Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema
Copyright: Broekbakema

Bouw onderzoekscentrum DSM in Geleen gestart

11 december 2012, 14:07
In Geleen is de bouw van het DSM Research & Development Centre van start gegaan. Synergie en het bevorderen van onderlinge samenwerking zijn belangrijke uitgangspunten in het ontwerp van Broekbakema. De verschillende afdelingen zijn samengebracht rond een centraal atrium.

“Vanuit dit atrium heb je als bezoeker en medewerker niet alleen zicht op alle werkplekken, maar ervaar je vanuit de laboratoria en kantoren ook goed wat er elders in het gebouw gebeurt”, zegt Broekbakema.

“De hoge en diepe ruimtes op de eerste verdiepingen zijn flexibel in te richten als laboratorium of als kantoor. Daarmee kan het gebouw inspelen op veranderingen in de toekomst.”

Uitnodigende trappen in het atrium en liften verbinden het geheel, zegt architect-directeur Erik van Eck. “Deze trappen brengen je naar een openbare, carrévormige rondgang waar informele ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Om dit te stimuleren hebben we een tweetal balkons ontworpen”.

Het 19.000 vierkante meter omvattend gebouw telt vier lagen, waarin kantoren, laboratoria en een testhal zijn ondergebracht. Er is plek voor 420 medewerkers.

Wisselend ritme
Het gebouw opent zich op een tweetal plaatsen om het atrium visueel te verbinden met de campus. Het pand ontleent zijn uitstraling aan het wisselend ritme van horizontale banden, met een glazen vulling ertussen.

“Achter één van de glazen invullingen bevinden zich golvende, doorzichtige kleurbanen. Met deze zogenaamde Bright Ribbon wordt de nieuwe branding van DSM op subtiele wijze geëtaleerd. De heldere kleuren in de huisstijl van DSM zorgen voor een bijzonder lichtspel en een herkenbaar karakter”, legt Broekbakema uit.

Achter een aantal plekken waar de witte banen zijn weggelaten, bevinden zich de zogeheten Greenhouses. Deze ontmoetingsruimten zijn ontworpen als erkers, waar het net lijkt alsof de gebruikers buiten zijn in plaats van binnen.

Talud
Aan de buitenzijde begeleidt een glooiend talud de bezoeker naar de hoofdentree op de eerste verdieping. “Doordat het talud deze beide aan elkaar gekoppelde gebouwvolumes visueel met elkaar verbindt, ontstaat er een ruimtelijke eenheid. Op diverse plaatsen is het talud geopend om zo voor daglicht en uitzicht te zorgen vanuit de labs op de begane grond”, aldus Van Eck.

DSM heeft besloten om voor het nieuwe R&D-centrum het New Ways of Working te implementeren. Broekbakema heeft hier invulling aan gegeven met een interieurconcept dat is gebaseerd op ‘georiënteerd werken’, waarbij op uitzonderingen na vaste werkplekken zijn vermeden.

BREEAM
Het ontwerp voldoet aan de eisen voor het label BREEAM Very Good, vervolgt Van Eck. “Hergebruik van energie door reststroom, betonkernactivering, hoge mate van flexibiliteit en goede isolatie zijn slechts enkele van de aspecten die bijdragen aan dit duurzame en aangename gebouw.”

In juni 2014 moet het gebouw, tevens onderdeel van een masterplan van Broekbakema, klaar zijn.

Trefwoorden

dsm geleen broekbakema

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

Gisteren, 13:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

Gisteren, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

Gisteren, 09:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

Gisteren, 14:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

Gisteren, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

Gisteren, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan