Piramide van de Vrede geopend

5 september 2006, 12:56
De voormalige Sovjet-republiek Kazachstan is hard bezig om zijn jonge hoofdstad Astana internationale allure te geven. Voorlopig hoogtepunt is de maandag geopende Piramide van de Vrede, die is ontworpen door Sir Norman Foster. Dit complexe bouwwerk, waarin onder meer een religieus centrum wordt ondergebracht, is ondanks de barre klimatologische omstandigheden in twee jaar ontworpen én opgeleverd.

Naar aanleiding van een in Kazachstan gehouden internationaal congres voor wereld- en traditionele religies in 2003 wilde president Nursultan Nazarbayev een permanent ‘cultureel’ (lees: religieus) centrum laten bouwen. De nieuwe hoofdstad Astana (sinds 1997) was voor de staatsman de aangewezen locatie. Ondanks de scepsis van de overige regeringsleden wil hij een soort Brasilia maken van de voormalige Kozakkenstad.

Religieuze verscheidenheid
De vermaarde architect Norman Foster kwam door de grote religieuze verscheidenheid in het Centraal-Aziatische land op het idee om het gebouw in een piramidevorm te gieten. De piramide is immers een universeel religieus symbool, maar is niet aan een specifieke religie gebonden. Het bouwwerk meet zowel in hoogte, lengte als breedte 62 meter, en is opgebouwd uit een rooster van roestvrij staal die is opgevuld met grijze stenen.

Omdat de zomers (gemiddeld +30 graden Celsius) en winters (-30 graden) nogal van elkaar verschillen qua temperatuur, was de bouwopgave lastig vanwege de uitdijende eigenschappen van staal. Dit werd opgelost door de prefab elementen in de winter te produceren, en ’s zomers op hun plaats te brengen.

De top van de piramide is gemaakt van gebrandschilderd glas. Kunstenaar Brian Clarke gebruikte de blauwe en gele kleuren van de nationale vlag, en voorzag het glas van tekeningen van witte duiven. Dit, om de vreedzame bedoelingen van het centrum te benadrukken. Symbolisch hiervoor is ook de manier waarop de congreszaal is geplaatst: op stutten net onder de top, alsof het een hand van vrede is.

Eenheid
De zaal is cilindervormig gemaakt, net als de andere instellingen die in de piramide zijn gevestigd. De eenheid wordt op meerdere manieren aangegeven, zoals via een grote lensvormige opening in het plafond van de operazaal. Deze is onder het eigenlijke gebouw in een kunstmatige heuvel gelegen, maar krijgt via de oculus licht door dat vanaf de top de piramide in stroomt.

Het lichtspel in het bouwwerk is overigens imponerend. De centrale ruimte is een atrium, waarvan de muren zigzagsgewijs omhooglopen. De bovenste muren dragen niet alleen bij aan het spectaculaire lichtpatroon, maar worden ook al de Hangende Tuinen van Astana genoemd. Ze diagonaal geplaatst en begroeid, net als hun equivalenten in het legendarische Babylon.

Fosters nieuwe hoogstandje roept overigens wel meer associaties op bij deskundigen, zoals met het visionaire werk van de achttiende eeuwse architect Etienne-Louis Boullée. Zijn nooit uitgevoerde tekeningen voor piramidevormige grafmonumenten lijken een regelrechte inspiratiebron voor de Britse architect. Een verschil is dat hij cilindervormige elementen heeft verwerkt in het gebouw, terwijl de Fransman zich hield aan rechthoekigheid.

Andere nieuwsberichten

Eerste project van SO-IL in Mexico opgeleverd

7 mei, 3:36

Luxe en duurzame villa aan meer bij Grebbeberg

7 mei, 2:09

Rotterdam Architectuur Maand in teken van de onderstroom

7 mei, 9:59

Ingetogen boetiekinterieur met warme accenten

6 mei, 3:55

Video: rechtbank Amsterdam

7 mei, 10:46

Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade

7 mei, 9:11

Strootman Landschapsarchitecten maakt visie voor passantenhaven Lochem

6 mei, 5:23

Vier nieuwe vennoten voor awg architecten

6 mei, 10:07

'Normcommissies brandveiligheid zijn niet onafhankelijk'

6 mei, 9:02

Ellen Schindler initieert graphic novel over Rotterdam en stadmaken

5 mei, 4:43
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan