Copyright: APLUS CG
Copyright: APLUS CG
Copyright: APLUS CG
Copyright: APLUS CG
Copyright: Plattegronden Haian Road. MVRDV
Copyright: Situatie. MVRDV
Copyright: Plattegronden Lagoon Plaza. MVRDV
Copyright: Doorsnede lagune. MVRDV
Copyright: Doorsnede Haian Road. MVRDV
Copyright: Concept. MVRDV

MVRDV wint competitie voor centrum Tainan

16 november 2015, 13:43
MVRDV heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van de T-as in het centrum van Tainan. De transformatie van de as zal de Taiwanese stad verbinden met de natuur en het water door het creëren van een jungle en van een lagune in een voormalige mall.

Natuurlijke lagunes en het waternetwerk in Tainan vormden de basis voor de scheepvaart en visserij tot het begin van de twintigste eeuw. Door drooglegging en met een nieuw stedenbouwkundig plan onder Japans bestuur groeide de stad snel; scheepvaart en visserij verhuisden landinwaarts na de aanleg van een kanaal.

Hier ontstond een nieuwe, levendige buurt. Naast het kanaal werd in 1983 de China-Town Mall gebouwd. Het is een groot gebouw met weinig architectonische kwaliteit, zonder relatie tot de stad. Hierdoor is het gebouw al snel in verval geraakt, zo legt MVRDV uit.

Levendige openbare ruimte
Het winnende plan dat MVRDV, samen met The Urbanist Collaborative en LLJ Architects, heeft gemaakt is gericht op herstel van de waterkant. Verder moet de transformatie van de T-as het gebruik van de openbare ruimte stimuleren en een samenhangende stedelijke buitenruimte creëren. Hiermee moet de T-as de herontwikkeling van de wijk op gang brengen

De China-Town Mall wordt deels gesloopt; de constructie van het gebouw vormt de basis voor een weelderige, groene lagune. Duinen en speeltuinen worden geflankeerd door kleine commerciële eenheden. Een groene boulevard en een kunstmatig strand langs het kanaal zorgt voor verdere verbinding met het water. Het uitzicht op zee wordt hersteld.

Een nieuw verkeersknooppunt, verder naar het oosten van het centrum, schept ruimte om het gebied te ontwikkelen tot een levendige publieke zone, aldus de architecten. Een slim verkeerssyteem vermindert de snelheid van het verkeer en volledige afsluiting ’s nachts zorgt dat lokale bevolking en toeristen veilig van het verbeterde centrum kunnen genieten.

Eenheid in beeld
Het plan voorziet in eenheid binnen het gebied door uniforme bestrating en duidelijke bewegwijzering. Ook verstrooide objecten langs de weg, zoals ventilatieschachten, liften en ingangen naar ondergrondse parkeergarages, krijgen eenzelfde uitstraling door ze te verpakken een glazen huid.

Ze worden bovendien uitgebreid tot nieuwe paviljoens en kiosken. Tot slot wordt een serie ‘lantaarns’ voor de openbare ruimte ontwikkeld.

De realisatie moet in het najaar van 2016 van start gaan.

Andere nieuwsberichten

Beyond Space brengt Mondriaans Boogie Woogie naar Schiphol

Gisteren, 16:49

Studio Nuy van Noort presenteert opgeleverde brandweerpost Bennebroek

Gisteren, 14:26

Oud datacentrum wordt complex met 300 woningen in Stationskwartier Sloterdijk

Gisteren, 12:26

Hans Wilschut fotografeert gerenoveerd en opgetopt pakhuis Santos

Gisteren, 11:23

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

Gisteren, 15:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

Gisteren, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

Gisteren, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28

EU-natuurherstelwet komt er tóch, landen stemmen in

17 juni, 12:26
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan