Biennale boeken
7 mei 2003, 8:09
In het kader van de Architectuur Biënnale komen er bij NAi Uitgevers twee boeken uit. Te weten; Mobility, A Room with a View, de officiële catalogus bij de tentoonstelling in het NAi. En de uitgave In Transit, Mobiliteit, stadscultuur en stedelijke ontwikkeling in Rotterdam die tot stand kwam in samenwerking met dS+V, Gemeente Rotterdam. Deze uitgaven trachten, ieder met een verschillend uitgangspunt, het complexe en boeiende thema van de mobiliteit te doorgronden.
In het boek Mobility, A Room with a View worden de resultaten van een groots internationaal onderzoek naar mobiliteitscultuur uitgevoerd in tien verschillende wereldsteden gepresenteerd. Met het boek hebben Francine Houben en Luisa Maria Calabrese twee doelen voor ogen. Enerzijds hopen ze uit de verschillende culturele en geografische contexten te leren hoe er met infrastructuur en snelwegcultuur kan worden omgegaan. Anderzijds willen ze een agenda samenstellen voor de toekomst, waarin de rol voor de verschillende ontwerpdisciplines kan worden omschreven.
De uitgave In Transit gaat eveneens in op mobiliteit als belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Echter hier wordt de materie vanuit de thuisbasis van de Internationale Architectuur Biënnale, de stad Rotterdam, benaderd. Deze stad leent zich goed als voorbeeld om de relatie tussen mobiliteit, stadscultuur en stedelijke ontwikkeling te onderzoeken en in beeld te brengen.
A Room with a View
Francine Houben, Luisa Maria Calabrese (red.), Paul Meurs, Joerg Rekittke, Odile Decq, Dennis Lago e.a. Vormgeving: Rick Vermeulen Paperback, ing., geïllustreerd (280 kleur), 448 pagina’s, formaat: 17 x 24 cm, tekst in Engels, Isbn 90-5662-257-9, ? 35,00 Met steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur
Mobiliteit in relatie tot stad en landschap en de daarmee samenhangende ontwerpcultuur is het thema van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De Biënnale zal van 7 mei tot en met 7 juli 2003 verschillende universiteiten, architecten, stedenbouwers, planologen en ontwerpers samenbrengen om ervaringen uit te wisselen en nieuwe strategieën te bespreken voor het ontwerpen voor de (auto)mobiliteit.
Dit unieke boek toont de resultaten van het internationale onderzoek in diverse vormen: het statistische materiaal, de fotografische blik, het essay, de beeldende collage en de ontwerpvoorstellen. De mobiliteitscultuur van heel verschillende landen en steden — Mexico City, Hongkong-Guangzhou, Jakarta, Boedapest, Ruhrgebied, Beirut, Los Angeles, Tokio, Peking en de Randstad Holland — wordt daardoor voelbaar en inzichtelijk. Met het boek hebben Francine Houben en Luisa Maria Calabrese twee doelen voor ogen. Enerzijds hopen ze uit de verschillende culturele en geografische contexten te leren hoe er met infrastructuur en snelwegcultuur kan worden omgegaan. Anderzijds willen ze een agenda samenstellen voor de toekomst, waarin de rol voor de verschillende ontwerpdisciplines kan worden omschreven. Het onderzoek en boek worden voorbereid in samenwerking met de universiteiten van Wuppertal, Aaken, Berlijn, Californië, Monterrey-Mexico, Tokyo, Hongkong, Peking, Beirut, Boedapest, Bandung en Delft. Mobiliteit, stadscultuur en stedelijke ontwikkeling in Rotterdam
Redactie: Paul Meurs, Marc Verheijen, Auteurs: Florian Boer, Dolf Broekhuizen, Henk Oosterling, Arnold Reijndorp, Pieter Schrijnen e.a. Vormgeving: Minke Themans, Fotografie: Jannes Linders Paperback, ing., geïllustreerd (300 kleur en zw/w), 192 pagina’s, formaat: 24 x 17 cm, tekst in Nederlands, Isbn 90-5662-300-1, ? 35,00 Engelse editie, Isbn 90-5662-301-X, ? 42,00
Mobiliteit heeft een grote invloed op stadscultuur en stedelijke ontwikkeling. Steden worden voornamelijk ervaren vanuit een bewegend perspectief, terwijl het stadsbeeld mede wordt bepaald door infrastructuur en verkeersstromen. Mobiliteit vraagt in de hedendaagse stad niet alleen om een logistieke of technocratische opgave, maar is ook een conditionerende factor voor stedelijke ontwikkeling.
Rotterdam is door zijn geschiedenis in hoge mate bepaald door beweging en verplaatsing. Voor 1940 werd al begonnen met de opbouw van de moderne verkeersmachine, tijdens en na de wederopbouw kreeg dit een daadkrachtig vervolg. De waterwegen, bruggen, straten, singels, lanen en de wegen rond Rotterdam, de zgn. Ruit, domineren het stadsbeeld en zijn dragers van de stadsstructuur. Rotterdam omarmt mobiliteit en ontleent er zijn kracht aan. De stad leent zich goed als voorbeeld om de relatie tussen mobiliteit en stedelijke ontwikkeling te onderzoeken en in beeld te brengen. In tekst- en beeldessays stelt dit boek mobiliteit aan de orde als een belangrijk maatschappelijk onderwerp. De verbanden tussen mobiliteit en stedelijke ontwikkeling worden zichtbaar gemaakt aan de hand van Rotterdamse voorbeelden.
Boekpresentatie In Transit, woensdag 14 mei, aanvang 16.30 uur. Pakhuis Meesteren, Wilhelminakade 66/68 te Rotterdam.