Copyright: en Van den Oever, Zaaijer & Partners architecten
Copyright: en Van den Oever, Zaaijer & Partners architecten

Spectaculair plan IJ-locatie Olympische Spelen

9 juni 2010, 13:08
Van den Oever, Zaaijer & Partners architecten (OZ-P) en KondorWessels Vastgoed presenteren woensdagmiddag een plan voor de Olympische Spelen 2028 op het IJ in Amsterdam. Het idee is om het IJ te gebruiken als de meest duurzame locatie om de Olympische Spelen te houden.

Daartoe is een plan gemaakt waarbij een majestueuze brug gebouwd zal worden tussen het Java eiland en Amsterdam Noord. Rondom en in het IJ zullen vrijwel alle evenementen een plek kunnen krijgen. Op cruiseschepen kan de nodige hotelaccommodatie verzorgd worden, volgens de twee partijen.

Als de spelen in 2028 naar Nederland komen zal Amsterdam daarin een belangrijke rol gaan spelen. Een groot deel van de sportactiviteiten en accommodaties kunnen in Amsterdam een plek krijgen. De gemeente Amsterdam heeft hiervoor twee locaties aangewezen, in het zuiden aan de Nieuwe Meer en in het noorden de Havenstad aan de oevers van het IJ.

Woon- en werkgebied
De metamorfose in 2040 van het havengebied binnen de ring van Amsterdam tot een nieuw binnenstedelijk woon- en werkgebied is een van de belangrijkste doelen van de gemeente. De Olympische Spelen aan het IJ kunnen deze ambitie een harde deadline geven, zeggen OZ-P en KondorWessels.

“Daarnaast kunnen de Spelen van het IJ een nieuw centrum maken van Amsterdam en een nieuwe impuls geven om de twee stadsdelen van Amsterdam, nu nog door het water gescheiden, met elkaar te verbinden. De Olympische Spelen kunnen zo een katalysator zijn om de oude droom van een vaste verbinding te verwezenlijken en Amsterdam opnieuw op de wereldkaart te zetten.”

Het is de bedoeling dat de Olympische locatie ook op de lange termijn rendabel is. “Grote delen van het Olympische programma kunnen onderdeel worden van een permanent duurzaam woon- en werkgebied aan de oevers van het IJ”, vervolgen OZ-P en KondorWessels.

“Bijzondere gebouwen, sportvoorzieningen, nieuwe verbindingswegen en uitbreiding van het openbaar vervoer, boulevards en andere openbare ruimten aan het water. Last but not least ontstaat er een nieuwe beleving van het IJ door intensiever gebruik van het water.”

Tijdelijk karakter
De voor sportonderdelen gerealiseerde gebouwen krijgen volgens de visie een tijdelijk karakter. “Juist deze tijdelijke onderdelen kunnen in het IJ een centrale rol spelen als een drijvende Olympische stad. Stadions en sporthallen kunnen elders worden opgebouwd en dan naar de bestemming worden vervoerd.”

“Cruiseschepen kunnen als tijdelijke hotels functioneren, het Olympisch Stadion kan na de spelen worden afgebroken en gerecycled of vier jaar later ergens anders in de wereld weer opnieuw dienst doen. Wat overblijft zijn de voorzieningen die we kunnen gebruiken in de nieuwe stad aan het IJ.”

Olympic Bridge
‘The Olympic Bridge’ is in de visie het hart van de Olympische stad op en rond het IJ. Het bestaat uit het Olympisch dorp waar de sporters worden gehuisvest, het ceremonie plein waar sporters en bezoekers elkaar ontmoeten en het symbool van de Spelen: ‘The Olympic Bridge, een gebouw over het IJ, het publieke centrum van de Spelen’.

Het dorp is onderdeel van de nieuwe stad aan de noordoevers, een tegelijkertijd stedelijk- en groen gebied. Publieke voorzieningen, inclusief trainingsfaciliteiten en parkeren op de eerste lagen creëren een verhoogd park aan het water.

De in hoogte afwisselende bebouwing daarboven is een combinatie van werk- en woongebouwen. The Olympic Bridge is een verticale stad. Het combineert publieke functies in de vorm van grote overdekte pleinen met kleine front offices, hotels, winkels en een mediacentrum.

Terra
Op de kop van het Java eiland is Terra gesitueerd, een educatieattractie gebaseerd op het principe ‘education by entertainment’. In dit gebouw wordt het ontstaan, de geschiedenis en het belang van de planeet voor ons als mensheid uiteengezet.

“Thema’s als de ‘big bang’, ‘deep sea’ en ‘deep space’, delfstoffen en de klimaatbedreiging, maar ook de schoonheid van de aarde komen aan bod en worden op een interactieve manier beleefd. Tijdens de Olympische Spelen zullen Terra en de kade functioneren als het zenuwcentrum voor de Olympische Spelen.”

Het plan wordt woensdagmiddag officieel gepresenteerd tijdens de vastgoedbeurs Provada in de Amsterdamse Rai.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

23 februari, 1:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

23 februari, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

23 februari, 9:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan