Copyright: RAU
Copyright: RAU
Copyright: RAU
Copyright: RAU
Tekening: RAU
Tekening: RAU
Copyright: RAU
Copyright: RAU

Duurzaamheidsfabriek opent deuren

4 oktober 2013, 19:30
Vrijdag 4 oktober heeft de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark Dordrecht officieel haar deuren geopend. Het gebouw is ontworpen door RAU en biedt niet alleen ruimte voor onderwijs – de toegepaste gevel, inrichting en installaties zijn er ook onderdeel van.

Onderwijs over duurzaamheid, in samenwerking met het bedrijfsleven, zowel voor studenten als voor werknemers in de maakindustrie, daar draait het bij de Duurzaamheidsfabriek om. Het door RAU ontworpen gebouw op het Leerpark in Dordrecht is 5.500 vierkante meter groot en omvat een techniekhal, ateliers, laboratoria, kantoren, bedrijfsruimtes en ontmoetingsplekken.

Bij de Duurzaamheidsfabriek zijn bedrijven betrokken als Siemens, Krohne, HVC, Verkerk Groep, Sublean, Valk-Welding en IWZH. In de laboratoria en werkplaatsen hebben deze bedrijven een eigen plek gekregen van waaruit zij eigen onderwijs verzorgen.

Om de kruisbestuiving tussen alle gebruikers in het gebouw – toch cruciaal voor innovatie – te stimuleren, heeft RAU vanuit de hoeken van het gebouw allerlei zichtlijnen ontworpen. Ook heeft het architectenbureau de verticale ontsluiting bewust middenin het deel geplaatst waar onderwijs wordt gegeven, zodat alle bezoekers aan de Duurzaamheidsfabriek hiermee in aanraking komen.

Gebouw als leerobject
In de Duurzaamheidsfabriek fungeert het onderwijsgebouw zelf ook als studieobject: de toegepaste technieken, installaties en oplossingen kunnen door de studenten als praktijkvoorbeeld gebruikt worden. De warmte- en koudeopslaginstallatie is ingezet als leerwerkruimte en de luchtbehandelingskast is voorzien van glas zodat de leerlingen kunnen zien hoe het werkt.

De gevel en het dak zijn zo ontworpen dat er ruimte is voor projectopstellingen van de studenten. Daarbij kan gedacht worden aan windmolens, zonneboilers en zonnecellen. Op de gevel en het dak kunnen steeds nieuwe generaties installaties getest worden.

Flexibel casco
Naast de toegepaste installaties is de Duurzaamheidsfabriek op veel meer punten duurzaam, zo benadrukt RAU. Toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk herbruikbaar, het gebouw is uitstekend geïsoleerd, er wordt zoveel mogelijk natuurlijk geventileerd, en er is rekening gehouden met een mogelijke functieverandering van het gebouw in de toekomst.

Door te letten op de oriëntatie van het gebouw en andere bouwfysische parameters heeft RAU verder de energiebehoefte geminimaliseerd. Het gebouw heeft ook een flexibel casco, waardoor de indeling van het gebouw aanpasbaar is. Daarbij zijn de installaties zo geplaatst dat wanneer er extra verdiepingen aangebracht worden, de aansluitingen al op de juiste plaats aanwezig zijn.

4D-gevel
Een bijzonder element in de gevel van de Duurzaamheidsfabriek is de zogenaamde 4D-gevel. Een dicht deel van de zijgevel is zo uitgevoerd. De 4D-gevel bestaat uit roterende modules en kan zonne-energie opwekken, fijnstof afvangen of reclame maken. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan één van deze drie functies gekozen worden. Het is de eerste keer dat het systeem in de praktijk wordt toegepast.

Om de onderwijsactiviteiten in de Duurzaamheidsfabriek zichtbaar te maken naar de stad, heeft RAU de straatgevel voorzien van een grote glazen pui. ‘Een grote etalage’, noemt het architectenbureau het.

Van eigendom naar gebruik
De vierde verdieping van de Duurzaamheidsfabriek is ingericht door Turntoo, een door Thomas Rau opgericht bedrijf. Om tot een werkelijk circulaire economie te komen, verkoopt Turntoo geen bouwproducten, maar verhuurt het bedrijf het gebruik ervan.

Zo levert Turntoo licht in plaats van lampen, levert het loopcomfort in plaats van vloerbedekking en levert het werkcomfort in plaats van meubilair. De toegepaste bouwproducten blijven bij Turntoo eigendom van de leverancier en worden na gebruik door hen teruggenomen en hergebruikt.

De Duurzaamheidsfabriek is gerealiseerd door de Coöperatie Leerpark van de gemeente Dordrecht en het Da Vinci College. De inhoudelijke programmering wordt gefinancierd door de betrokken bedrijven en onderwijsinstellingen. De Duurzaamheidsfabriek is aangewezen als een van de icoonprojecten van Stichting Urgenda.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een houten villa genesteld in het bos

Vandaag, 17:31

Mecanoo presenteert bouwfoto’s van het Doris Duke Theatre in Becket, Massachusetts

Vandaag, 15:17

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

Vandaag, 13:15

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

Vandaag, 11:15

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

Vandaag, 16:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

Vandaag, 14:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan