Gebouw TU Delft volledig verwoest

14 mei 2008, 9:18
Een felle brand heeft het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft dinsdag verwoest. Een deel van het complex is ingestort. Niemand raakte gewond en het werk van de studenten dat op de computerservers van de universiteit was opgeslagen, bleef bewaard.

De brandweer heeft woensdagmorgen om 6.00 uur het sein brand meester gegeven. Een woordvoerder van de brandweer heeft dat gezegd. Het uitgebrande gebouw smeult nog een beetje na. Ongeveer twintig brandweermannen houden toezicht. Vanwege instortingsgevaar kunnen ze niet dichtbij het gebouw komen.

Alle twee- tot driehonderd mensen die bij het uitbreken van de brand in het gebouw waren, konden tijdig vertrekken maar moesten veelal wel hun spullen achterlaten. Leek de vuurzee in de loop van de middag te minderen, hij laaide toch weer op en sloeg over naar de noordelijke vleugel van het faculteitsgebouw.

Laat in de avond was de verwachting van de brandweer dat de brand nog tot in de vroege ochtend doorwoedt. De brand had zich uitgebreid naar de onderste verdiepingen van het gebouw. De bewoners die wegens de brand werden geëvacueerd en geen alternatieve slaapplek hebben, werden opgevangen in de sporthal Brasserskade.

Een studentenflat tegenover het pand werd ontruimd en bewoners van de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof kregen het advies deuren en ramen gesloten te houden, omdat mogelijk asbestdampen zouden kunnen vrijkomen. De brandweer nam echter geen grote concentraties gevaarlijke stoffen waar.

185 Brandweerlieden bestreden met vijftig wagens de vuurzee. Omdat instortingsgevaar dreigde, konden zij slechts van buitenaf blussen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was ‘de brand het hevigst op het punt waar de draagconstructie zit’.

De oorzaak van de vuurzee was kortsluiting. De decaan van de faculteit, Wytze Patijn, zei dat een waterleiding op de zevende verdieping van het pand aan de Berlageweg vroeg in de ochtend sprong, waarna het water rond kwart over negen kortsluiting veroorzaakte bij een koffieautomaat een verdieping lager.

Bouwkundestudenten waren tot diep in de avond bezig foto's van de brand te maken. ,,Het is maar goed dat niet scheikunde in de fik is gegaan”, merkte een van hen op. Veel klein behuisde studenten hadden studiemateriaal, zoals maquettes, in het gebouw opgeslagen.

Zeldzame collecties
In de bibliotheek van de faculteit bevinden zich zeldzame collecties architectuurboeken, -tijdschriften en -tekeningen van Nederland. Het is onduidelijk of al dat erfgoed als verloren moet worden beschouwd.

Ook over het lot van de uitgebreide meubelcollectie, waaronder honderden stoelen, bestaat nog geen zekerheid. De collectie, ontworpen door beroemde internationale architecten, is ruim vijftig jaar oud.

In het pand zou donderdag een tentoonstelling van beroemde architecten worden geopend. Tekeningen en andere stukken van beroemde bouwkundigen als Le Corbusier en Frank Lloyd Wright lagen in het gebouw.

Tenten
De ruim 3000 studenten Bouwkunde krijgen vanaf volgende week college in tenten en andere gebouwen in de buurt. Een woordvoerster van de universiteit heeft dat woensdag gezegd. De TU heeft de studenten woensdagochtend op de hoogte gebracht van de noodplannen.

Ongeveer achthonderd medewerkers van de faculteit zullen de komende tijd zoveel mogelijk met laptops vanuit huis of andere plekken werken.

Volgens de woordvoerster bieden veel bedrijven en instellingen uit de buurt leegstaande ruimten aan die de universiteit de komende maanden kan gebruiken.

De TU zal de komende tijd onderzoeken waar studenten en medewerkers op middellange termijn kunnen worden gehuisvest zolang het nieuwe faculteitsgebouw nog niet klaar is voor gebruik.

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Vier genomineerden voor Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

Vandaag, 13:00

Bouw van energieneutrale buurt De Werf in Almere gestart

Vandaag, 12:15

Jim Venturi: AFFR-film over mijn ouders is óók een liefdesverhaal

Vandaag, 10:25

Nog drie dagen om jouw stem uit te brengen voor de Architect van het Jaar 2024!

Vandaag, 09:25

Energieagentschap ziet enorme groei hernieuwbare energie

Vandaag, 13:34

Sectorspecialist ING: samenwerking nodig voor snellere bouw fabriekswoningen

Vandaag, 11:16

Kijktip: De wereld van Carlijn

Gisteren, 14:36

Een op de drie kantoren voldoet niet aan plicht energielabel C

Gisteren, 11:13

Natuurorganisaties stappen naar rechter om bescherming Noordzee

Gisteren, 09:46

Terugkijken: Bouwen met de boer

7 oktober, 11:45
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan